loader
Foto

„Teleenciclopedia”: despre mari lideri ai secolului al XX-lea | VIDEO

Sâmbătă, 18 mai, ora 19.00, am aflat despre una din cele mai reușite înșelăciuni de război din istorie, pusă la cale prin intermediul unei agenții fondate de Winston Churchill în 1941. Opera pictorului olandez Hieronymus Bosch, Alexandria, capitala culturală a helenismului pentru trei secole, și viața unui cerb în sălbăticie au întregit povestea ediției emisiunii „Teleenciclopedia” de sâmbătă, 18 mai (reluare luni, 20 mai, ora 11.00).

 

Teleenciclopedia

HIERONYMUS BOSCH. ISPITIREA SFÂNTULUI ANTONIE (ep.2)

Lucrare de referință a olandezului Hieronymus Bosch, Ispitirea Sfântului Antonie oglindește o epocă obsedată de păcat și infern. Pictorul a păstrat rafinamentul și frumusețea specifice stilului gotic, fără să cedeze tentațiilor Renașterii italiene.

(w882) Antonie

Concetățenii l-au elogiat ca insignis pictor – în latină, pictor distins. Și-a pus uriașul talent în slujba convingerilor sale, nezdruncinate de ispitele demonilor interiori  sau exteriori, iar răzvrătirea lui artistică se pare că a marcat și alte conștiințe neliniștite. Dar lupta între credință și păcat, între bine și rău, între stiință și ignoranță, a continuat și continuă să nască frământări și îngrijorare, spre „amuzamentul” etern al pictorului Hieronymus Bosch ...

(w882) churchill

MARI LIDERI MILITARI AI SECOLULUI AL XX-LEA: DEZINFORMAREA ŞI ÎNŞELĂCIUNEA, WINSTON CHURCHILL (premieră)  (ep.11)

În 1943, London Controlling Section, agenție fondată de Winston Churchill în septembrie 1941, punea la cale faimoasa Operation Mincemeat, cu scopul de a înșela forțele Axei aflate în Italia. Incluzând o identitate falsă, documente contrafăcute și cadavrul unui pușcaș marin, adus de valuri pe coasta spaniolă, Operation Mincemeat (Operaţiunea „Carne Tocată”) este considerată una dintre cele mai reușite înșelăciuni de război din istorie. Cel mai notabil succes al strategilor din London Controlling Section este operațiunea Bodyguard. Scopul acesteia a fost „păcălirea” nemților înainte de Ziua Z, debarcarea trupelor aliate pe plajele Normandiei..

(w882)

ALEXANDRIA (ep.1)

În Egiptul antic, la răscrucea dintre Orient și Occident, se afla Al Iskandariyyah (Alexandria), capitală culturală a helenismului pentru cel puţin trei secole. Îmbrățișată de Marea Mediterană, în nord, și de Lacul Mareotis, în sud, aşezarea visată şi întemeiată de Alexandru cel Mare a devenit cea mai grandioasă metropolă a lumii – adăpostind, în perioada de glorie, un milion de locuitori. Proiectată de o echipă de arhitecți îndrumați de Dinocrates, urbea cu formă ortogonală şi regulată, la o scară atât de mare, a influențat decisiv evoluția arhitecturii. Ajunsă nucleu al comerțului pe Mediterana, Alexandria s-a dezvoltat mai ales sub Dinastia Ptolemaică, reușind să zdruncine hegemonia Atenei.

(w882)

REGELE PĂDURII (ep.2)

Când a venit pe lume la începutul verii, după opt luni de gestație, puiul de cerb (eroul documentarului) cântărea cam 12 kilograme. În primele două săptămâni, lipsit de miros distinctiv și bine camuflat în iarbă, nu a fost în pericol. Apoi, datorită laptelui hrănitor al mamei, s-a întremat rapid și s-a alăturat turmei, învățând să-și asculte instinctele și să identifice informațiile înscrise în memoria speciei de-a lungul a sute de mii de ani de evoluție.

Program de difuzare:

TVR 1

Premieră - sâmbătă, 18 mai, ora 19.00

Reluare - luni, 20 mai, ora 11.00

.***

Producător:  OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

20:00 Telejurnal

*Ştiri* Prezintă: Alina Stancu, Eugen Rusu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

Transmisiune directă

20:55 Meteo

 
 TVR transmite dezbaterea candidaţilor la conducerea Comisiei Europene

România se numără printre cele 10 ţări care adresează întrebări candidaţilor la preşedinţia Comisiei Europene. Dezbaterea va fi transmisă în ...

Miercuri, 22 mai, ora 13.00, Mihaela Olaru vă invită la o nouă ediție a emisiunii "Oamenii și Legea" la TVR 1.

Arome și povești la malul mării. Călătorie care anunţa vara, la „Exclusiv în România”

Cine spune că la mare poți doar să te bucuri de statul la plajă? Cristi Tabără și Ilinca Ciobanu merg în zona Mării Negre pentru a ne arăta cât ...

 

#tvr1