loader
Foto

„Teleenciclopedia", la final de iulie, cu istorie și picturi | VIDEO

Seara de sâmbătă pe TVR1 aduce, pe 29 iulie, de la ora 19.00, o nouă întâlnire cu lecțiile „Teleenciclopediei".

 

Teleenciclopedia

* AVENTURIERII ARTEI MODERNE: BOEMA

În mai 1906, Picasso călătorea spre Gósol (un sat catalan din creierul Pirineilor), însoțit de iubita sa, Fernande Olivier. La început, inspirat de Baia turcească a lui Ingres, pânză care îl fascinase la Salonul de Toamnă din 1905, a pictat La Toilette, într-o manieră excesiv clasică.

A continuat să experimenteze, păstrând în minte statuile iberice preromane de la Luvru și chipul Fecioarei din Gósol (cu ochii ei nefiresc de mari), sculptată în veacul al XII-lea. Obligat să părăsească oraşul din cauza epidemiei de tifos, Pablo s-a întors la Paris, unde avea de terminat portretul colecţionarei Gertrudei Stein.

(w882) Gertrude S

* GULAG: 1918- 1938 (ep. 7)

În 22 iunie 1941, Germania lansa în forță Operațiunea Barbarossa și trupele Wehrmacht invadau Uniunea Sovietică. Hitler considera politică de stat îndepărtarea slavilor și popularea „spațiului vital”, astfel obținut, cu „arieni” – rasa superioară „revendicată” de regim. Luată prin surprindere, Armata Roșie a pierdut sute de mii de soldați. Deși naziștii au asediat Stalingrad cinci luni, nu au reușit să îl cucerească –  eșecul lor marcând decisiv cursul celui de-al război Mondial. Rușii triumfaseră eroic și, în vara lui 1943 au început „recuperarea” teritoriilor pierdute. Entuziasmul localnicilor la vederea salvatorilor a fost repede domolit de valul de arestări ale NKVD. Cei care munciseră în slujba „ocupanților” erau condamnați pentru „trădare de patrie”.

*ATENA

Atena, cea dintâi metropolă occidentală, a fost fondată în jurul anului 3000 î.C., pe promontoriul stâncos Acropole – locul unde se refugiau, la vreme de restriște, locuitorii din cătunele învecinate, majoritatea agricultori și crescători de animale. Pe măsură ce așezarea se dezvolta, cele trei râuri care-l străbăteau s-au dovedit insuficiente. Aşa a luat naștere ideea construirii unui impresionant apeduct. Apa, captată la 10-20 de kilometri depărtare, cobora până în colțul sud-estic al Agorei – piața unde localnicii dezbăteau problemele comunității.

* MAMIFERE MARINE

Printre delicatesele preferate ale cașaloților se numără și cefalopodele. Deși calmarii Architeuthis ating 13 metri lungime și cântăresc o mie de kilograme, nu pot înfrunta balenele de 40 de tone. Monitorizarea cu tehnologie avansată a demonstrat că există un alt mamifer marin în măsură să depășească recordurile de adâncime ale cașaloților.

(w882) calmar

***

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

Producător:  Oana Haşegan

14:00 Telejurnal

* Ştiri* Sport* Meteo

Prezintă Andra Soceanu

Translator mimico gestual Laura Ioana

Producători: Anamaria Panait și Diana Anghel

Transmisiune directă

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

14:55 Zi de zi cu părintele Constantin Necula

. Producător Victor Dochia

 
TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

Oamenii și legea: Ce trebuie să știi când dai sau ești dat în judecată

Joi, 9 mai, de la ora 13:00, invitatul Mihaelei Olaru la ”Oamenii și legea”, pe TVR 1, a fost Ion Dragne, avocat.

Elisa Leonida Zamfirescu – prima femeie inginer chimist din lume, în galeria „Români universali”

Pe 13 mai, Cristian Tabără ne prezintă o româncă a cărei voinţă a răsturnat mentalităţi în întreaga lume. Un episod în premieră al emisiunii se ...

 

#tvr1