loader
Foto

Teleenciclopedia - O nouă călătorie în universul cunoaşterii, sâmbătă la TVR1

Sâmbătă, 8 septembrie, de la ora 19.10, la TVR 1 descoperim secrete bine păstrate din Franţa sfârşitului de secol XV, călătorim de-a lungul Dunării, aflăm povestea unei fascinante jucării şi poposim în lumea bizară a moluştelor.

 

Teleenciclopedia



DOAMNA ȘI UNICORNUL

La sfârșitul secolului al XV-lea, Franța ajunsese cel mai mare regat din Europa, sub conducerea dinastiei de Valois. Spiritul Renașterii italiene pătrunsese treptat în principalele provincii, impulsionând dezvoltarea artelor. Printre operele remarcabile ce decorau somptuoasele palate se număra și La Dame à la licorne (Doamna și unicornul)– splendida tapiserie, compusă din șase piese, create în stilul „mille-fleurs”.

DUNĂREA. FLUVIUL-REGINĂ

În călătoria sa de aproape 3.000 de kilometri, Dunărea – cel mai „cosmopolit” fluviu –  îşi schimbă înfăţişarea de nenumărate ori, străbătând 10 ţări şi 4 capitale europene. La câțiva kilometri de Viena, Parcul Național Donau-Auen prilejuieşte întâlnirea cu o veritabilă „junglă” din zona temperată.

DESPRE JUCĂRII. ZMEUL

Zmeul a fost menționat de chinezi încă din secolul al II-lea î.Hr. Și exploratorul italian Marco Polo a fost fascinat de zmeie, descriindu-le pe larg  în jurnalul său, la întoarcerea din China. Mult mai târziu, în anul 1758, faimosul savant Benjamin Franklin a demonstrat natura electrică a fulgerului, înălțând în plină furtună un zmeu, de al cărui mâner a legat o cheie metalică.

MOLUȘTELE

Încrengătura moluștelor cuprinde aproape un sfert din fauna acvatică cunoscută: de la specii foarte familiare (cum ar fi stridiile, ori midiile), până la unele dintre cele mai rare şi bizare nevertebrate.  Evoluționiștii susțin că ar fi apărut acum mai bine de șase milioane de ani, în perioada Cambriană.

Ediţia este reluare din data de 10 februarie 2018.

5:45 Floarea nopţii (R)

(KNIGHT FLOWER/NIGHT BLOOMING FLOWER-Coreea de Sud, 2024) Episodul 3

Cu: Lee Hanee, Lee Jong-won, Kim Sang-joong, Lee Ki-woo

*Dramă romantică, serial de aventuri. Redactori: Anca Radu, Cristina Crăciun

(Reluare)

6:55 Imnul României

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...

 

#tvr1