Teleenciclopedia: Din atelierul pictorului, spre explorarea planetelor | VIDEO
luni, 12 octombrie 2020
Paginile "Teleenciclopediei" s-au deschis din nou sâmbătă, 17 octombrie, ora 18:50, la TVR 1 și online pe TVR+. Aflați mai jos subiectele din sumarul ediției.
Messenger 2011 Mercur
Alte legături
Teleenciclopedia

Diego Velázquez – Las Meninas

În vara anului 1656, la 57 de ani, Diego Rodríguez de Silva y Velázquez, pictorul oficial al Curții Regale, strălucit exponent al barocului și excepțional portretist, adăuga ultimele tușe la un tablou de mari dimensiuni, intitulat simplu „Familia” și devenit ulterior „Las Meninas”.

(w640) DIEGO VELA

Conferința de la Ialta

Conferința de la Ialta, desfășurată între 4 și 11 februarie 1945, a redesenat harta Europei postbelice – fiind, și astăzi, un subiect intens dezbătut. Prin avantajele pe care au fost nevoiți să i le ofere lui Iosif Visarionovici Stalin, Winston Churchill și Franklin Delano Roosevelt au permis URSS-ului să-și extindă stăpânirea asupra Europei de Est.

(w640)

Sonde spațiale: planetele interioare

Planetele interioare, deși relativ apropiate de Terra, nu ne sunt și la îndemână: Mercur – lipsită de atmosferă, mică și plină de cicatrice, pârjolită de Soare și cu mii de grade Celsius diferență între zi și noapte; pe Venus, „geamăna” infernală a Terrei, ne-am topi și am fi zdrobiți de presiune, instantaneu. Numai două sonde au reușit să ajungă la ele. Lansată pe 3 noiembrie, 1973, Mariner 10 deschidea drumuri în explorarea spațială. Iar pe 18 martie, 2011, Messenger se înscria, cu succes, pe orbită, cartografiind și examinând planeta Mercur timp de patru ani.

Insula Rottnest

Urmărim traiul viețuitoarele insulelor din vestul Australiei în sezonul „favorabil”. Rottnest se bucură de „blândețea” iernii australe din luna iunie până în august. Deși condițiile optime de trai (mai ales surse de apă dulce) se întâlnesc pe continent, insula adăpostește cea mai  numeroasă populație de quokka (între 8.000 și 12.000 de exemplare). E dovada extraordinarei lor capacități de rezistență și adaptare. În sudul Insulei Rottnest, un cuplu de vulturi pescar își îngrijește urmașii. Insula Carnac e renumită prin populația de aproximativ 400 de șerpi-tigru. Insula Pinguinilor adăpostește peste 1200 de pinguini albaștri, cei mai mici din lume.

***

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

Producător: Oana Haşegan

 • 16:00
  Studio Mondial:
  Costin Deşliu/Tudor Furdui * Live stadion (16,52) Producatori : Daniela Enăchescu/Valentina Stelescu Transmisiune directă st. 2
 • 17:00
  Campionatul Mondial de Fotbal , Qatar 2022
  Campionatul Mondial de Fotbal , Qatar 2022 * Croaţia-Brazilia (sferturi) Comentator Dragos Bocanaciu Producător: Daniel Chican /Horatiu Rusu Transmisiune directa de la Stadionul Education City, Doha
 • 19:00
  Studio Mondial:
  Costin Deşliu/Tudor Furdui Producatori : Daniela Enăchescu/Valentina Stelescu Transmisiune directă st. 2
 • 20:00
  Telejurnal
  *Ştiri* Meteo Prezintă Radu Andrei Tudor Producători: Anamaria Panait / Diana Anghel Transmisiune directă
 • 20:52
  Live stadion
 • 21:00
  Campionatul Mondial de Fotbal , Qatar 2022
  Campionatul Mondial de Fotbal , Qatar 2022 * Tarile de Jos-Argentina (sferturi) Comentator Emil Hossu Longin Producător: Daniel Chican /Horatiu Rusu Transmisiune directa de la Stadion Lusail, Al Daayen
 • 23:07
  Studio Mondial:
  Costin Deşliu/Tudor Furdui Producatori : Daniela Enăchescu/ Valentina Stelescu Transmisiune directă st. 2
 • 23:40
  SuperMondial
  Producător Octavian Pescaru Transmisiune directă din st.2
 • 00:15
  Omul şi timpul
  /
 • 01:10

  Zide zi cu părintele Constantin Necula Producător Victor Dochia
 • 01:20
  Campionatul Mondial de Fotbal , Qatar 2022
  Campionatul Mondial de Fotbal , Qatar 2022 * Croaţia-Brazilia ( Comentator Dragos Bocanaciu
 • 03:15
  Campionatul Mondial de Fotbal , Qatar 2022
  Campionatul Mondial de Fotbal , Qatar 2022 * Tarile de Jos-Argentina Comentator Emil Hossu Longin
 • 05:10
  Atelier de sănătate
  * Realizator și moderator Smaranda Vornicu-Shalit Producător Florența Dăscălescu