Teleenciclopedia: Sonda spaţială Parker Solar Probe | VIDEO
miercuri, 11 august 2021
Ne continuăm călătoria alături de aventurierii artei moderne, aflăm despre prima navă ce se va încumeta să ajungă aproape de Soare, parcurgem file din istoria Primului Război Mondial și facem o excursie în insula Rottnest. Pe 14 august, de la ora 18:50.
Alte legături
Teleenciclopedia

AVENTURIERII ARTEI MODERNE: PICASSO ȘI CUBIȘTII (ep. 3)

La 21 august 1911, ziarele titrau pe prima pagină: „Mona Lisa a dispărut de la Luvru!”. Apollinaire l-a chemat urgent în capitală pe Picásso, retras, în căutarea inspirației, la Céret, în Pirineii Orientali. Un belgian, Joseph Géry-Piéret, pretindea că furase capodopera lui Da Vinci, împreună cu trei statuete iberice. Pablo cumpărase două dintre ele cu patru ani în urmă, pentru doar 50 de franci, și le păstra în atelier. Chiar Apollinaire le făcuse cunoștință celor doi ... !

 

SONDE SPAŢIALE: PARKER SOLAR PROBE

Călătorind cu aproape 750 km pe secundă, Parker Solar Probe este prima navă ce va ajunge aproape de suprafața Soarelui și va pătrunde în coronă – atmosfera astrului. Mică, însă robustă, Solar Probe Plus, cum i s-a spus inițial, a fost redenumită în 2017, Parker Solar Probe, (Sonda solară Parker), în onoarea astrofizicianului Eugene Newman Parker, inventatorul termenului „vânt solar”.

 

AMERICA ÎN PRIMUL RĂZBOI MONDIAL (ep. 1)

10 milioane de morți, 21 de milioane răniți și 700.000 dispăruți, doar în rândul militarilor ... Încă o dată pe atât, victime civile ... Opt milioane de cai și alte animale, de asemenea ... Statistici care nu reflectă amploarea pierderilor cauzate de conflictul dintre 1914-1918, pe care contemporanii l-au numit, neavând termen de comparație, „Războiul cel Mare”. Dacă participarea europenilor la Primul Război Mondial, într-o tabără sau alta, este, în general, bine documentată, descoperiri recente aduc la lumină noi dovezi ale contribuției americane la victoria Aliaților împotriva Puterilor Centrale. Ce i-a motivat pe acești soldați să traverseze Atlanticul pentru a lupta în războiul care distrugea vechiul continent, și cum va influența prestația lor istoria Statelor Unite? Sunt câteva dintre întrebările la care vom răspunde prin intermediul acestui documentar.

 

INSULA ROTTNEST (ep. 1)

La marginea platformei continentale a Australiei de Vest se află un lanț de insule cu aspecte aparte. Cea mai „spectaculoasă” dintre ele găzduiește o însemnată populație de quokka (Setonix brachyurus) – mici marsupiale endemice.

 

Producător: OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

***

Emisiunea se difuzează în reluare în 15.08.2021, pe TVR 1HD, de la ora 01.00

 

 

 • 16:00
  Studio Mondial:
  Costin Deşliu/Tudor Furdui * Live stadion (16,52) Producatori : Daniela Enăchescu/Valentina Stelescu Transmisiune directă st. 2
 • 17:00
  Campionatul Mondial de Fotbal , Qatar 2022
  Campionatul Mondial de Fotbal , Qatar 2022 * Croaţia-Brazilia (sferturi) Comentator Dragos Bocanaciu Producător: Daniel Chican /Horatiu Rusu Transmisiune directa de la Stadionul Education City, Doha
 • 19:00
  Studio Mondial:
  Costin Deşliu/Tudor Furdui Producatori : Daniela Enăchescu/Valentina Stelescu Transmisiune directă st. 2
 • 20:00
  Telejurnal
  *Ştiri* Meteo Prezintă Radu Andrei Tudor Producători: Anamaria Panait / Diana Anghel Transmisiune directă
 • 20:52
  Live stadion
 • 21:00
  Campionatul Mondial de Fotbal , Qatar 2022
  Campionatul Mondial de Fotbal , Qatar 2022 * Tarile de Jos-Argentina (sferturi) Comentator Emil Hossu Longin Producător: Daniel Chican /Horatiu Rusu Transmisiune directa de la Stadion Lusail, Al Daayen
 • 23:07
  Studio Mondial:
  Costin Deşliu/Tudor Furdui Producatori : Daniela Enăchescu/ Valentina Stelescu Transmisiune directă st. 2
 • 23:40
  SuperMondial
  Producător Octavian Pescaru Transmisiune directă din st.2
 • 00:15
  Omul şi timpul
  /
 • 01:10

  Zide zi cu părintele Constantin Necula Producător Victor Dochia
 • 01:20
  Campionatul Mondial de Fotbal , Qatar 2022
  Campionatul Mondial de Fotbal , Qatar 2022 * Croaţia-Brazilia ( Comentator Dragos Bocanaciu
 • 03:15
  Campionatul Mondial de Fotbal , Qatar 2022
  Campionatul Mondial de Fotbal , Qatar 2022 * Tarile de Jos-Argentina Comentator Emil Hossu Longin
 • 05:10
  Atelier de sănătate
  * Realizator și moderator Smaranda Vornicu-Shalit Producător Florența Dăscălescu