loader
Foto

„Teleenciclopedia” aduce premiere la TVR 1 | VIDEO

Sâmbătă, 21 august, ora 18.50, TVR1 v-a propus subiecte legate de arta modernă, spațiu, America și Primul Război Mondial și de viața din insula Rottnest.

 

Teleenciclopedia

AVENTURIERII ARTEI MODERNE: PICASSO ȘI CUBIȘTII (ep. 4) - premieră

Luni, 2 martie 1914, Hôtel Druot. O mulțime pestriță se adunase în saloanele casei de licitații să asiste la deznodământul unei „afaceri” începute cu un deceniu în urmă. Când André Level și câțiva amici fondaseră asociația La Peau de l’Ours, achiziționaseră lucrări de la artiști pe atunci, necunoscuți:

Van Gogh, Gauguin, Maillol, Bonnard, Dufy, Van Dongen, Vlaminck, Derain, Matisse, Picásso și alții.

Venise timpul să afle dacă „pielea ursului din pădure” valora atât cât sperau ...

Se aștepta cu nerăbdare rezultatul primului „test comercial” al modernismului. Licitația a fost încurajatoare: sume de la 170 până la 5.000 de franci marcau consacrarea curentelor avangardiste.

(w882) terra

SONDE SPAŢIALE: MISIUNI VIITOARE

Statistic, fiecare stea este însoțită de cel puțin o planetă – prin urmare, Terra demonstrează că viață poate apărea oriunde în Univers. Dacă vreuna dintre extraordinarele sonde trimise în Sistemul Solar și dincolo de el ar găsi dovezi ale existenței acesteia, am rezolva, poate, cel mai mare mister al umanității.

(w882) primul raz

AMERICA ÎN PRIMUL RĂZBOI MONDIAL (ep. 2) - premieră

Războiul dintre 1914-1918, a opus marile imperii ale lumii: de o parte, Puterile Centrale, grupate în jurul Germaniei, Austro-Ungariei și Turciei, de cealaltă, Antanta – în frunte cu Franța, Anglia și Rusia. După ce, inițial, SUA și-a păstrat neutralitatea, provocările germane au determinat schimbarea politicii externe – astfel, la 6 aprilie 1917, Congresul american declara război celui de-Al doilea Reich. Deodată, președintele Woodrow Wilson se confrunta cu o mare problemă: armata federală abia număra 100.000 de soldați, iar cetățenii nu se îngrămădeau să se înscrie voluntari, în ciuda propagandei susținute ce prezenta intrarea Statelor Unite în război ca ... „o luptă eroică pentru apărarea democrației în lume”. Atunci, a instituit recrutarea obligatorie: bărbații între 21 și 30 de ani, cam 10 milioane în total, deveneau eligibili pentru înrolare.

(w882) rottnest

INSULA ROTTNEST (ep. 2)

Deși are numai 16 hectare, Insula Carnac  este un veritabil „paradis” al şerpilor tigru (Notechis scutatus) și al otariilor australiene (Neophoca cinerea). La 40 de kilometri mai spre sud, o altă insulă  adăpostește aproximativ 1000 de pinguini mici, care cresc până la o medie de 33 cm înălțime și 43 cm lungime. Pe Insula Rottnest, doar cele mai „călite” quokka vor putea supravieţui asprei veri australe.

***

PROGRAM DE DIFUZARE:

Sâmbătă, 21 august, ora 18.50 - TVR 1

Duminică, 22 august, ora 1.00 - reluare, TVR 1

***

Producător: OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

 

20:00 Telejurnal (R)

*Ştiri* Prezintă: Alina Stancu, Eugen Rusu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

Transmisiune directă

(Reluare)

20:55 Meteo

 
Răspunderea penală versus răspunderea civilă

Răspunderea penală versus răspunderea civilă

publicat: marţi, 16 aprilie 2024

Ce presupun acţiunea penală şi acţiunea civilă în procesul penal? În ce constă raportul de cauzalitate între fapta ilicită şi prejudiciu? Cum ...

Victimele accidentelor rutiere şi drepturile lor

Victimele accidentelor rutiere şi drepturile lor

publicat: marţi, 16 aprilie 2024

Sunteţi victima unui accident rutier, ştiţi ce drepturi aveţi? Cum puteţi obţine repararea prejudiciului suferit? Ce se întâmplă în cazul ...

La TVR 1, facem „Petrecere... cu cântec!” Iuliana Tudor, alături de mari artişti ai folclorului românesc! | VIDEO

TVR onorează parcursul profesional al personalităţilor muzicii populare și contribuția lor la continuitatea culturii tradiționale din România. În ...

 

#tvr1