loader
Foto

Teleenciclopedia: Lumea în care trăim, în apă şi pe uscat

Sâmbătă, 11 februarie, de la ora 18:50, Teleenciclopedia ne-a dat întâlnire, din nou, la TVR 1 şi online pe TVR+. Noua ediţie a propus lecţii prietenoase şi pasionante despre lumea oceanelor, a livezilor şi a tărâmurilor îndepărtate.

 

Teleenciclopedia

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

ANNA LEONOWENS

Răsfoim noi pagini din povestea adevărată şi plină de învăţăminte a scriitoarei Anna Leonowens.

Aşadar, povestea exotică a faimoasei educatoare şi scriitoare de călătorii, care a fost guvernantă între anii 1862 şi 1867 a soţiilor şi copiilor lui Mongkut Rama al IV-lea, regele Siamului (Thailanda de azi), ne însoţeşte timp de câteva momente ale serii de sâmbătă, 11 februarie, la TVR 1.

NUCUL

Teleenciclopedia îşi întoarce apoi atenţia spre miracolele discrete ale botanicii. Oriunde este prezent, oamenii consideră nucul cel mai frumos şi mai impunător arbore fructifer, admirându-i talia înaltă, coroana uriaşă, ramurile puternice şi frunzişul dens, de un verde sănătos. Dacii îl venerau şi îl considerau magic. Apelativul de rege al tuturor pomilor fructiferi îi aparține marelui savant Carl Linne, care i-a dat denumirea ştiinţifică de Juglans regia, de la cuvintele latine Jupiter (stăpânul zeilor), glans - nucă şi regia - regesc.

(w882) Nucul

VOLUBILIS

Volubilis, orașul romanizat al cărui nume vine de la volbură, plantă omniprezentă în zonă, a fost între anii 40 și 280 reședința administrativă a provinciei romane Mauretania tingitana. Cele mai de preț vestigii sunt mozaicurile, foarte bine conservate, din casele locuitorilor înstăriți: le redescoperim valoarea şi istoria în ediţia din 11 februarie a Teleenciclopediei.

(w882) Volubilis

CRUSTACEELE

Pentru a se ascunde de prădători, crustaceele au metode multe şi variate. Crabii au ales să se ,,gătească”, la fel ca ,,gazdele” lor: polipii coralieri (Alcyonacea). Alții, seamănă atât de mult cu ,,amfitrionii” lor, încât, sunt vizibili doar când se mișcă – precum pagurul (Paguristes cadenata - foto), ce trăieşte printre algele Posedonia, a căror culoare ,,a împrumutat-o”!

(w882) Paguristes

***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

Producător: Oana Haşegan

Realizator: Cornelia Rădulescu

***

Ediţiile emisiunii Teleenciclopedia sunt disponibile pe portalul TVR+ timp de şapte zile de la difuzare.

Emisiunea poate fi urmărită şi pe tabletă sau telefon mobil.

Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

12:30 Parlamentul României

Prezintă Radu Rădulescu

Producător Emilia Rădină

13:00 Oamenii şi legea

* Emisiune de educaţie juridică

Moderator av. Mihaela Olaru

Temă : Jurisdicţia administrativă versus jurisdicţia judiciară

Invitat : prof. univ. dr. Iulian Nedelcu, avocat

Jurnalişti Tv: Raluca Amzăr, Ileana Gaiță.

Producător Mihaela Grecu Grădinaru

Transmisiune directă

 
„Dialog printre comploturi, cu misteriosul domn Virgil Măgureanu”. Joi, la „Dosar România” | VIDEO

Primul director al SRI face dezvăluiri într-un interviu acordat în exclusivitate jurnalistului TVR Răzvan Butaru pentru „Dosar România”. ...

Mircea Tudor – inventatorul care a cucerit lumea, un nou erou la „Români universali”

Pe 22 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu singurul om din lume premiat de două ori la prestigiosul Salon de Inventică de la Geneva. Un ...

Procedura în materia dreptului administrativ

Procedura în materia dreptului administrativ

publicat: miercuri, 17 aprilie 2024

Ce este procedura în materie de contencios administrativ şi care sunt normele procedurale aplicabile? Într-un litigiu, care pot fi părţile ...

 

#tvr1