loader
Foto

Teleenciclopedia: Istoria spectacolelor, istoria lumii | VIDEO

O călătorie pe meridianele cunoașterii umane este invitația din 14 octombrie, de la ora 19.00, în reluare în 15 octombrie, ora 24.00, pe TVR1. Propunerea vine într-o nouă ediție a emisiunii „ Teleenciclopedia".

 

Teleenciclopedia

AVENTURIERII ARTEI MODERNE: PARIS, CAPITALA LUMII (ep. 3)

Sosit din război, Jean Cocteau fusese ataşat Corpului de Aprovizionare din Paris şi urmase transferul la Serviciul de Ambulanţă, sub comanda Contelui Étienne de Beaumont.

Visul dramaturgului era să modernizeze teatrul clasic şi să realizeze un spectacol avangardist pentru Diaghilev şi Ballets Russes. Trebuia însă ca cineva să se ocupe de costume şi decoruri, aşa că l-a cooptat pe Picasso care a acceptat imediat.

(w882) Parade Par

Parade, spectacol de balet într-un singur act, a debutat pe 18 mai 1917 la Teatrul Châtelet. Vădit șocați, publicul și criticii au răbufnit într-o explozie de insulte.

MAREA CRIZĂ ECONOMICĂ DIN AMERICA (ep.4)

Graţie noului plan de redresare economică iniţiat de președintele Franklin Delano Roosevelt, americanii, indiferent de clasă socială, redobândiseră încredere în țara și conducătorii lor. În 1936, de pildă, producția industrială revenise la 90 de procente din cea consemnată în 1929. Pe de altă parte, din cauza costurilor mari ale programelor federale responsabile cu reducerea șomajului, Roosevelt a decis să renunțe la ele. Adversarii preşedintelui se plângeau că impetuozitatea îl făcea nechibzuit. Opoziția de dreapta îl compara cu Stalin, în vreme ce stânga îl acuza că o ia pe urmele lui Hitler.

ROMA (ep.2)

Dincolo de porticul din marmură albă cu fronton triunghiular, ni se dezvăluie cea de-a doua sală a Pantheonului (Templul Tuturor Zeilor), aflată sub uriașa boltă – în fapt, parte a unei sfere, deoarece înălțimea jumătății inferioare este egală cu raza domului, având 43 de metri. Pentru a realiza impresionanta structură, romanii au folosit, printre altele, un material revoluţionar: cimentul, care conținea un ingredient „minune” - cenușă vulcanică puzolanică.

(w882) Pantheon

LUMI PREISTORICE (ep. 4)

În urmă cu aproximativ 250 de milioane de ani, în Triasic, prima perioadă a erei Mezozoice, pe uscat apăreau dinozaurii. La început, au fost relativ mici – agilii Coelophysis, de pildă, cântăreau numai 20 de kilograme. Însă, după a patra mare extincție, acum aproximativ 200 de milioane de ani, stimulați de lupta pentru supremație, au atins dimensiuni impresionante. În podișurile din centrul Africii de Sud, profesorul Jonah Choiniere, însoțit de studenții săi de la Universitatea Witwatersrand din Johannesburg, caută dovezi care să explice această spectaculoasă tranziție evolutivă din Jurasic.

Credite foto: Wikimedia, arhiva, pablopicasso.org

***

Producător:  Oana Hașegan

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

15:55 Akzente

(II)​ Portret Daniel Spătar.

Producător Alex Mihăilescu

Transmisiune directă +înregistrare

16:45 Istorii ascunse

* TEZAURUL DIN PEȘTERA CIOCLOVINA

În 1953, în peștera Ponorici-Cioclovina cu apă, una dintre formațiunile carstice ale Munților Șureanu, speologul Traian Orghidan descoperea, din întâmplare, cel mai mare depozit european de piese ce aparține Epocii Bronzului Târziu. Cercetarea sitului a fost reluată în 2018, iar analizele chimice arată că o parte dintre cele aproape 8000 de obiecte descoperite în peșteră provin din zona Mării Baltice, iar altele din vechea regiune a Mesopotamiei.

Realizator Cristina Băican

 
TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

Oamenii și legea: Ce trebuie să știi când dai sau ești dat în judecată

Joi, 9 mai, de la ora 13:00, invitatul Mihaelei Olaru la ”Oamenii și legea”, pe TVR 1, a fost Ion Dragne, avocat.

Elisa Leonida Zamfirescu – prima femeie inginer chimist din lume, în galeria „Români universali”

Pe 13 mai, Cristian Tabără ne prezintă o româncă a cărei voinţă a răsturnat mentalităţi în întreaga lume. Un episod în premieră al emisiunii se ...

 

#tvr1