loader
Foto

"Teleenciclopedia": Odiseea vulcanilor | VIDEO

Sâmbătă, 9 mai, de la ora 18.00, pe TVR1 şi online pe TVR+, ați putut urmări o nouă oră magică la Teleenciclopedia. Reluare în 10 mai, la TVR 1, de la ora 01.50.

 

Teleenciclopedia

CATEDRALA DIN KÖLN (ep.1/2)

Piatra de temelie a Domului din Köln a fost așezată în anul 1248, cu binecuvântarea arhiepiscopului Konrad von Hochstaden. Bijuteria arhitecturală gotică – proiectată de arhitecții Meister Gerhard von Rile și Meister Arnold – adăpostește cel mai mare relicvariu occidental: racla de aur ce conține moaştele lui Gaspar, Baltazar şi Melchior – numele atribuite celor trei „magi de la Răsărit”.

(w882) dom koln

ZIMBRII (ep.2/5)

La hotarul dintre Polonia şi Belarus, în Rezervația Białowieża, trăiesc în condiții ideale nu mai puțin de 800 de zimbri. „Programul zilei” începe în zori, cu o repriză de 2-3 ore la „păşunat” – activitate care le ocupă circa 60% din timp. În august şi septembrie,  zimbrii sunt „mânaţi” de instinctul perpetuării speciei. Pentru a cuceri o femelă, masculii se confruntă, de obicei, paşnic, într-un test de rezistenţă şi răbdare.

(w882) zimbri

DESPRE JUCĂRII. JOCURILE DE MASĂ

Cel mai vechi joc de masă –  Senet (Jocul trecerii) – a fost inventat de egipteni, în mileniul al IV-lea î.d.Hr. Cam tot atunci, în Orientul Mijlociu au apărut primele zaruri, apoi jocul de table – rămase aproape neschimbate până azi. „Regele” jocurilor „de masă” rămâne însă şahul – inventat, se pare, în secolul al V-lea î.d.Hr., în India. Începând cu secolul al IX-lea, în estul Asiei au apărut cărţile de joc şi dominoul. Le-a luat circa 500 de ani să pătrundă în Europa.

(w882) sah

ODISEEA VULCANILOR (ep. 7)

Apărută acum trei milioane de ani, insula Réunion s-a înălțat circa 3.500 de metri deasupra nivelului mării. „Sursa” ei este punctul fierbinte situat la 4000 de metri în adânc, ceea ce înseamnă că muntele din care s-a format are peste 7000 metri altitudine. Cel mai tânăr dintre craterele active ale insulei se numește Piton de la Fournaise , datorită căruia „peticul insular” de bazalt negru se schimbă și crește continuu.

(w882) vulcan

Producător:  OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

7:00 Telejurnal matinal

*Matinal*Ştiri*Sport* Meteo

Prezintă: Laura Fronoiu şi Marius Popa / Maria Chiriţă şi Ionuţ Gheorghe

Producător Andreea Vişan şi Delia Nicola

Transmisiune directă

9:45 Teleshopping

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...

 

#tvr1