loader
Foto

Noutăţile din agenda europeană, dezbătute la TVR 1

O dată la două săptămâni, jurnaliştii Monica Ghiurco şi Ion Stavre vă aduc cele mai importante ştiri şi dezbateri care au loc la Bruxelles şi Strasbourg. „Observatori la Parlamentul European” vă aşteaptă duminică, de la 18.45, la TVR 1.

 

Monica Ghiurco
Observatori la Parlamentul European

UPDATE: Ediția este disponibilă online pe TVR+

În a treia ediţie a emisiunii „Observatori la Parlamentul European”, jurnaliştii TVR vor discuta cu eurodeputatul german Elmar Brok, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, despre conflictul din Ucraina, situaţia parteneriatelor Uniunii cu Rusia, dar şi despre viitorul Republicii Moldova.

De la Marian-Jean Marinescu, vicepreşedintele Grupului Partidului Popular European (Creștin Democrat) - PPE - telespectatorii vor afla ce înseamnă proiectul Cerul unic european şi care sunt implicaţiile economice pentru industria de profil dar şi pentru pasageri a acestei iniţiative de unificare a spaţiului aerian european. După 16 ani de la lansarea acestei iniţiative, PE a aprobat într-o primă lectură reducerea celor 31 de zone de constrol aerian la doar 9.

Viorica Dăncilă, vicepreşedintele Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, membră a Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor si Democraților (S&D) din Parlamentul European, prezintă în cadrul emisiunii ultimele noutăţi legate de Politică agricolă comună, fondurile alocate şi implicaţiile asupra agricultorilor români.

Tot în ediţia din 26 iulie, telespectatorii TVR putea urmări un reportaj realizat la audierea publică din Comisia de Buget ce a avut ca temă sprijinirea IMM-uri şi care a fost moderată de europarlamentarul român Siegfried Mureşan, purtător de cuvânt al PPE.

***

Emisiunea Observatori la Parlamentul European aduce în atenţia publicului din România informaţii despre deciziile care se iau în Legislativul european şi care ne influenţează viaţa tuturor.

Prin temele abordate şi prin invitaţii aleşi, emisiunea Observatori la Parlamentul European încercă să răspundă la două întrebări fundamentale: Ce vrea Europa de la noi? şi Ce vrem noi de la Europa?

Emisiunea Observatori la Parlamentul European se difuzează de două ori pe lună, duminica, la TVR 1 şi online pe TVR+, de la ora 18.45.

21:00 Câştigă România!

* Prezintă Virgil Ianţu

Virgil Ianţu şi echipa sa continuă să aducă în faţa telespectatorilor oameni deștepți și bine pregătiți, români excepționali din toate categoriile sociale,

care şi-au croit destinul prin forța educației.

Şi, pentru că suntem în anul Jocurilor Olimpice, în fiecare ediţie a acestui sezon, întrebarea „Câștigă România!” va fi despre sportivii români şi performanțe olimpice remarcabile.

Producători: Diana Pascal, Vanda Liche

Quiz manager Cătălina Filip

22:00 Dosar România

* DINCOLO DE AURUL APUSENILOR

Exploatarea aurului în Apuseni este astăzi amintire. Se spune că 1% din aurul lumii a fost scos din măruntaiele acestor munți, dar prețul plătit a fost pe măsură. Ultimii 30 de ani au fost cei mai agitați. În patrulaterul aurifer Zlatna-Brad-Abrud-Roșia Montană, mineritul aurifer de subteran a fost îngropat și apoi inundat.

Acolo au pierit mulți mineri sub tone de rocă, dar au mai murit și la suprafață, cu praf în plămâni, bolnavi de silicoză, cerând mai mult aer.

Mineritul aurifer a fost închis definitiv, la începutul anilor 2000.

Absorbiți de interminabilul scandal de la Roșia Montană, puțini români au auzit de proiectul minier de la Rovina, o localitate din județul Hunedoara, aflată la numai câțiva kilometri de municipiul Brad. Acest proiect minier seamănă izbitor cu eșuatul proiect minier de la Roșia Montană prin dimensiunile sale și potențiala durata pe 30 de ani. La fel ca la Roşia Montană, exisă susţinători dar şi opozanţi ai proiectului minier.

Realizator Gabriel Geamănu

Producător Răzvan Butaru

 
Sezonul 14 al „Anchetelor comisarului Antonescu” continuă seria ediţiilor ce reconstituie cazuri de omor

Fără păcăleală! Colonelul în retragere Dan Antonescu revine la TVR 1 pe 1 aprilie, cu noi cazuri rezolvate de infracţiuni grave. Ediţiile noului ...

Partajul succesoral. Împărțirea bunurilor moștenite

Cine are dreptul la moştenire şi cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală şi care sunt moştenitorii rezervatari? Care sunt ...

Demontăm şi explicăm mituri de pe la noi, în noul sezon „Exclusiv în România”

Mitul despre locul în care s-a răsturnat căruţa cu proşti, unicatele mondiale ale Sucidavei din Corabia sau o vizită în Valea Jiului, pe Planeta ...

 

#tvr1