loader
Foto

TVR 1: poveşti neștiute din Gorj, la „Exclusiv în România” | VIDEO

Un loc pitoresc, cu monumente de artă și arhitectură de mare valoare, dar și cu multe povești uimitoare, duminică, la „Exclusiv în România”. Cristian Tabără şi echipa sa ne-a aşteptat la TVR 1 pe 4 iunie, de la ora 17.00.

 

Cristian Tabără
Cristina Şoloc
Exclusiv în România

La „Exclusiv în România” din 4 iunie, Cristian Tabără și Cristina Șoloc au ajuns în Oltenia de munte și au explorat județul Gorj – un loc pitoresc, cu monumente de artă și de arhitectură de mare valoare și cu multe povești uimitoare, unele foarte cunoscute, altele mai puțin știute, dar care merită scoase la lumină.

(w882)

Mănăstirea Tismana

(w882)

Prima oprire a fost în comuna Tismana, unde am aflat ce legătură există între Mănăstirea Tismana și câteva dintre marile evenimente politice ale Europei sau ale României. Realizatorii au căutat şi ne-au dezvăluit ce legătură există mai ales între Mănăstirea Tismana și Tezaurul Băncii Naționale a României.

(w882)

Muzeul Tezaurului BNR

(w882)

Într-o peșteră din apropierea așezământului monahal, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost mutat Tezaurul BNR, precum și o parte din tezaurul Băncii Poloniei. În 2016, aici a fost inaugurat Muzeul Tezaurului BNR de la Mănăstirea Tismana. Cristian Tabăra a aflat povestea evenimentelor pe baza cărora a fost luată decizia mutării stocului de aur la Mănăstirea Tismana, în cadrul unei operațiuni secrete care a primit numele de cod „Neptun”. Muzeul prezintă, pe lângă documentele din Arhiva instituției, în mare parte inedite, despre salvarea Tezaurului BNR, și reproduceri ale casetelor utilizate pentru depozitarea aurului.

(w882)

Din Tismana, mai departe, spre Târgu Jiu, am descoperit ce legătură există între celebrele covoare oltenești, Casa memorială a Ecaterinei Teodoroiu, Mausoleul Eroinei de la Jiu, Casa memorială a lui Tudor Vladimirescu și Ansamblul Monumental al lui Constantin Brâncuși, închinat eroilor din Primul Război Mondial.

(w882)

Coloana Infinitului

(w500)

(w882)

Cristina Şoloc şi istoricul Adrian Tudor, la Muzeul Arhitecturii populare de la Curtișoara

(w882)

Despre Lagăr, cu istoricul Valentin Pătrașcu

(w882)

Ecaterina Teodoroiu

(w882)

Liga Națională a Femeilor Gorjene, Aretia Tătrscu și Brâncuși

(w882)

Luminița Dragomir, strănepoata Ecaterinei Teodoroiu, la Casa Memorială Ecaterina Teodoroiu

(w500)

Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu, Tg. Jiu

(w882)

Mira Tantan, cusătoare de covoare oltenești, Tismana

(w500)

Aretia Tătărăscu, supranumită „Doamna Gorjului”, o binefăcătoare din secolul trecut, a făcut să se întâmple toate aceste acte de recunoștință și cinstire a eroilor neamului nostru.

7:00 Lumină şi fascinaţie-Riviera franceză (R)

(LIGHT AND GLAMOUR-HISTORY OF THE FRENCH RIVIERA, Germania-Franţa, 2021)

Regia Hannes Schuler

* Documentar. Redactor Laura Bălan

(Reluare)

8:00 Asterix: Domeniul Zeilor

(ASTERIX: LE DOMAINE DES DIEUX-Franţa, Belgia, 2014) Regia: Louis Clichy, Alexandre Astier

Voci: Roger Carel, Guillaume Briat, Lorant Deutsch

Aventuri, animaţie. În anul 50 î.Hr., în Galia aflată sub ocupaţia Imperiului Roman, un singur sătuc rezistă şi se opune din răsputeri invadatorilor. Exasperat de situaţie, Iulius Cezar decide să schimbe tactica şi să-i seducă pe barbarii gali prin intermediul civilizaţiei romane. Împăratul porunceşte să se construiască, la marginea satului galilor, un complex rezidenţial de lux, pe care-l botează "Domeniul zeilor". Vor reuşi bravii gali să reziste tentaţiei ? Din fericire, Asterix şi Obelix sunt hotărâţi să facă totul pentru a zădărnici planurile lui Cezar.

Redactor Gabriela Onea AUDIENTA GENERALA (AG)

 
„Petrecere... cu cântec!”, ediţie specială de Paşti! Nicolae Furdui Iancu aniversează 45 de ani de carieră

Iuliana Tudor ne-a invitat să sărbătorim cele patru decenii şi jumătate de cântec ale vocii Ţării Moţilor împreună cu Mariana Ionescu ...

Ediţie de colecţie „Tezaur folcloric”, de Paşti la TVR 1 | VIDEO

Vasilica Dinu, Elena Mimiș Trancă, Aurelia Popescu Preda, Leontina Fărcaș, Gheorghe Roșoga, Polina Gheorghe, dat şi alţi tineri și talentați ...

„Cum dai mielu'?” - Ediţie specială de Paşti „Gala umorului”, la TVR 1 | VIDEO

Mirela Zeţa şi Dragoş Huluba ne-au propus momente umoristice din arhivă care ne-au readus în atenţie marii actori ai comediei româneşti: Amza ...

 

#tvr1