loader
Foto

Teleenciclopedia: Dogonii, unul dintre cele mai vechi popoare

Sâmbătă, 15 februarie, de la ora 19.00, la TVR 1 și TVR 1 HD am urmărit o nouă ediţie a emisiunii "Teleenciclopedia".

 

Teleenciclopedia

REMBRANDT VAN  RIJN – RONDUL DE NOAPTE (ep.2/2)

Puțini știu că tabloul Rondul de Noapte avea inițial 34 de personaje.

Trei dintre ele au fost îndepărtate în anul 1715, împreună cu marginile pânzei, cu prilejul expunerii în sala principală a Primăriei din Amsterdam (azi, Palatul Regal). Lucrarea a fost finanțată de 18 comanditari, fiecare plătind câte 100 de florini. Tabloul colectiv (pentru care Rembrandt a fost răsplătit cu 4000 de florini) a sporit faima căpitanului Banninck Cocq, ales de patru ori primar.

(w882)


CONFERINȚA DE LA IALTA (ep.5/5) (Premieră)

La numai trei săptămâni după Conferința de la Ialta (4-11 februarie 1945), Stalin încalcă angajamentele: astfel, pe 6 martie 1945, sub presiunea ocupației Armatei Roșii, instalează la București primul guvern comunist, condus de Petru Groza.


În celelalte țări estice, forțele politice antisovietice sunt eliminate, iar alegerile libere – falsificate. Stalin, adevăratul învingător al celebrei conferințe, își urmează planurile neabătut. Începea Războiul Rece.
(w882)


DOGONII (ep. 1/4)
Dogonii – unul dintre cele mai vechi popoare africane – s-au stabilit în Mali, pe culmile Platoului Bandiagara: un ținut de o frumusețe uluitoare, „presărat” cu sate întinse pe o suprafață de 200 de kilometri, la înălțimi de până la 600 metri.
(w882)


MOLUȘTELE (ep.2/5)
Continuăm incursiunea în captivanta și uimitoarea lume a moluștelor – încrengătura ce grupează cele mai multe vietăți marine. Trăsătura lor comună este consistența „flască” a corpului (numele derivă din adjectivul latinesc mollis – „moale”). Unele sunt sedentare, permanent fixate pe un suport; altele se deplasează lent ori, dimpotrivă, foarte rapid !

Reluare în 16.02.2020, TVR 1, 00:25

***

Producător:  OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

15:00 Akzente

(I) Pregătiri de Paşti la Colegiul naţional ʺDecebalʺ din Deva. Cuvânt de învăţătură pentru Săptămâna Mare, de dr. Daniel Zikeli. Târg de Paşti la Sibiu.

Transmisiune directă +înregistrare

15:55 Akzente

(II)​ Pregătiri de Paşti la Sânpetru. Maria Rill. Noutăţi editoriale cu dr. Markus Fischer.​

Transmisiune directă +înregistrare

 
Partajul succesoral. Împărțirea bunurilor moștenite

Cine are dreptul la moştenire şi cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală şi care sunt moştenitorii rezervatari? Care sunt ...

Demontăm şi explicăm mituri de pe la noi, în noul sezon „Exclusiv în România”

Mitul despre locul în care s-a răsturnat căruţa cu proşti, unicatele mondiale ale Sucidavei din Corabia sau o vizită în Valea Jiului, pe Planeta ...

Ce este „Dincolo de aurul Apusenilor”? Răspunsuri – joi seară, în primul episod din noul sezon „Dosar România”, la TVR 1

Documentarul de investigaţie semnat de jurnalistul TVR Gabriel Geamănu deschide o nouă serie a emisiunii de reportaje, documentare şi anchete ...

 

#tvr1