loader
Foto

„Tosca”, o tulburătoare poveste de dragoste în stil italian

Episodul 9 al seriei documentare „Unora le place opera” ne-a plimbat prin decorul fascinant al Cetăţii Eterne, Roma. Am urmărit episodul la TVR 1, sâmbătă, 18 martie, de la ora 15.30.

 

Episodul 9 al seriei documentare „Unora le place opera” ne-a invitat la Roma, Cetatea Eternă, care, de altfel, constituie decorul acestui spectacol. Este orașul în care are loc acțiunea din „Tosca”, un thriller cu toate elementele caracteristice acestui gen.

Ne-am delectat cu povestea operei „Tosca” sâmbătă, 18 martie, ora 15.30, la TVR 1, alături de renumitul tenor Ramón Gener, care aduce lumea operei aproape de toate categoriile de public, pentru a arăta că nu e destinată elitelor, ci nouă, tuturor.

(w882)

(w882)

Pentru a dezvălui care sunt aceste elemente ale thriller-ului plin de surprize, Ramon Gener caută ajutorul elevilor de la Școala de Film din Roma, face schimb de secrete cu soprana americană Sondra Rodvanosky și îi intervievează pe tenorul Ambroggio Maestri, precum și pe Rosella Vodret, expertă în Carvaggio, pictorul violenței. Dar „Tosca” este și o tulburătoare poveste de dragoste, una în stil italian. Și cine știe mai multe despre dragoste decât italienii?

(w882)

(w882)

(w882)

„Tosca” este opera în trei acte, de Giacomo Puccini, al cărei libret a fost scris de Luigi Illica și Giuseppe Giacosa, după piesa de teatru „La Tosca”, din anul 1887, a dramaturgului Victorien Sardou. Premiera operei a avut loc pe 14 ianuarie 1900, la „Teatro Costanzi” din Roma, cu soprana română Hariclea Darclée în rolul titular. De la prima arie a tenorului, Recondita armonia, succesul a fost asigurat, pentru ca după aria sopranei, Vissi d'arte, publicul să aplaude în picioare.

(w882)

(w882)

(w882)

„Tosca” este una dintre operele cel mai des puse în scenă în întrega lume. Într-un clasament realizat de Opera America, lucrarea lui Puccini a apărut pe locul 8 în lista celor mai jucate 20 de opere din America de Nord.

(w882)

(w882)

(w882)

(w882)

Cu siguranţă, cei care vor privi acest documentar se vor îndrăgosti iremediabil de operă. Divertisment plin de inovaţie ar putea fi definit acest format care ne oferă cheia înţelegerii şi bucuria trăirii celor mai cunoscute spectacole de operă din istorie! Seria documentară „Unora le place opera” (THIS IS OPERA, Spania-Germania, 2015) îmbarcă telespectatorii într-o călătorie de descoperire a secretelor din spatele fiecărei opere celebre. Celor care vor urmări documentarul în 30 de episoade le sunt oferite instrumentele pentru a se bucura de muzică într-un mod original. Este emoţie pură, încântarea de a cunoaşte starea fiecărui compozitor, pasiunea fiecărei poveşti universale şi unice în acelaşi timp! Urmărim seria documentară „Unora le place opera” la TVR 1, în fiecare sâmbătă, de la 15.30.

(w882)

(w882)

Giacomo Puccini a fost un compozitor italian de muzică de operă, reprezentant al curentului artistic realist numit în Italia verismo (în italiană, vero = adevărat).

18:00 Clanul Kennedy

Serial * (THE KENNEDYS-SUA, 2011)

Cu: Greg Kinnear, Katie Holmes, Tom Wilkinson, Barry Pepper

Episodul 6

* Dramă. Redactori: Cristina Crăciun, Anca Radu

*4 premii Emmy 2011 (pentru cel mai bun actor într-o miniserie-Barry Pepper, pentru coafură, machiaj şi mixaj de sunet)

X

19:00 Dincolo de alb şi negru

* Moderator Marian Voicu

Invitat Razvan Rughiniș, profesor la Universitatea Politehnica din București, Facultatea de Automatică și Calculatoare, și co-fondatorul programului de dezvoltare de noi produse digitale Innovation Labs.

Producători: Ioana Mureşan, Livia Serban-Iancu

Transmisiune directa

 
Cu „Ora Regelui” pornim într-o călătorie lungă de 150 de ani

În România trenurilor întârziate și a infrastructurii cu durata de viață depașită, jurnalista Irina Luca ne spune povestea construirii firului de ...

Florina Constantinescu: „Aş fi concurat, dacă mă lăsa mama...”

„Vedeta familiei”, show-ul micilor vedete muzicale, continuă la TVR 1 cu sezonul al doilea. În fiecare dimineaţă de sâmbătă, de la 9.30 (şi în ...

Mega-incendiile, o ameninţare globală – documentar în premieră la TVR1 | VIDEO

Joi, 23 martie, ora 21.00, la TVR1 și online pe TVR+, vedem documentarul „Mega-incendiile (INCENDIES GÉANTS ENQUÊTE SUR UN NOUVEAU FLÉAU - ...