loader
Foto

Galerie foto

„Toţi suntem România” – în jurnalele TVR, 1 Decembrie e despre Oameni

De Ziua Naţională, Ştirile TVR ni-i prezintă pe câţiva dintre românii care s-au remarcat prin talente sau reuşite deosebite, dar au ales să trăiască în România. Îi putem cunoaşte de-a lungul întregii zile, în cadrul jurnalelor informative.

 

Telejurnal

S-au născut în România – sau nu. Au făcut lucruri remarcabile, excelează în domeniul lor de activitate, au talente şi reuşite deosebite. Ar fi putut deveni celebri în străinătate, ar fi putut avea o viaţă uşoara, recunoaştere şi succes. Dar au ales România. Cu încăpăţânare, în ciuda obstacolelor întâmpinate şi a lipsurilor. Ei sunt eroii ale căror poveşti merită spuse. Sunt cei care merită aniversaţi de 1 Decembrie. Care ne fac să simţim că „Toţi suntem România”. De Ziua Naţională a tuturor românilor, Ştirile TVR ni-i prezintă pe câţiva dintre ei, de-a lungul întregii zile, în cadrul jurnalelor informative.

Doiniţa, directoarea unei şcoli dintr-o comunitate defavorizată buzoiană, a reuşit să reducă semnificativ abandonul şcolar. Eforturile sale nu au rămas nerecompensate, şcoala din Cilibia cu primind, din partea preşedintelui Klaus Iohannis, „Meritul pentru Învăţămant” în grad de Cavaler. Îi aflăm povestea pe 1 Decembrie, sub titlul „Toţi suntem România”. Şi tot atunci îl cunoaştem pe Ilie, un pensionar care a alergat la sute de maratoane din toată lumea, purtând cu mândrie steagul României în mână.

Unul dintre cei mai inteligenţi oameni ai planetei este... român. Victor a obţinut scor maxim la testele GRE (Graduate Record Examination) organizate la nivel mondial pentru înscrierea într-un program de doctorat în SUA. A primit o bursă doctorală în Marea Britanie, dar a ales să fie lector universitar la catedra de fizică a Universităţii de Vest din Timişoara.

Cea mare mare notă de masterat din istoria Universităţii de la Sorbona a fost acordată unei românce. Alexandra a convins profesorii celei mai prestigiosase universităţi din Franţa cu lucrarea de disertaţie în domeniul dreptului, dar a ales sa se întoarcă acasă. „Toţi suntem România”, spune şi medicul care salvează vieţi... încă nenăscute: Silviu are la activ intervenţii chirurgicale extreme, graţie cărora câteva femei se numesc acum „mame”.

La rândul lui, austriacul Sigmund s-a îndrăgostit iremediabil de ţara noastră. Îl găsim în piaţa Matache din Bucureşti, implicat în numeroase proiecte sociale, prin magazinul social al cărui concept l-a înfiinţat. Iar Ian, un fost poliţist britanic, şocat de imaginea cutremurătoare a copiilor orfani din România, a venit aici cu un camion de ajutoare umanitare şi nu a mai plecat.

Mihai a renunţat la pictură pentru a descoperi şi ajuta alţi artişti, ale căror lucrări le expune în propria galerie din Bucureşti. Şi tot Bucureştiul l-a ales şi Ioana, câştigătoarea prestigiosului premiu „Designer for Tomorrow”, prezidat de Stella McCartney, la Londra.

Un gest impresionant în ajutorul semenilor a făcut şi un pensionar slătinean, donând aparatură de peste 20 de mii de euro pentru secţia de nou-născuţi a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina. Şi tot un român-erou este şi medicul militar specializat în chirurgie oncologică, invitat să opereze în străinătate, dar care găseşte mereu drumul înapoi spre ţara sa. Aceeaşi alegere o face în fiecare zi şi Andrei, un revoluţionar al industriei de software, precum şi Calin, un român care a reuşit un lucru greu de imaginat în urmă cu câteva decenii: imprimanta de organe.

Sunt modele de urmat. Sunt cei mai români dintre noi. Pe 1 Decembrie, în cadrul jurnalelor informative, jurnaliştii Ştirilor TVR le fac cunoscute poveştile. Ale lor, dar şi ale altor astfel de eroi, pe care merită şă îi cunoaştem. Pentru că şi datorită lor putem rosti, cu fruntea sus: „Toţi suntem România”.

12:30 Tribuna partidelor parlamentare

Producător Emilia Rădină

13:00 Oamenii şi legea

* Emisiune de educaţie juridică

Moderator av. Mihaela Olaru

* MALPRAXISUL ŞI RĂSPUNDEREA JURIDICĂ

Invitată Cătălina Bordianu, avocat

Jurnalişti Tv: Raluca Amzăr, Ileana Gaiță.

Producător Mihaela Grecu Grădinaru

înregistrare

 

"Lili Marleen", la Telecinemateca, pe TVR1 | VIDEO

publicat: marţi, 23 aprilie 2024

Dacă e marți, este "Telecinemateca" la TVR1! Pe 23 aprilie, de la ora 22:00, vedem drama „Lili Marleen" (Germania, 1981).

Doamna și Unicornul, sâmbătă la

Doamna și Unicornul, sâmbătă la "Teleenciclopedia"

publicat: marţi, 23 aprilie 2024

Sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 18:59, la TVR 1, vă propunem o nouă ediție la "Teleenciclopedia".

Cine și cum răspunde pentru greșelile medicale?

Cine și cum răspunde pentru greșelile medicale?

publicat: marţi, 23 aprilie 2024

Un tânăr a murit din cauza unui tratament administrat greșit! O mama însărcinată pierde copilul din cauza neglijenței cadrelor medicale! Unui ...

 

#tvr1