loader
Foto

Galerie foto

Teleenciclopedia, lecţii de viaţă: Cum se prepară celebra băutură scoţiană

Sâmbătă, 21 noiembrie, de la ora 18:50 pe TVR 1 şi online pe TVR +, Teleenciclopedia a venit, din nou, în casele celor interesaţi de cultură şi civilizaţie.

 

Teleenciclopedia

Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

Sumarul ediţiei din 21 noiembrie a emisiunii „Teleenciclopedia” ne-a invitat în călătorii de descoperire sau rememorare în Italia, Finlanda, Scoţia, Rusia şi India. Iată subiectele:

Comori toscane. Pistoia

(w882) Teleencicl

Muzeul Diocezan – din La Ferrucia – găzduiește mărturii preţioase, şi emoţionante, ale evlaviei populare. Pe drumul ce duce de la Pistoia spre orăşelul Lucca, se află medievalul Borgo a Buggiano – a cărui Biserică are hramul Preasfântei Cruci. Numele său este legat de Crucifixul, aşezat deasupra altarului. În Biserica din Monsummano există o frescă, sugerată de o înduioşătoare legendă…

Scandinavia

În nordul Finlandei, cei trei ursuleţi – din primul episod al acestui documentar – se bucură de nesfârşitele ore de lumină şi de vegetaţia abundentă. O altă ursoaică se lasă „curtată” de mai mulţi masculi. Bobocii de „raţă sunătoare” au parte de aventura primului înot. În Islanda, vulpea polară – „eroina” noastră – mai are de hrănit şase pui flămânzi, alţi patru nereuşind să supravieţuiască peste iarnă.

Secretele Whisky-ului

(w882) Whisky, Te

Cum se fabrică apreciata băutură alcoolică de origine scoţiană - aflăm sâmbătă seara, la Teleenciclopedia.

Spioană în Rusia

(w882) Teleencicl

În 1918, jurnalista americană Marguerite Harrison se hotărăşte să devină agent secret. La 12 noiembrie 1918, generalul Marlborough Churchill, comandant al M.I.D (Divizia de Spionaj Militar a SUA) îi încredinţează prima misiune importantă pentru ţară: să meargă în Germania pentru a culege informaţii despre „Revoluţia Roşie”.

Observatorul astronomic din Jaipur

Monumente din oraşul indian Jaipur, dintre care cel mai important este observatorul astronomic, creat de maharajahul Jai Singh al II-lea.

***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

Redactor: Oana Haşegan. O emisiune de Cornelia Rădulescu

***

Ediţiile emisiunii Teleenciclopedia sunt disponibile pe portalul TVR+ timp de şapte zilede la difuzare. Emisiunea poate fi urmărită şi pe tabletă sau telefon mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

5:45 Floarea nopţii (R)

(KNIGHT FLOWER/NIGHT BLOOMING FLOWER-Coreea de Sud, 2024) Episodul 3

Cu: Lee Hanee, Lee Jong-won, Kim Sang-joong, Lee Ki-woo

*Dramă romantică, serial de aventuri. Redactori: Anca Radu, Cristina Crăciun

(Reluare)

6:55 Imnul României

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...

 

#tvr1