loader
Foto

„TVR 60 - Istoria în ştiri”: primele alegeri prezidenţiale libere

Luni, 21 noiembrie, imediat după Telejurnalul TVR 1 de la ora 20.00, revedem imagini din ultima dezbatere televizată înainte de alegerile prezidenţiale din mai 1990. În reportajul Ştirilor TVR din seria „TVR 60 - istoria în ştiri”

 

Telejurnal

În 1990, a fost pentru prima şi singura dată când românii şi-au ales preşedintele din primul tur. După 50 de ani de comunism, românii învăţau ce înseamnă pluralismul politic şi o campanie electorală deschisă. Pe 22 noiembrie, imediat după Telejurnalul TVR 1 de la ora 20.00, Ştirile TVR dedică acestui subiect un episod al seriei TVR 60 - Istoria în ştiri”.

În acele momente în care scena politică românească începea să capete o nouă formă, TVR a avut, în premieră, misiunea de a-i prezenta pe candidaţi şi a reflecta primele alegeri libere. Ion Iliescu, Radu Cîmpeanu şi Ion Raţiu îşi expuneau atunci, cu decenţă, proiectele, în eventualitatea unei reuşite, dar şi în cazul în pierderii alegerilor. Confruntarea dintre candidaţii la preşedinţie – ultima întâlnire a acestora înainte de alegerile din mai – a fost prezentată după model occidental. Urmărim imagini-document, la „TVR 60 – Istoria în ştiri”, marţi seară, după Telejurnal.

Timp de trei luni, la finalul Telejurnalului de seară de la TVR 1, echipa Ştirilor TVR ne poartă prin istoria ultimilor 60 ani, văzută prin obiectivele camerelor de filmat ale Televiziunii Române: arhiva secretă a liderilor comunişti, imagini unicat şi mărturii inedite ale celor care au fost în culisele marilor evenimente, filmări document care au plasat TVR, nu de puţine ori, în elita europeană a televiziunilor naţionale. Cum a luat fiinţă Televiziunea Română, prin ce a trecut şi unde este acum, cu bune şi cu rele – toate acestea se văd la „TVR 60 - Istoria în ştiri”.

Episoadele anterioare ale seriei pot fi văzute în secţiunea special dedicată de pe site-ul Ştirilor TVR şi pe canalul de YouTube al TVR.

21:00 Gala umorului

*Prezintă: Mirela Zeţa şi Dragoş Huluba

Gala umorului, una dintre cele mai longevive productii ale Televiziunii Române din epoca modernă, vă propune în continuare întâlnirea cu marii actori ai Generaţiei de Aur în scheciuri celebre, momente şi schiţe comice.

Jurnalist Iulia Ioanitoaia

Producător Cosmin Dumitru

22:30 Vis sau realitate?

Prezintă Sebastian Felix Topescu

În acest nou sezon, Basti Țopescu îşi propune să fie și mai aproape de telespectatori, oferindu-le o pauză pentru a visa. În fiecare ediție, Basti se transformă în „creatorul de visuri”, invitând câte o celebritate să pășească alături de el în lumea fanteziei, pentru a-și împlini visul cel mai nebunesc pentru o zi. Datorită formatului nou și calității emisiunii, "Vis sau Realitate" a fost nominalizată la categoria “Original Formats” în cadrul premiilor “Pitch and Play Live!” și se bucură de un succes în continuă creștere.

Invitată Lia Bugnar

Regizor Iulia Stoian
Producător tv Mihai Răzuş

 
Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...

„Cred că trăim vremuri grozave ca să faci teatru”! – Regizorul Thomas Ostermeier în dialog cu Cătălin Ştefănescu, la „Garantat 100%”

Repetiţii, actori, creaţie, clişeu, teatru, relevanţă, pasiune, spectacol, succes, spaţiu, joc, perspectivă asupra lumii... O discuţie ...

Serialul coreean „Floarea nopţii”, producţie 2024, se vede la TVR 1

Din 23 aprilie, urmărim aventurile frumoasei Jo Yeo-Hwa, o tânără văduvă care refuză să se conformeze tradiţiilor absurde ale vremii şi trăieşte ...

 

#tvr1