loader
Foto

Teleenciclopedia: Strălucirea Renașterii și sonda solară Parker | VIDEO

Pe 21 noiembrie, de la ora 18:50, la TVR 1 am deschis din nou filele Teleenciclopediei.

 

Teleenciclopedia

PAOLO VERONESE – NUNTA DIN CANA

Pentru Nunta din Cana, Paolo Veronese s-ar fi inspirat din scrierile lui Pietro Aretino despre Umanitatea lui Hristos (publicate în 1535) unde compara episodul biblic cu strălucirea specifică Renașterii. Cităm: „Oamenii de vază și nobilii din oraș au participat la această nuntă cu pompă regală”.

(w882)

Neîndoielnic, moda epocii i-a sugerat și costumația nuntașilor, atent schițată și însoțită de notițe explicative. A exagerat postúri, a amplificat proporții și a supralicitat luxul veșmintelor, realizând o mise en scene.

RĂZBOIUL RECE

După sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, situația internațională complexă se anunța o misiune dificilă pentru noul președinte american, Harry S. Truman – fost senator și comerciant de galanterie din Missouri. Întreaga lume se întreba dacă ceilalți lideri ai lumii vor continua proiectele lui Franklin Delano Roosevelt, considerat artizan al păcii și apărător al democrației.

SONDE SPAȚIALE - PARKER SOLAR PROBE

Călătorind cu aproape 750 km pe secundă, Parker Solar Probe este prima navă ce va ajunge aproape de suprafața Soarelui și va pătrunde în coronă – atmosfera astrului. Mică, însă robustă, Solar Probe Plus, cum i s-a spus inițial, a fost redenumită în 2017, Parker Solar Probe, (Sonda solară Parker), în onoarea astrofizicianului Eugene Newman Parker, inventatorul termenului „vânt solar”.

INSECTELE

Legătura dintre plante și insecte este imemorială – o dependență mutual fructuoasă și vitală pentru supraviețuirea tuturor creaturilor de pe Terra. În lipsa insectelor, nu ar exista nici plante, nici alte forme de viață, dintre cele pe care le cunoaștem astăzi.

(w882) Libelula

Paleontologii confirmă teoria potrivit căreia această co-evoluție dăinuie de cel puțin 100 de milioane de ani, perioadă în care ambele regnuri s-au dezvoltat și diversificat în paralel.

***

Producător:  OANA HAȘEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

20:00 Telejurnal

*Ştiri* Prezintă: Claudiu Lucaci și Mihai Rădulescu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

Transmisiune directă

20:55 Meteo

 
Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...

„Cred că trăim vremuri grozave ca să faci teatru”! – Regizorul Thomas Ostermeier în dialog cu Cătălin Ştefănescu, la „Garantat 100%”

Repetiţii, actori, creaţie, clişeu, teatru, relevanţă, pasiune, spectacol, succes, spaţiu, joc, perspectivă asupra lumii... O discuţie ...

Serialul coreean „Floarea nopţii”, producţie 2024, se vede la TVR 1

Din 23 aprilie, urmărim aventurile frumoasei Jo Yeo-Hwa, o tânără văduvă care refuză să se conformeze tradiţiilor absurde ale vremii şi trăieşte ...

 

#tvr1