Teleenciclopedia: Metropola întemeiată de Alexandru cel Mare
vineri, 14 ianuarie 2022
Pe TVR1 este programată o nouă lectură din paginile Teleenciclopediei - pe 22 ianuarie, de la ora 18.50. | VIDEO
Alexandru cel Mare
Alte legături
Teleenciclopedia

SUBIECTUL 1: AVENTURIERII ARTEI MODERNE: LIBERTAD! (ep. 3/5) premieră

La 19 iunie 1936, Uniunea Sovietică deplângea moartea lui Maxim Gorki, cel mai popular scriitor rus și prieten cu Lenin. André Gide, aflat la Moscova, a compus un discurs pentru ziua funeraliilor.

Treptat, imaginea creată de propaganda comunistă a început să se altereze. Emisarii literaturii franceze observau cozile din fața magazinelor, rafturile goale ori produsele de proastă calitate, dar și faptul că discursurile trebuiau să treacă de cenzură. Stalin era omniprezent. Venerat, adorat şi temut.

(w640) Gide Malra

Credit foto: (c) Fundația Catherine Gide și Editura Gallimard

Pe de altă parte, Spania lupta cu tenebrele războiului civil.Pe 18 iulie 1936, naționalistul Francisco Fránco, conducătorul suprem al Insulelor Canare și general al armatelor marocane, a organizat o lovitură de stat. Guvernul francez l-a trimis pe jurnalistul Malraux să evalueze amploarea puciului.

SUBIECTUL 2:  GULAG (1918-1938) (ep. 3/5) premieră

În 1931, se deschidea întâiul mare șantier comunist: canalul Marea Albă-Marea Baltică, pe scurt, BBK. Lung de 227 de kilometri, dintre care 39, tăiați în rocă, avea 19 ecluze și 64 de baraje. Considerat o împlinire a primului plan cincinal, a fost înfăptuit de 126.000 de „ocnași”, în numai 20 de luni, cu patru mai devreme decât se estimase. Condițiile de lucru erau medievale, uneltele rudimentare, iar forța brațelor suplinea lipsa utilajelor mecanizate. Propaganda prezenta șantierul drept un model de perkóvka, reabilitarea prin muncă silnică a zek-ilor, abrevierea pentru „deținut la canal”). Iar o „brigadă” de 120 de scriitori, (printre ei Maxim Gorki și Alexei Tolstói), a semnat un tom de 600 de pagini ce glorifica „proiectul”. Se estimează că 10% dintre prizonieri au pierit acolo.

SUBIECTUL 3:  ALEXANDRIA (ep. 1/5) premieră

În Egiptul antic, la răscrucea dintre Orient și Occident, se afla Al Iskandariyyah (Alexandria), capitală culturală a helenismului pentru cel puțin trei secole. Îmbrățișată de Marea Mediterană, în nord, și de Lacul Mareotis, în sud, așezarea visată și întemeiată de Alexandru cel Mare a fost hărăzit să devină cea mai grandioasă metropolă a lumii – adăpostind, în perioada de glorie, un milion de locuitori. Forma ortogonală și regulată, la o scară atât de mare a proiectului, a influențat decisiv evoluția arhitecturii. Nucleul comerțului pe Mediterană, Alexandria s-a dezvoltat mai ales sub Dinastia Ptolemaică, reușind să zdruncine hegemonia Atenei. (Credit foto principală: imagine cu Alexandru cel Mare într-un mozaic din Pompeii, Wikimedia)

SUBIECTUL 4: INSULA ROTTNEST (ep. 10/10)

Finalul documentarului dedicat insulei Rottnest și „vecinelor” din Oceanul Indian urmărește evoluția „juniorilor” spre „adolescență”.

(w640) Quokka ani

Cei mai „răsfățați” sunt quokka: deşi mamele poartă deja alți bebeluși în marsupiu, îi tolerează în apropiere, parcă dornice să îi susțină înaintea „bătăliilor” dramatice pentru supraviețuire care, în sezoanele secetoase, pun la grea încercare efectivele speciei,. În ciuda vicisitudinilor, quokka prosperă pe Insula Rottnest, oferind un remarcabil exemplu de perseverență în lumea animală.

***

Producător:  OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

 • 20:52
  Live stadion
 • 21:00
  Campionatul Mondial de Fotbal , Qatar 2022
  Campionatul Mondial de Fotbal , Qatar 2022 * Camerun-Brazilia Comentator Dragoş Bocanaciu Producător: Daniel Chican /Horatiu Rusu Transmisiune directa de la Stadion Lusail, Al Daayen
 • 23:07
  Studio mondial
  *Comentatori: Dorin Chioţea/Vlad Arhire Producatori : Daniela Enăchescu/ Valentina Stelescu Transmisiune directă st. 2
 • 23:40
  SuperMondial
  Prezintă George Tănase Producător Octavian Pescaru Transmisiune directă din st.2
 • 00:15
  Ora Unirii
  Producător Diana Pascal
 • 00:20
  Exclusiv în România
  (redifuzare) Prezintă Cristian Tabără Episodul Exclusiv in Romania spune povestea lui Jorg Riommi, un expat originar din Italia care a venit in Romania ca si director de creatie la o celebra agentie de publicitate, casatorit cu Raluca, o bucovineanca get-beget. In urma cu cativa ani, cei doi s-au implicat intr-un proiect care parea sortit esecului: salvarea caselor traditionale de la distrugere. Au cumparat cateva casa de lemn cu arhitectura bucovineana pe care le-au restaurat, si pe care le-au urcat sus pe munte, deasupra localitatii Vama. Au salvat de la distrugere un adevarat patrimoniu. Alaturi de Jorg, avem intalnire si cu Charlie Ottley, celebrul realizator tv, care ne explica de este important pentru romani salvarea acestor case traditionale, care aproape au disparut din peisajul montan al Bucovinei. Si daca tot suntem in Bucovina il vom provoca pe italianul Jorg la o pizza bucovineana cu un ingredient surpriza. Producători: Cristina Madgearu, Marin Găbudean
 • 01:10

  Zide zi cu părintele Constantin Necula Producător Victor Dochia
 • 01:20
  Campionatul Mondial de Fotbal , Qatar 2022
  Campionatul Mondial de Fotbal , Qatar 2022 * Coreea de Sud-Portugalia Comentator Narcis Şelaru Producător: Daniel Chican /Horatiu Rusu (reluare de la TVR2 ora 17,00)
 • 03:15
  Campionatul Mondial de Fotbal , Qatar 2022
  Campionatul Mondial de Fotbal , Qatar 2022 * Sebia-Elveţia (reluare de la TVR2 ora 21,00) Comentator Emil Hossu Longin
 • 05:05
  PE CALE cu Tibi Uşeriu
  (redifuzare) * Documentarul “PE CALE cu Tibi Uşeriu ” vorbește despre resetarea lui Tibi Ușeriu, un om cu un trecut greu de depășit. Fost infractor condamnat pentru jaf armat și închis într-o închisoare de maxima securitate în Germania, ajutat de familia lui, Tibi devine ultramaratonist de succes și activist social. Povestea copilăriei sale, din păcate, este încă realitatea multor copii din România: violență în familie și-n afara ei, lipsă de educație și de îndrumare reală din partea părinților și a profesorilor. Oricât de jos ai cădea în viață, ai resurse nebănuite și poți renaște din propria cenușă dacă ai sprijinul familiei, al celor foarte apropiați, dacă ți se redă încrederea în tine. “Când nu mai poți, mai poți un pas”, spune campionul absolut Tibi Ușeriu, triplu câștigător al celei mai dure competiții din lume, ultramaratonul 6633 ARCTIC, (2016/2017/2018). Filmul caută să afle ce resorturi interioare și ce stimuli l-au ajutat pe Tibi Ușeriu să-și remodeleze viața? Când, cum și de ce s-a produs revelația schimbării? Ca noi toți, Tibi este produsul mediului în care a trăit, o familie în care educația era bazată pe pedepse corporale, școala și comunitatea abuzau la rândul lor de el. A fost slugă a profesorilor, ciobanilor, părinților, bunicilor, a trăit o adolescență într-o Românie dezorientată, în tranziție, fără perspective, din care tinerii plecau în străinătate pentru un trai mai bun, total nepregătiți pentru ce-i aștepta, dar gata să facă orice pentru a dovedi că au reușit. Valorile și principiile vieții se schimbă odată cu evoluția/involuția noastră, în funcție alegerile pe care facem: dacă în copilărie Tibi și fratele său Alin au fost învățați să fure lemne din pădure, acum ei au ajuns să-i educe pe copii și adulți cum să protejeze pădurea, cum să planteze copaci, cum să se opună defrișărilor ilegale, ce beneficii îți poate returna natura, dacă n-o distrugi. Pentru Tibi, TĂȘU e locul resetării sale, care i-ar fi schimbat destinul dacă ar fi existat în timpul adolescenței sale. Chiar și așa, Tibi își asumă atât trecut cât și prezentul. Un element particular al documentarului este combinarea filmărilor reale cu animația. Ilustrația și prelucrarea computerizată a fost realizată de Ioana Florea Nutz. Animația vine să susțină povestea din trecutul personajului principal, dar e aleasă și ca mijloc vizual de exprimare dramatică. Un documentar de Ana Preda. Producător Ioana Mureșan Producător delegat Răzvan Butaru Un film al Casei de Producție