loader
Foto

Istoria instrumentelor muzicale: Lăuta și chitara modernă

Istorie, arte și biologie sunt lecțiile și paginile pe care le-am parcurs sâmbătă, 18 februarie, de la ora 18.55 pe TVR1, la "Teleenciclopedia". | VIDEO

 

Teleenciclopedia

HENRI ROUSSEAU (ep.4)  Premieră

Compozițiile lui Henri Rousseau au spart codurile realităţii, influenţând pictori precum Wassily Kandinsky.

(w882) Rousseau

Fascinat de culorile și lumea abstractă a originalului Le Douanier, în 1912, Kandinsky declara în Almanahul Călărețului albastru: „Henri Rousseau ne-a dezvăluit noi posibilități de exploatare a  simplității. Pentru noi, acest aspect al complexului său talent este, în prezent, cel mai important.” În lucrarea Cavalcada discordiei, Rousseau caută să dezvăluie ororile Războiului Franco-Prusac din 1870. Impresionantul tablou este profund modern  –  artistul încălcând, ca şi în alte pânze ale sale, regulile clasice ale perspectivei.

1917: UN AN, DOUĂ REVOLUŢII (ep.6)

Spre sfârșitul verii anului 1917, Rusia se cufunda încet în haos. După avântul industrial sprijinit de investițiile străine din timpul țarului, economia începuse să stagneze. „Descurajarea domnește peste tot. Cu cât speranțele de libertate au fost mai mari, cu atât mai adâncă dezamăgirea că țara este, în prezent, incapabilă să se guverneze. Opt luni de revoluție au lăsat-o copleșită și îngenuncheată.” Disperarea cuprindea populația. Conjunctura tulbure favoriza aranjamentele politice subversive. La început de septembrie, deși căutat de poliție, Vladimir Ilici Lenin revenea în secret la Petrograd. Până atunci acționase în criză de timp, dar venise momentul să intre în scenă.

INSTRUMENTELE MUZICALE (ep. 8) Premieră

Doar cele mai „înzestrate” instrumente au supravieţuit timpului. Lăuta, atât de prețuită odinioară, a căzut în dizgrație, înlocuită de interpreți mai „strălucitori” – cum este clavecinul, de pildă. Însă a primit „lovitura de grație” de la o „rudă” mai apropiată. Chitara modernă provine din Spania veacului al XII-lea, numele său având originea, prin filieră arabă, în Grecia antică: kithara. Spre deosebire de lăută, ea are ambele fețe plate, decupate la mijloc, și se distinge printr-o „voce” clară, „nervoasă”.

PRĂDĂTORI AI OCEANELOR (ep.6) Premieră

În fiecare sezon, peste 300 de femele de lei de mare asistă la răpirea propriilor pui. Câteva „balene ucigașe” recurg la o „manevră” riscantă – deoarece, oricând,  pot rămâne blocate pe uscat. Tehnica de vânătoare necesită răbdare, exercițiu și un profesor bun! În fruntea unui grup de cetacee se află Maga care are 40 de ani. Ea știe că supraviețuirea familiei sale depinde de însuşirea unor lecţii extrem de importante.

***

Producător  Oana Haşegan

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

21:00 Câştigă România!

* Prezintă Virgil Ianţu

Virgil Ianţu şi echipa sa continuă să aducă în faţa telespectatorilor oameni deștepți și bine pregătiți, români excepționali din toate categoriile sociale,

care şi-au croit destinul prin forța educației.

Şi, pentru că suntem în anul Jocurilor Olimpice, în fiecare ediţie a acestui sezon, întrebarea „Câștigă România!” va fi despre sportivii români şi performanțe olimpice remarcabile.

Producători: Diana Pascal, Vanda Liche

Quiz manager Cătălina Filip

22:00 Dosar România

*Trei zile cu Natalia

Documentar.

Realizator Catălin Apostol

Producător Răzvan Butaru

 
TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

Oamenii și legea: Ce trebuie să știi când dai sau ești dat în judecată

Joi, 9 mai, de la ora 13:00, invitatul Mihaelei Olaru la ”Oamenii și legea”, pe TVR 1, a fost Ion Dragne, avocat.

Elisa Leonida Zamfirescu – prima femeie inginer chimist din lume, în galeria „Români universali”

Pe 13 mai, Cristian Tabără ne prezintă o româncă a cărei voinţă a răsturnat mentalităţi în întreaga lume. Un episod în premieră al emisiunii se ...

 

#tvr1