loader
Foto

Teleenciclopedia: Peștera Ialomicioarei, cel mai vizitat loc din Bucegi

Sâmbătă, 8 iunie, de la ora 19.00, la TVR 1 şi TVR HD, Teleenciclopedia v-a prezentat noi documentare despre natură, artă şi invenţii.

 

Teleenciclopedia

IVAN AIVAZOVSKI – PICTORUL MĂRII

Inspirat de o legendă a navigatorilor, potrivit căreia valurile din timpul furtunilor cresc progresiv, Ivan Konstantinovici Aivazovski (n.1835 – m. 1900) isprăvea, în anul 1850, „Al nouălea val”, considerat de admiratori, „cel mai frumos tablou din Rusia”.

(w882) teleencicl

PEŞTERA IALOMICIOAREI

La altitudinea de 1530 metri, săpată în versantul drept al culmii de sud-est a muntelui Bătrâna, se află Peștera  Ialomicioarei, cel mai vizitat obiectiv speologic din Masivul Bucegi. Dispusă pe două niveluri, are o dezvoltare explorată de 1.128 m lungime, galerii fosile și active, și o denivelare pozitivă de 62 de metri. Primii care au studiat-o amănunțit au fost Vasile Popovici Haţeg și inginerul Iosif Sângeorzan, sub egida Societății Carpatine „Sinaia”. Se întâmpla în 1897.

DESPRE JUCĂRII - MINGEA

Strămoşii noștri i-au descoperit de milenii „utilitatea” și potențialul. „Buclucașa” minge a devenit simbolul planetar al sportivității, competitivității și spiritului de echipă.

(w882) teleencicl

SPIRULINA

Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite a numit spirulina - „aliment complet”, deoarece, conținând majoritatea amino-acizilor esențiali, îndeplinește standardele ideale. Pentru spirulina destinată comerțului se folosesc bazine mari, construite în aer liber, sau chiar lacuri, în care parametrii sunt atent controlați. Cea mai bună calitate se obține în ape termale, care stimulează absorbirea nutrienților.

(w882) spirulina

Emisiunea se difuzează şi online pe TVR+.

***

Producător:  OANA HAŞEGAN
Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

 

22:00 Dosar România

*Trei zile cu Natalia

Documentar.

Realizator Catălin Apostol

Producător Răzvan Butaru

23:40 Jocurile Olimpice

* Speranţe. Episodul 9

Producător Daniela Enăchescu

 
TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

Oamenii și legea: Ce trebuie să știi când dai sau ești dat în judecată

Joi, 9 mai, de la ora 13:00, invitatul Mihaelei Olaru la ”Oamenii și legea”, pe TVR 1, a fost Ion Dragne, avocat.

Elisa Leonida Zamfirescu – prima femeie inginer chimist din lume, în galeria „Români universali”

Pe 13 mai, Cristian Tabără ne prezintă o româncă a cărei voinţă a răsturnat mentalităţi în întreaga lume. Un episod în premieră al emisiunii se ...

 

#tvr1