loader
Foto

Galerie foto

Teleenciclopedia: Inima lui Pluto | VIDEO

Sâmbătă, 17 iulie, de la ora 18:50, ”Teleenciclopedia” v-a invitat să faceți o nouă expediție în universul cunoașterii: de la aventurierii artei moderne, în misiune către Pluto, de la pagina de istorie despre Războiul Rece, în lumea cerbilor.

 

Teleenciclopedia

AVENTURIERII ARTEI MODERNE: PICASSO ȘI CUBIȘTII (ep. 2)

(w882)

În 1911, Picásso părăsea Orașul Luminilor, pentru Céret, un sătuc din Pirineii Orientali. Și-a găsit pacea într-o cabană liniștită, mai întâi alături de Braque și iubita sa, Fernande. Ceva mai târziu a sosit și Max Jacob, încântat că acolo nu trebuia să concureze cu Apollinaire pentru atenția spaniolului. Max picta și compunea versuri, însă îl invidia pe Braque, care picta mai bine decât el și era foarte apropiat de Picásso. Mai ales după ce andaluzul aflase de la Apollinaire că „rivalul” Matisse, deși provocase un adevărat scandal la Salonul de toamnă din 1905, respinsese lucrările lui Braque la ediția din 1908. Jacob îi compara pe ambii cu niște alpiniști temerari pe culmile artei moderne.

SONDE SPAŢIALE: INIMA LUI PLUTO (ep.3)

(w882)

Sonda New Horizons a descoperit că Pluto este pe cât de complexă, pe atât de activă din punct de vedere geologic, mai ales zona Tombaugh Regio, strălucitoarea sa „inimă”. Odată misiunea terminată, NASA a îndreptat-o spre spre Centura Kuiper, discul circumstelar de materie primordială ce se extinde de la orbita lui Neptun până la aproximativ 7,5 miliarde kilometri de Soare. Ținta sondei era obiectul etichetat 2014 MU-69. Supranumit Ultima Thule, ineditul corp binar, asemănător cu un om de zăpadă, este cel mai îndepărtat obiect cosmic studiat „la fața locului” vreodată.

RĂZBOIUL RECE (ep.5)

(w882)

În 16 iulie 1945, armata Statelor Unite detona prima bombă atomică în deșertul Jornada del Muerto din New Mexico. La 29 august 1949, rușii detonau, și ei, Pervaia Molnia (Primul Fulger), o bombă nucleară copiată după modelul „Grăsanului” folosit de americani la Nagasaki. Harry Truman era luat prin surprindere: nu se aștepta ca Uniunea Sovietică, devastată de război, să construiască bomba atomică atât de curând după încetarea conflagrației mondiale. Amenințarea nucleară avea să țină ambele tabere într-un „șah” perpetuu.

REGELE PĂDURII (ep. 5)

(w882)

Dezvoltarea cerbilor este influențată de testosteron, hormonul sexual masculin, al cărui nivel scade după sezonul de rut. În urma consumului uriaș de energie din această perioadă, cei maturi leapădă primii coarnele, prin februarie, iar tinerii, mai târziu, prin martie-aprilie. Formațiunile se regenerează uneori după numai o săptămână, procesul fiind considerat printre cele mai rapide din lumea animală – circa 2 centimetri zilnic, până la dimensiunea maximă de peste un metru lungime.

 

Producător: OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

***

Reluare în 19.07.2021, TVR 1HD, 02.00

 

20:00 Telejurnal

*Ştiri* Prezintă: Alina Stancu, Eugen Rusu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

Transmisiune directă

20:55 Meteo

 
TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

Oamenii și legea: Ce trebuie să știi când dai sau ești dat în judecată

Joi, 9 mai, de la ora 13:00, invitatul Mihaelei Olaru la ”Oamenii și legea”, pe TVR 1, a fost Ion Dragne, avocat.

Elisa Leonida Zamfirescu – prima femeie inginer chimist din lume, în galeria „Români universali”

Pe 13 mai, Cristian Tabără ne prezintă o româncă a cărei voinţă a răsturnat mentalităţi în întreaga lume. Un episod în premieră al emisiunii se ...

 

#tvr1