loader
Foto

Galerie foto

Thailanda, Polonia şi Italia – destinaţiile Teleenciclopediei

TVR 1 ne invită din nou într-o călătorie a cunoaşterii, cu binecunoscutul popas  săptămânal în paginile Teleenciclopediei. Sâmbătă, 16 ianuarie, de la ora 18.50, am difuzat un nou episod enciclopedic.

 

Teleenciclopedia

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Sumarul ediţiei din 16 ianuarie ne poartă paşii descoperirilor din Polonia în Insulele Comore şi din Finlanda în Italia. Iată subiectele:

Comori toscane. Livorno

În prima ediţie din 2016 a Teleenciclopediei descoperim noi preţioase lucrări de artă toscană, în muzeele din Suvereto (urbe medievală atestată în anul 973) şi Piombino, oraş cu puternic profil industrial. Aici, un veritabil exemplu de elegantă și armonioasă arhitectură renascentistă toscană este Mănăstirea Sfântul Antim, ce poartă amprenta personalității artistice a lui Andrea Guardi. În memoria lui, Muzeul Diocezan de Artă Sacră îi poartă numele.

Ecosisteme: Scandinavia

Vara, tundra se dezgheaţă, aşa că boii moscaţi coboară în văi, unde se „ospătează” cu ce poftesc. Iar cufundarii mici din Finlanda îşi dispută teritoriile, dând semne că vor să se împerecheze; lacurile atrag elanii, iar lupii sunt tentaţi de „invazia de păsări”. Le vom studia ritualurile în Teleenciclopedia de sâmbătă, 16 ianuarie.

(w882) Teleencicl

Anna Leonowens

Povestea exotică a Annei Leonowens – faimoasa guvernantă (între anii 1862-1867) a soţiilor şi copiilor lui Mongkut Rama al IV-lea, regele Siamului (Thailanda de azi) – ne fascinează şi în 2016, astfel că noi capitole vor fi răsfoite în continuare. Vom afla cum educaţia şi moravurile secolului al XIX-lea au intrat într-o fructuoasă coliziune european-asiatică.

(w500) Teleencicl

Liliecii gigantici

Liliecii gigantici (denumiţi ştiinţific Pteropus Livingstonii – în memoria exploratorului scoţian David Livingstone) sunt o specie endemică, întâlnită doar în Insulele Comore. Ne bucurăm de o lecţie de zoologie despre aceste interesante vieţuitoare.

Mina Wieliczka

În sudul Poloniei, în zona metropolitană a orașului Cracovia, există mina Wieliczka, una dintre cele mai vechi mine aflate în exploatare şi care este inclusă în Patrimoniul UNESCO. Capela sfintei Kinga a fost cioplită aici în sare, de minerii polonezi, în cinstea ocrotitoarei lor.

(w882) Teleencicl

***

Din 1965, când a fost lansată de Octavian Paler la Televiziunea Română, Teleenciclopedia a „luminat" perioada comunistă pentru mulţi români. Astăzi, încă mai trezeşte melancolia în oamenii care au crescut cu ea, iar pentru cei mici reprezintă o oază de educaţie, păstrându-şi formatul şi rolul, prezentând documentare cu subiecte diverse: natură, tehnologie, artă, sănătate etc.

Redactor: Oana Haşegan. O emisiune de Cornelia Rădulescu

***

Ediţiile emisiunii Teleenciclopedia sunt disponibile pe portalul TVR+ timp de şapte zile de la difuzare. Emisiunea poate fi urmărită şi pe tabletă sau telefon mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS si Android.

20:00 Telejurnal

*Ştiri* Prezintă: Claudiu Lucaci și Mihai Rădulescu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

Transmisiune directă

20:55 Meteo

 
„Evadare în lumea filmului”, duminică, la „Miturile comunismului”, pe TVR 1

Irina Luca și invitații ei vorbesc despre, probabil, cea mai mare afacere a Securităţii în anii ’80: fenomenul casetelor video. Duminică, 28 ...

De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

 

#tvr1