loader
Foto

„Ţine-ţi copiii aproape!”, mesajul lui Gabor Maté, din nou invitat la „Garantat 100%” | VIDEO

E, de altfel, şi titlul cărţii semnate de Gordon Neufeld şi Gabor Maté, apărute la editura Curtea Veche. Şi prilejul unei noi discuţii pline de miez cu psihoterapeutul Gabor Maté. Ultima ediţie a sezonului „Garantat 100%” a fost pe 17 decembrie de la ora 23.00, la TVR 1.

 

Cătălin Ştefănescu
Garantat 100%

Psihoterapeut, medic şi autor cunoscut şi apreciat în toată lumea, Gabor Maté acceptă din nou invitaţia lui Cătălin Ştefănescu la „Garantat 100%”, de data aceasta, pentru o discuţie face-to-face, în care ne aduce mai multe lămuriri despre parenting. Întâlnirea este prilejuită, de asemenea, de lansarea, la Curtea Veche Publishing, a cărţii „Ţine-ţi copiii aproape!”, semnate de Gordon Neufeld şi Gabor Maté.

(w882)

Gabor Maté s-a născut în ianuarie 1944 şi este un renumit medic canadian de origine maghiară, specialist în domeniul îngrijirii paliative. Este, de asemenea, specializat în studiul traumei, al dependenței și în studiul dezvoltării copiilor.

Cărțile sale au un succes imens pe întreaga planetă. Apărută în România în toamna anului 2021,  „Când corpul spune nu. Costul stresului ascuns”, cea mai cunoscută carte semnată Gabor Maté, a devenit bestsellerul anului 2021 şi la noi. Cititorii din România îl cunosc şi datorită volumelor „Minți împrăștiate – originile și vindecarea deficitului de atenție”, „Pe tărâmul fantomelor înfometate – prizonier în lumea dependenței”, dar și din filmul documentar „Înțelesurile adânci ale traumei”. Printre cele mai cunoscute proiecte ale sale se numără rubrica de la The Globe and Mail, colaborarea cu câteva clinici pentru recuperarea pacienților dependenți de droguri din Downtown Eastside, Vancouver și, mai recent, aparițiile publice în calitate de speaker motivațional și autor.

(w882)

(w500)

Pornind de la faptul că, în ziua de azi, conceptul de parenting are multe înţelesuri, duminică, 18 decembrie, de la ora 23.00, la TVR 1, invitatul lui Cătălin Ştefănescu explică: „Este o relaţie care începe în pântecul mamei şi continuă toată viaţa. Iar când e o relaţie care funcţionează bine, nu avem nevoie de tehnici sau sfaturi de la experţi. Acum există atâţia experţi care dau lecţii de parenting tocmai pentru că am pierdut această relaţie. Relaţie e o noţiune dificilă. Cuvântul în sine e simplu, uşor de pronunţat şi de acceptat, la un prim nivel. Dar în prezent e foarte greu să stabileşti o relaţie.”

La „Garantat 100%”, Gabor Maté detaliază relaţia dintre mamă şi copil, ataşamentul care se creează între cei doi (cu referiri şi la comportamentul altor mamifere), iar apoi încearcă să desluşească mecanismele care acţionează în cazul acestor manifestări, dar şi care sunt cauzele care le perturbă.

Un loc important al dialogului de duminică seară este rezervat relaţiei adolescent – părinţi. Gabor Maté ne vorbeşte despre momentul cheie în care apare jena adolescenţilor faţă de manifestările de ataşament din partea părinţilor: „În culturile aborigene, care au fost studiate intensiv, nu există această jenă. Jena apare ca proces natural în adolescenţă, în toate culturile. Se numeşte „individuare” şi înseamnă că un copil nu mai e doar copil. Trebuie să-şi găsească propria individualizare, propriile scopuri, propria înţelegere a vieţii. Dar nu e nevoie ca acest proces să presupună ostilitate faţă de părinţi. În culturile tradiţionale, adulţii iniţiază copilul în lumea adultă”. (Gabor Maté)

(w882)

În legătură cu emanciparea de după cel de Al Doilea Război Mondial şi efectele civilizaţiei asupra relaţiei copil-părinte, invitatul lui Cătălin Ştefănescu punctează: „Mamele au început să aibă serviciu, bărbaţii erau la război... Pentru femei, a fost momentul eliberării. Deci, ce se întâmplă e consecinţa unei emancipări. A unei emancipări care trebuia să se întâmple, dar nu trebuia să se întâmple aşa cum s-a întâmplat (…)”.

Cum resimt copiii, dar mai ales părinţii această etapă a desprinderii: „Puterea de a fi părinte se risipeşte. Copiii ataşaţi de părinţi vor să fie la fel ca ei, îşi consideră părinţii modelul lor. Dar când copiii încep să se ataşeze de alţi copii, când anturajul devine ataşamentul principal, vor să fie precum ceilalţi copii, le sunt loiali celorlalţi copii, iar asta înseamnă să aibă secrete faţă de părinţi. Poate vor să facă parte dintr-o bandă şi să facă tot ce fac ceilalţi, să se revolte contra părinţilor... Noi îi considerăm copii răi. Nu sunt răi, sunt doar copii care au rămas fără ataşamentul de bază, ataşamentul de adulţii responsabili de ei.”

Cum să ne recâştigăm copiii, cum să construim o relaţie sănătoasă cu copiii noştri, unde este graniţa dintre disciplină şi pedeapsă, ce înseamnă dominaţie sau ierarhie într-o familie, toate acestea se numără, de asemenea, printre temele de discuţie propuse de Cătălin Ştefănescu alături de Gabor Maté. Duminică, 17 decembrie, de la ora 23.00, la TVR 1.

20:00 Telejurnal

*Ştiri* Prezintă: Alina Stancu, Eugen Rusu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

Transmisiune directă

20:55 Meteo

 
TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

Oamenii și legea: Ce trebuie să știi când dai sau ești dat în judecată

Joi, 9 mai, de la ora 13:00, invitatul Mihaelei Olaru la ”Oamenii și legea”, pe TVR 1, a fost Ion Dragne, avocat.

Elisa Leonida Zamfirescu – prima femeie inginer chimist din lume, în galeria „Români universali”

Pe 13 mai, Cristian Tabără ne prezintă o româncă a cărei voinţă a răsturnat mentalităţi în întreaga lume. Un episod în premieră al emisiunii se ...

 

#tvr1