Teleenciclopedia: Inima lui Pluto | VIDEO
luni, 12 iulie 2021
Sâmbătă, 17 iulie, de la ora 18:50, ”Teleenciclopedia” v-a invitat să faceți o nouă expediție în universul cunoașterii: de la aventurierii artei moderne, în misiune către Pluto, de la pagina de istorie despre Războiul Rece, în lumea cerbilor.
Alte legături
Teleenciclopedia

AVENTURIERII ARTEI MODERNE: PICASSO ȘI CUBIȘTII (ep. 2)

(w640)

În 1911, Picásso părăsea Orașul Luminilor, pentru Céret, un sătuc din Pirineii Orientali. Și-a găsit pacea într-o cabană liniștită, mai întâi alături de Braque și iubita sa, Fernande. Ceva mai târziu a sosit și Max Jacob, încântat că acolo nu trebuia să concureze cu Apollinaire pentru atenția spaniolului. Max picta și compunea versuri, însă îl invidia pe Braque, care picta mai bine decât el și era foarte apropiat de Picásso. Mai ales după ce andaluzul aflase de la Apollinaire că „rivalul” Matisse, deși provocase un adevărat scandal la Salonul de toamnă din 1905, respinsese lucrările lui Braque la ediția din 1908. Jacob îi compara pe ambii cu niște alpiniști temerari pe culmile artei moderne.

SONDE SPAŢIALE: INIMA LUI PLUTO (ep.3)

(w640)

Sonda New Horizons a descoperit că Pluto este pe cât de complexă, pe atât de activă din punct de vedere geologic, mai ales zona Tombaugh Regio, strălucitoarea sa „inimă”. Odată misiunea terminată, NASA a îndreptat-o spre spre Centura Kuiper, discul circumstelar de materie primordială ce se extinde de la orbita lui Neptun până la aproximativ 7,5 miliarde kilometri de Soare. Ținta sondei era obiectul etichetat 2014 MU-69. Supranumit Ultima Thule, ineditul corp binar, asemănător cu un om de zăpadă, este cel mai îndepărtat obiect cosmic studiat „la fața locului” vreodată.

RĂZBOIUL RECE (ep.5)

(w640)

În 16 iulie 1945, armata Statelor Unite detona prima bombă atomică în deșertul Jornada del Muerto din New Mexico. La 29 august 1949, rușii detonau, și ei, Pervaia Molnia (Primul Fulger), o bombă nucleară copiată după modelul „Grăsanului” folosit de americani la Nagasaki. Harry Truman era luat prin surprindere: nu se aștepta ca Uniunea Sovietică, devastată de război, să construiască bomba atomică atât de curând după încetarea conflagrației mondiale. Amenințarea nucleară avea să țină ambele tabere într-un „șah” perpetuu.

REGELE PĂDURII (ep. 5)

(w640)

Dezvoltarea cerbilor este influențată de testosteron, hormonul sexual masculin, al cărui nivel scade după sezonul de rut. În urma consumului uriaș de energie din această perioadă, cei maturi leapădă primii coarnele, prin februarie, iar tinerii, mai târziu, prin martie-aprilie. Formațiunile se regenerează uneori după numai o săptămână, procesul fiind considerat printre cele mai rapide din lumea animală – circa 2 centimetri zilnic, până la dimensiunea maximă de peste un metru lungime.

 

Producător: OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

***

Reluare în 19.07.2021, TVR 1HD, 02.00

 

 • 16:00
  Studio Mondial:
  Costin Deşliu/Tudor Furdui * Live stadion (16,52) Producatori : Daniela Enăchescu/Valentina Stelescu Transmisiune directă st. 2
 • 17:00
  Campionatul Mondial de Fotbal , Qatar 2022
  Campionatul Mondial de Fotbal , Qatar 2022 * Croaţia-Brazilia (sferturi) Comentator Dragos Bocanaciu Producător: Daniel Chican /Horatiu Rusu Transmisiune directa de la Stadionul Education City, Doha
 • 19:00
  Studio Mondial:
  Costin Deşliu/Tudor Furdui Producatori : Daniela Enăchescu/Valentina Stelescu Transmisiune directă st. 2
 • 20:00
  Telejurnal
  *Ştiri* Meteo Prezintă Radu Andrei Tudor Producători: Anamaria Panait / Diana Anghel Transmisiune directă
 • 20:52
  Live stadion
 • 21:00
  Campionatul Mondial de Fotbal , Qatar 2022
  Campionatul Mondial de Fotbal , Qatar 2022 * Tarile de Jos-Argentina (sferturi) Comentator Emil Hossu Longin Producător: Daniel Chican /Horatiu Rusu Transmisiune directa de la Stadion Lusail, Al Daayen
 • 23:07
  Studio Mondial:
  Costin Deşliu/Tudor Furdui Producatori : Daniela Enăchescu/ Valentina Stelescu Transmisiune directă st. 2
 • 23:40
  SuperMondial
  Producător Octavian Pescaru Transmisiune directă din st.2
 • 00:15
  Omul şi timpul
  /
 • 01:10

  Zide zi cu părintele Constantin Necula Producător Victor Dochia
 • 01:20
  Campionatul Mondial de Fotbal , Qatar 2022
  Campionatul Mondial de Fotbal , Qatar 2022 * Croaţia-Brazilia ( Comentator Dragos Bocanaciu
 • 03:15
  Campionatul Mondial de Fotbal , Qatar 2022
  Campionatul Mondial de Fotbal , Qatar 2022 * Tarile de Jos-Argentina Comentator Emil Hossu Longin
 • 05:10
  Atelier de sănătate
  * Realizator și moderator Smaranda Vornicu-Shalit Producător Florența Dăscălescu