loader
Foto

Teleenciclopedia: Sonda spaţială Parker Solar Probe | VIDEO

Ne continuăm călătoria alături de aventurierii artei moderne, aflăm despre prima navă ce se va încumeta să ajungă aproape de Soare, parcurgem file din istoria Primului Război Mondial și facem o excursie în insula Rottnest. Pe 14 august, de la ora 18:50.

 

Teleenciclopedia

AVENTURIERII ARTEI MODERNE: PICASSO ȘI CUBIȘTII (ep. 3)

La 21 august 1911, ziarele titrau pe prima pagină: „Mona Lisa a dispărut de la Luvru!”. Apollinaire l-a chemat urgent în capitală pe Picásso, retras, în căutarea inspirației, la Céret, în Pirineii Orientali. Un belgian, Joseph Géry-Piéret, pretindea că furase capodopera lui Da Vinci, împreună cu trei statuete iberice. Pablo cumpărase două dintre ele cu patru ani în urmă, pentru doar 50 de franci, și le păstra în atelier. Chiar Apollinaire le făcuse cunoștință celor doi ... !

 

SONDE SPAŢIALE: PARKER SOLAR PROBE

Călătorind cu aproape 750 km pe secundă, Parker Solar Probe este prima navă ce va ajunge aproape de suprafața Soarelui și va pătrunde în coronă – atmosfera astrului. Mică, însă robustă, Solar Probe Plus, cum i s-a spus inițial, a fost redenumită în 2017, Parker Solar Probe, (Sonda solară Parker), în onoarea astrofizicianului Eugene Newman Parker, inventatorul termenului „vânt solar”.

 

AMERICA ÎN PRIMUL RĂZBOI MONDIAL (ep. 1)

10 milioane de morți, 21 de milioane răniți și 700.000 dispăruți, doar în rândul militarilor ... Încă o dată pe atât, victime civile ... Opt milioane de cai și alte animale, de asemenea ... Statistici care nu reflectă amploarea pierderilor cauzate de conflictul dintre 1914-1918, pe care contemporanii l-au numit, neavând termen de comparație, „Războiul cel Mare”. Dacă participarea europenilor la Primul Război Mondial, într-o tabără sau alta, este, în general, bine documentată, descoperiri recente aduc la lumină noi dovezi ale contribuției americane la victoria Aliaților împotriva Puterilor Centrale. Ce i-a motivat pe acești soldați să traverseze Atlanticul pentru a lupta în războiul care distrugea vechiul continent, și cum va influența prestația lor istoria Statelor Unite? Sunt câteva dintre întrebările la care vom răspunde prin intermediul acestui documentar.

 

INSULA ROTTNEST (ep. 1)

La marginea platformei continentale a Australiei de Vest se află un lanț de insule cu aspecte aparte. Cea mai „spectaculoasă” dintre ele găzduiește o însemnată populație de quokka (Setonix brachyurus) – mici marsupiale endemice.

 

Producător: OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

***

Emisiunea se difuzează în reluare în 15.08.2021, pe TVR 1HD, de la ora 01.00

 

 

22:00 Dosar România

* Dialog printre comploturi cu misteriosul Virgil Magureanu (II)

Producător Răzvan Butaru

23:55 Jocurile Olimpice

* Speranţe. Episodul 4

Producător Daniela Enăchescu

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...

 

#tvr1