loader
Foto

„Tosca”, o tulburătoare poveste de dragoste în stil italian

Episodul 9 al seriei documentare „Unora le place opera” ne-a plimbat prin decorul fascinant al Cetăţii Eterne, Roma. Am urmărit episodul la TVR 1, sâmbătă, 18 martie, de la ora 15.30.

 

Episodul 9 al seriei documentare „Unora le place opera” ne-a invitat la Roma, Cetatea Eternă, care, de altfel, constituie decorul acestui spectacol. Este orașul în care are loc acțiunea din „Tosca”, un thriller cu toate elementele caracteristice acestui gen.

Ne-am delectat cu povestea operei „Tosca” sâmbătă, 18 martie, ora 15.30, la TVR 1, alături de renumitul tenor Ramón Gener, care aduce lumea operei aproape de toate categoriile de public, pentru a arăta că nu e destinată elitelor, ci nouă, tuturor.

(w882)

(w882)

Pentru a dezvălui care sunt aceste elemente ale thriller-ului plin de surprize, Ramon Gener caută ajutorul elevilor de la Școala de Film din Roma, face schimb de secrete cu soprana americană Sondra Rodvanosky și îi intervievează pe tenorul Ambroggio Maestri, precum și pe Rosella Vodret, expertă în Carvaggio, pictorul violenței. Dar „Tosca” este și o tulburătoare poveste de dragoste, una în stil italian. Și cine știe mai multe despre dragoste decât italienii?

(w882)

(w882)

(w882)

„Tosca” este opera în trei acte, de Giacomo Puccini, al cărei libret a fost scris de Luigi Illica și Giuseppe Giacosa, după piesa de teatru „La Tosca”, din anul 1887, a dramaturgului Victorien Sardou. Premiera operei a avut loc pe 14 ianuarie 1900, la „Teatro Costanzi” din Roma, cu soprana română Hariclea Darclée în rolul titular. De la prima arie a tenorului, Recondita armonia, succesul a fost asigurat, pentru ca după aria sopranei, Vissi d'arte, publicul să aplaude în picioare.

(w882)

(w882)

(w882)

„Tosca” este una dintre operele cel mai des puse în scenă în întrega lume. Într-un clasament realizat de Opera America, lucrarea lui Puccini a apărut pe locul 8 în lista celor mai jucate 20 de opere din America de Nord.

(w882)

(w882)

(w882)

(w882)

Cu siguranţă, cei care vor privi acest documentar se vor îndrăgosti iremediabil de operă. Divertisment plin de inovaţie ar putea fi definit acest format care ne oferă cheia înţelegerii şi bucuria trăirii celor mai cunoscute spectacole de operă din istorie! Seria documentară „Unora le place opera” (THIS IS OPERA, Spania-Germania, 2015) îmbarcă telespectatorii într-o călătorie de descoperire a secretelor din spatele fiecărei opere celebre. Celor care vor urmări documentarul în 30 de episoade le sunt oferite instrumentele pentru a se bucura de muzică într-un mod original. Este emoţie pură, încântarea de a cunoaşte starea fiecărui compozitor, pasiunea fiecărei poveşti universale şi unice în acelaşi timp! Urmărim seria documentară „Unora le place opera” la TVR 1, în fiecare sâmbătă, de la 15.30.

(w882)

(w882)

Giacomo Puccini a fost un compozitor italian de muzică de operă, reprezentant al curentului artistic realist numit în Italia verismo (în italiană, vero = adevărat).

22:00 Dosar România

* Dialog printre comploturi cu misteriosul Virgil Magureanu (II)

Producător Răzvan Butaru

23:55 Jocurile Olimpice

* Speranţe. Episodul 4

Producător Daniela Enăchescu

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...

 

#tvr1