loader
Foto

O scurtă incursiune în istoria terorismului, la „Omul şi timpul” | VIDEO

Terorismul a fost tema propusă de Rafael Udrişte în deschiderea unui nou sezon al emisiunii „Omul şi timpul”, pe 5 mai, de la ora 23.00, la TVR 1.

 

Rafael Udriște
Omul şi timpul

De la politica terorii a lui Robespierre la atacurile din ultimele decenii, terorismul a fost explicat şi înţeles în moduri diferite.

În urmă cu mai bine de 20 de ani, pe 11 septembrie 2001, un eveniment fără precedent zguduia întreaga lume: 4 atacuri teroriste comise în Statele Unite, în urma cărora au fost ucişi 2.977 de oameni.

14 ani mai târziu, în Franţa, au avut loc atacurile de la Bataclan din 13 noiembrie, ucigând 130 de oameni. Pentru noi toţi, teroarea a devenit astfel un fenomen tragic şi mult prea familiar. Cu toate acestea, terorismul nu are încă o definiţie prea clară.

„Şi, tocmai pentru că suntem confruntaţi cu şocul terorismului, ar trebui să încercăm să-l înţelegem. Care este obiectivul teroriştilor? Care este legătura dintre teroare şi frică? Este terorismul o metodă de a destructura politica?”, sunt întrebări pe care realizatorul şi moderatorul Rafael Udrişte le-a adresat istoricilor Florian Banu şi Gheorghe Onişoru joi, 5 mai, în prima ediţie din noul sezon „Omul şi timpul”.

Emisiunea s-a difuzat de la ora 23.00, la TVR 1.

(w882) Rafael Udr

Pentru prima oară, cuvântul „terorist” a apărut în Franţa secolului al XVIII-lea, atunci când politica lui Robespierre era numită de către oponenţii săi o politică a terorii. Practic, la începuturi, terorismul definea un mod de guvernare. Destul de repede, sensul cuvântului se schimba, el definind grupurile care atacă statul, adică modul de guvernare.

(w882)

„Paradoxal, nu există nici astăzi o definiţie internaţională, juridică a terorismului. Deşi acesta a fost una dintre marile provocări ale relaţiilor internaţionale încă din secolul al XIX-lea. În timpul conferinţei din 1898 împotriva terorismului anarhist, ruşii şi germanii au vrut să condamne violenţa politica în ansamblul ei, iar Franţa şi Marea Britanie doreau să incrimineze exclusiv anarhismul, diferenţiindu-l de violenţa politică a guvernelor, percepută ca legitimă împotriva celor care contestă statul, fie el autoritar sau nu. Nici Liga Naţiunilor, imediat după Primul Război Mondial, nu a reuşit să dea o definiţie juridică terorismului. La fel s-a întâmplat şi după 1945”, explică realizatorul TVR.

(w882)

Care sunt originile terorismului? Ce rol au avut organizaţiile teroriste pe frontul războiului rece? Sunt câteva dintre temele abordate în prima ediţie a noului sezon „Omul şi timpul”, de Rafael Udrişte şi invitaţii săi. Din 5 mai, emisiunea se vede la TVR 1 în fiecare joi seară, de la ora 23.00.

(w882)

***

Situaţii excepţionale, mai puţin cunoscute, din istoria recentă a ţării noastre, sunt cercetate şi dezvăluite în emisiunea-document a Televiziunii Române „Omul şi timpul”, ce poartă semnătura realizatorilor Ruxandra Ţuchel şi Rafael Udrişte. Producţia ne introduce în intrigile demne de filme hollywoodiene ale politicii româneşti, interne şi internaţionale, din perioada interbelică şi anii comunismului, dar şi imediat după încheierea acestei perioade. Din octombrie 2021, urmărim în fiecare săptămână noi episoade „Omul şi timpul” la TVR 1.

 

18:00 Clanul Kennedy

Serial * (THE KENNEDYS-SUA, 2011)

Cu: Greg Kinnear, Katie Holmes, Tom Wilkinson, Barry Pepper

Episodul 6

* Dramă. Redactori: Cristina Crăciun, Anca Radu

*4 premii Emmy 2011 (pentru cel mai bun actor într-o miniserie-Barry Pepper, pentru coafură, machiaj şi mixaj de sunet)

X

19:00 Dincolo de alb şi negru

* Moderator Marian Voicu

Invitat Razvan Rughiniș, profesor la Universitatea Politehnica din București, Facultatea de Automatică și Calculatoare, și co-fondatorul programului de dezvoltare de noi produse digitale Innovation Labs.

Producători: Ioana Mureşan, Livia Serban-Iancu

Transmisiune directa

 
Cu „Ora Regelui” pornim într-o călătorie lungă de 150 de ani

În România trenurilor întârziate și a infrastructurii cu durata de viață depașită, jurnalista Irina Luca ne spune povestea construirii firului de ...

Florina Constantinescu: „Aş fi concurat, dacă mă lăsa mama...”

„Vedeta familiei”, show-ul micilor vedete muzicale, continuă la TVR 1 cu sezonul al doilea. În fiecare dimineaţă de sâmbătă, de la 9.30 (şi în ...

Mega-incendiile, o ameninţare globală – documentar în premieră la TVR1 | VIDEO

Joi, 23 martie, ora 21.00, la TVR1 și online pe TVR+, vedem documentarul „Mega-incendiile (INCENDIES GÉANTS ENQUÊTE SUR UN NOUVEAU FLÉAU - ...