loader
Foto

„Teleenciclopedia": Prețul artei și costurile istorice | VIDEO

Prima sâmbătă a lunii septembrie ne aduce o ediție „Teleenciclopedia" în care ne vom putea delecta cu episoade despre istoria artei plastice, strategii militare, cetăți și faună exotică. La TVR1, pe 2 septembrie, de la ora 19.00, în reluare pe 3 septembrie, de la ora 01:30.

 

Teleenciclopedia

AVENTURIERII ARTEI MODERNE: PICASSO ŞI  CUBIŞTII (ep.4)

Pe 2 martie 1914, Hôtel Druot devenea neîncăpător: o mulțime pestriță se adunase în saloanele casei de licitații pentru a asista la deznodământul unei „afaceri” începute cu un deceniu în urmă, când André Level și câțiva amici fondaseră asociația La Peau de l’Ours şi achiziţionaseră lucrările unor artiști încă neştiuţi: Van Gogh, Gauguin, Maillol, Bonnard, Dufy, Van Dongen, Vlaminck, Derain, Matisse, Picasso și alții.

(w500) picasso Ab

Venise, în sfârşit, timpul să afle cât valorau aceştia cu adevărat.

(w882) teleencicl

MARI LIDERI MILITARI AI SECOLULUI AL XX-lea – DOMINANŢA RAPIDĂ  (ep.3) (Premieră)

Pe 15 noiembrie 1891 se năștea, la Heidenheim an der Brenz, viitorul feldmareșal al Germaniei: Erwin Rommel. În mai 1942, pe linia defensivă din Ayn al Gazala, el a condus una dintre cele mai elogiate lovituri ale sale. Britanicii așteptau atacuri dinspre est, dar Rommel şi-a mobilizat trupele în deșert, pentru a-i surprinde din altă direcție. Victorios în Campania din Africa de Nord, Rommel şi-a câştigat, pe drept cuvânt, porecla Wüstenfuchs (Vulpea Deșertului).

TIKAL (ep.2)

În Acropola de Nord, cel mai vechi ansamblu din Tikal, ridicat în anul 750 î.C, ceremoniile se desfășurau pe vârfurile piramidelor în interiorul cărora se aflau mormintele regale. Astfel, se legitima autoritatea liderului, intermediar venerat între teluric și forțele supranaturale. La baza construcțiilor se aflau aşa numitele stele – blocuri din piatră de până la patru metri, inscripționate cu povești despre regi și cârmuirile lor.

CETATEA SASCHIZ

La patru kilometri nord-vest de localitatea Saschiz, pe un versant stâncos înalt de aproape 700 m, se ridică cetatea ţărănească omonimă. Are o formă poligonală neregulată, cu lungime şi lăţime maximă de 90, respectiv 52 de metri şi o suprafaţă de 5.000 metri pătraţi. Unele elemente arhitecturale, precum arcul de piatră în semicerc de la turnul porţii, sau culisele pe care se cobora hersa – grătarul metalic ce bara intrarea – confirmă datarea în secolul al XIV-lea, epoca tranziţiei de la stilul romanic la cel gotic.

(w882) Saschiz

INDIILE DE VEST (4)

Plasate ideal, între Atlanticul de Nord și Marea Caraibilor, Indiile de Vest atrag numeroase păsări, printre care una şireată şi curajoasă. Pentru a trece neobservată, femela caprimulg (Chordeiles gundlachii) poate sta nemişcată, pe cuib, 20 de ore pe zi, timp de trei săptămâni, indiferent de temperatura solului ori de capriciile vremii.

***

Producător:  Oana Hașegan

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

4:35 Floarea nopţii (R)

(KNIGHT FLOWER/NIGHT BLOOMING FLOWER-Coreea de Sud, 2024) Episodul 11

Cu: Lee Hanee, Lee Jong-won, Kim Sang-joong, Lee Ki-woo

*Dramă romantică, serial de aventuri. Redactori: Anca Radu, Cristina Crăciun

(Reluare)

5:40 Floarea nopţii (R)

(KNIGHT FLOWER/NIGHT BLOOMING FLOWER-Coreea de Sud, 2024) Episodul 12(ultimul)

Cu: Lee Hanee, Lee Jong-won, Kim Sang-joong, Lee Ki-woo

*Dramă romantică, serial de aventuri. Redactori: Anca Radu, Cristina Crăciun

(Reluare)
 
Oamenii și legea: Ce trebuie să știi când dai sau ești dat în judecată

Joi, 9 mai, de la ora 13:00, invitatul Mihaelei Olaru la ”Oamenii și legea”, pe TVR 1, este Ion Dragne, avocat.

Cataracta, principala cauză a pierderii vederii

Cataracta, principala cauză a pierderii vederii

publicat: miercuri, 08 mai 2024

Sâmbătă, 11 mai, de la ora 7:00, urmăriți pe TVR 1 o ediție ”Un doctor pentru dumneavoastră”. Aflați de la specialiștii invitați în cadrul ...

Hieronymus Bosch - Ispitirea Sfântului Antonie | VIDEO

"Teleenciclopedia" vă invită să urmăriți o nouă ediție sâmbătă, 11 mai, de la ora 19:00, la TVR 1.

 

#tvr1