Teleenciclopedia: Războiul civil spaniol
joi, 19 mai 2022
Sâmbătă, 21 mai, de la ora 18:50, pe TVR1HD, vă aşteaptă o nouă oră magică la "Teleenciclopedia".
teleenciclopedia
Alte legături
Teleenciclopedia

Quentin Matsijs: Cămătarul și soția lui (ep.2) premieră

Pictând o scenă ancorată în realitate, flamandul Quentin Matsijs s-a îndepărtat de tiparele artistice ale epocii, conferindu-i, prin mesajul metaforic, o dimensiune universală. În 1520, pictorul a realizat o a doua versiune a subiectului (intitulată „Cămătarii”) recurgând la caricatură. Comparația dintre cele două compoziții ne dezvăluie, avertismentul său: numai respectând valorile spirituale creștine, un sistem bancar poate funcționa echitabil și moral, în lumea nouă și schimbătoare a Renașterii.

Războiul civil spaniol (ep.2) premieră

În octombrie 1938, jurnalistul Joseph Kessel corespondent al cotidianului francez Paris Soir era dezamăgit de frontul spaniol: nici pe departe „scenele eroice” pe care ar fi dorit să le zugrăvească în cuvinte. Singurele lupte din Barcelona se dădeau pentru țigări. De doi ani, în orașele mari, se petrecea același scenariu: zilnic, la amiază, sirenele avertizau cetățenii să-și caute un adăpost în subteran.

Tikal (ep. 4) premieră

Piramidele și templele, odinioară bogat colorate și decorate, erau simboluri ale puterii absolute și nucleele comunități. Printre aceste structuri monumentale se numără și Templul Marelui Jaguar, înalt de 47 de metri, datând din secolul al VIII-lea. Cunoscut și ca Templul lui Ah Cacao, atrage atenția mai ales prin uriașa coamă ajurată, asemănătoare cu un pieptăn din piatră – element specific culturii mayașe.

Indiile de Vest (ep.3) premieră

Plasate ideal, între Atlanticul de Nord și Marea Caraibilor, Indiile de Vest atrag numeroase înaripate migratoare. Chiar dacă numai pentru două escale: prima în drum spre zonele de reproducere în Arhipelagul Arctic Canadian, apoi, din nou, la întoarcerea spre „reședințele de iarnă” din sudul Americii. Pentru a trece neobservată, pe o femelă caprimulg (Chordeiles gundlachii) o ajută atât penajul mimetic, cât și capacitatea uimitoare, de a sta nemișcată, chiar și amenințată.

* ACEST PROGRAM POATE FI VIZIONAT DE COPIII ÎN VÂRSTA DE PÂNĂ LA 12 ANI NUMAI CU ACORDUL SAU ÎMPREUNĂ CU PĂRINȚII ORI FAMILIA (AP)

Producător:  OANA HAŞEGAN
Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

 • 20:52
  Live stadion
 • 21:00
  Campionatul Mondial de Fotbal , Qatar 2022
  Campionatul Mondial de Fotbal , Qatar 2022 * Camerun-Brazilia Comentator Dragoş Bocanaciu Producător: Daniel Chican /Horatiu Rusu Transmisiune directa de la Stadion Lusail, Al Daayen
 • 23:07
  Studio mondial
  *Comentatori: Dorin Chioţea/Vlad Arhire Producatori : Daniela Enăchescu/ Valentina Stelescu Transmisiune directă st. 2
 • 23:40
  SuperMondial
  Prezintă George Tănase Producător Octavian Pescaru Transmisiune directă din st.2
 • 00:15
  Ora Unirii
  Producător Diana Pascal
 • 00:20
  Exclusiv în România
  (redifuzare) Prezintă Cristian Tabără Episodul Exclusiv in Romania spune povestea lui Jorg Riommi, un expat originar din Italia care a venit in Romania ca si director de creatie la o celebra agentie de publicitate, casatorit cu Raluca, o bucovineanca get-beget. In urma cu cativa ani, cei doi s-au implicat intr-un proiect care parea sortit esecului: salvarea caselor traditionale de la distrugere. Au cumparat cateva casa de lemn cu arhitectura bucovineana pe care le-au restaurat, si pe care le-au urcat sus pe munte, deasupra localitatii Vama. Au salvat de la distrugere un adevarat patrimoniu. Alaturi de Jorg, avem intalnire si cu Charlie Ottley, celebrul realizator tv, care ne explica de este important pentru romani salvarea acestor case traditionale, care aproape au disparut din peisajul montan al Bucovinei. Si daca tot suntem in Bucovina il vom provoca pe italianul Jorg la o pizza bucovineana cu un ingredient surpriza. Producători: Cristina Madgearu, Marin Găbudean
 • 01:10

  Zide zi cu părintele Constantin Necula Producător Victor Dochia
 • 01:20
  Campionatul Mondial de Fotbal , Qatar 2022
  Campionatul Mondial de Fotbal , Qatar 2022 * Coreea de Sud-Portugalia Comentator Narcis Şelaru Producător: Daniel Chican /Horatiu Rusu (reluare de la TVR2 ora 17,00)
 • 03:15
  Campionatul Mondial de Fotbal , Qatar 2022
  Campionatul Mondial de Fotbal , Qatar 2022 * Sebia-Elveţia (reluare de la TVR2 ora 21,00) Comentator Emil Hossu Longin
 • 05:05
  PE CALE cu Tibi Uşeriu
  (redifuzare) * Documentarul “PE CALE cu Tibi Uşeriu ” vorbește despre resetarea lui Tibi Ușeriu, un om cu un trecut greu de depășit. Fost infractor condamnat pentru jaf armat și închis într-o închisoare de maxima securitate în Germania, ajutat de familia lui, Tibi devine ultramaratonist de succes și activist social. Povestea copilăriei sale, din păcate, este încă realitatea multor copii din România: violență în familie și-n afara ei, lipsă de educație și de îndrumare reală din partea părinților și a profesorilor. Oricât de jos ai cădea în viață, ai resurse nebănuite și poți renaște din propria cenușă dacă ai sprijinul familiei, al celor foarte apropiați, dacă ți se redă încrederea în tine. “Când nu mai poți, mai poți un pas”, spune campionul absolut Tibi Ușeriu, triplu câștigător al celei mai dure competiții din lume, ultramaratonul 6633 ARCTIC, (2016/2017/2018). Filmul caută să afle ce resorturi interioare și ce stimuli l-au ajutat pe Tibi Ușeriu să-și remodeleze viața? Când, cum și de ce s-a produs revelația schimbării? Ca noi toți, Tibi este produsul mediului în care a trăit, o familie în care educația era bazată pe pedepse corporale, școala și comunitatea abuzau la rândul lor de el. A fost slugă a profesorilor, ciobanilor, părinților, bunicilor, a trăit o adolescență într-o Românie dezorientată, în tranziție, fără perspective, din care tinerii plecau în străinătate pentru un trai mai bun, total nepregătiți pentru ce-i aștepta, dar gata să facă orice pentru a dovedi că au reușit. Valorile și principiile vieții se schimbă odată cu evoluția/involuția noastră, în funcție alegerile pe care facem: dacă în copilărie Tibi și fratele său Alin au fost învățați să fure lemne din pădure, acum ei au ajuns să-i educe pe copii și adulți cum să protejeze pădurea, cum să planteze copaci, cum să se opună defrișărilor ilegale, ce beneficii îți poate returna natura, dacă n-o distrugi. Pentru Tibi, TĂȘU e locul resetării sale, care i-ar fi schimbat destinul dacă ar fi existat în timpul adolescenței sale. Chiar și așa, Tibi își asumă atât trecut cât și prezentul. Un element particular al documentarului este combinarea filmărilor reale cu animația. Ilustrația și prelucrarea computerizată a fost realizată de Ioana Florea Nutz. Animația vine să susțină povestea din trecutul personajului principal, dar e aleasă și ca mijloc vizual de exprimare dramatică. Un documentar de Ana Preda. Producător Ioana Mureșan Producător delegat Răzvan Butaru Un film al Casei de Producție