loader
Foto

Galerie foto

„Ultima întâlnire cu Istoria” – un interviu document cu Regele Mihai, la TVR 1

Sâmbătă, 26 octombrie, la TVR 1, emisiunea Ora Regelui a difuzat ultimul interviu pe care Majestatea Sa Regele Mihai l l-a acordat presei. Filmarea a fost realizată în anul 2011, la Aubonne, în Elve ț ia, cu trei ani înainte de retragerea din via ț a publică a Majestă ț ii Sale.

 

Ora Regelui

În premieră națională, la Ora Regelui, realizatorul Bogdan Şerban-Iancu ne propune să vizionăm ultimul interviu pe care Majestatea Sa Regele Mihai l l-a acordat presei. Filmarea a fost realizată în anul 2011, la Aubonne, în Elveţia, cu trei ani înainte de retragerea din viața publică a Majestății Sale.

(w882)

Regele Mihai povestește despre eroismul tuturor armelor, aviație, marină și terestri, în teatrele de război din Frontul de Est. Suveranul evocă amintiri despre instrucția sa, despre cîteva personalități care deja au intrat în istorie, dar face și o trimitere către tradiție și educație, pilon necesar dezvoltării și supraviețuirii României ca țară și națiune.

Sâmbătă, 26 octombrie, după ziua de naștere a Regelui și ziua Armatei Române, nu rataţi un interviu-document – „Ultima întâlnire cu istoria”.

(w882)

„Când l-am întâlnit pe Regele Mihai în 2011, în casa Sa din Aubonne, Elveția, nu știam că o să fie pentru ultima oară când vom stă de vorba, așa, într-un interviu.

Credeam, de fapt, îmi doream ca Regele să fie veșnic.

Aveam deja 40 de ani și întreaga viață îmi fusese mai mult sau mai puțin legată de Suveranul României. Am avut privilegiul să aflu istoria celor întâmplate cu Țara noastră de la părinții mei. Apoi, în timp, intrigat de unele voci puternice din România care-l blamau pe Rege, ba chiar îl acuzau de fapte oribile, am aprofundat subiectul.

Niciun istoric veritabil nu a susținut inepţiile celor care-l denigrau. Peste ani, aveam să realizez că cei care vorbesc despre trădări, furt sau mai știe ce nerozii nu fac decât să-și proiecteze propriile acte sau experiențe pe seama unui om care s-a dovedit a fi cel mai român dintre noi” – realizatorul Bogdan Şerban-Iancu.

(w500)

În acel augut din 2011, Regele a mărturisit că rămâne, în fond militar. Unde găsești mai mult patriotism decât în sufletul unui ostaș?

Și durere...

„Totdeauna sunt probleme. Din păcate văd că la noi… nu e bine.

Nu vreau să întru în prea multe detalii. Dar ce se întâmplă în mare parte din politică asta internă, cu toate că eu nu mă bag în politică internă, nu se mai potrivește cu ce știam eu înainte. Că partidele se freacă între ele asta e normal în toată lumea.

Nu are nicio legătură. Dar eu nu șțiu ce educație primesc băiețîi și fetele noastre în școli.

Fiindcă de multe ori am observat că necinstea devine ceva absolut natural”, spunea atunci Regele Mihai

„În acea discuție lungă cu Majestatea Sa, am trecut prin ani și prin război. Întâmplările de atunci sunt ieri pentru Regele Mihai. Dar chiar dacă evocă fapte de eroism ori dacă își amintește cu precizie de momentul în care Bricul Mircea este recuperat de la sovietici, tot la țară se întoarcea, în prezent”, îşi aminteşte realizatorul interviului.

„De atunci l-am mai întâlnit pe Rege de câteva ori. L-am văzut, însă, doar de la distanță. În 2014 s-a retras din viață publică. Dacă aș fi știut, atunci, în 2011 că este ultimul interviu ce aș mai fi adăugat?” - Bogdan Şerban-Iancu.

(w882)

Emisiunea Ora Regelui, în care va fi difuzat interviul cu Regele Mihai, va putea fi urmărită la TVR 1 – sîmbătă, 26 octombrie 2019, ora 14.30, iar la TVR International şi TVR Moldova – sîmbătă, 26 octombrie 2019, ora 15.00

Producător: Lidia Voicu

Realizator: Bogdan Șerban-Iancu

 

11:00 Câştigă România! (R)

Prezintă Virgil Ianţu

Producători: Diana Pascal, Vanda Liche

Quiz manager Cătălina Filip

(Reluare)

12:00 Teleshopping

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...

 

#tvr1