loader
Foto

Un om care aduce multă lumină în jurul lui: sculptorul Virgil Scripcariu a fost invitatul Marinei Constantinescu la „Nocturne”, pe TVR 1

„Arta trebuie făcută cu mult curaj”, consideră Virgil Scripcariu. Realizatorul ansamblului Statuar din bronz Monica Lovinescu și Virgil Ierunca ne-a vorbit la „Nocturne” despre lucrarea sa, dar şi despre crezul său artistic. Despre forța creatoare, mentori și provocări – luni, 18.12, ora 23.05.

 

Marina Constantinescu
Nocturne

Marina Constantinescu ne-a invitat luni, de la ora 23:05, la un exercițiu de admirație și, totodată, la o lecție de smerenie. Invitatul emisiunii „Nocturne” a fost sculptorul Virgil Scripcariu, elevul celebrului Vasile Gorduz și unul dintre cei mai apreciați creatori ai generației sale.

Născut și crescut lângă Vatra Dornei, Virgil Scripcariu a împrumutat de la munții copilăriei un calm și o liniște exterioare, permițând rareori a-i fi accesate zbuciumul și framântările profunde ale interiorului său de artist.

„Spaima mea e că oamenii mă creditează prea mult și nu pot să mă ridic la nivelul așteptărilor”, mărturisea Virgil Scripcariu în dialogul cu Marina Constantinescu. Am descoperit mai multe despre crezul său ca artist luni, 18 decembrie, în ediţia „Nocturne”, difuzată de TVR 1 începând cu ora 23.05.

Provocarea vieții sale a venit din partea scriitorului Gabriel Liiceanu care, la început de an Centenar Monica Lovinescu, a inițiat demersurile pentru realizarea unei statui închinate celebrei voci de la Radio „Europa Liberă”, în semn de recunoștință pentru deceniile în care a păstrat vie speranța românilor și a spus adevărul în numele celor care, într-o Românie comunistă, nu puteau. Și astfel, din mâinile lui Virgil Scripcariu, Bucureștiul a primit un Ansamblu Statuar din bronz Monica Lovinescu și Virgil Ierunca, amplasat în zona Cotroceni, la intersecția străzilor dr. Dimitrie Drăghiescu și dr. Petre Herescu.

(w882)

Invitatul a mărturisit că a privit această lucrare, căreia i s-a dedicat total vreme de un an, ca pe cea mai importantă misiune a existenței sale de până acum. Își dorește ca publicul să poată surprinde în opera sa latura întunecată a istoriei și curajoasa rezistență a cuplului aflat în exil. Artistul a învăluit cele două personalități, pe care le numește „un etalon de nesupunere”, într-o mantie plină de cicatrici, lângă care a așezat un copac de pe care „pândesc” chipuri umane ale răului atașate unor corpuri de păsări.

​Mai multe detalii despre această creație, dar și despre forța creatoare, mentori și provocări, luni, la „Nocturne”, cu sculptorul Virgil Scripcariu, un om care aduce foarte multă lumină în jurul lui. Marina Constantinescu ne-a invitat la TVR 1, de la ora 23.05.

Actorul Ştefan Bănică, Anna Ungureanu, dirijorul şi Emil Pantelimon, managerul Madrigalului, actorul Adrian Văncică, Oana Drăgulinescu, fondator al Muzeului Abandonului, actriţa Carmen Tănase, scriitorul şi filosoful Gabriel Liiceanu se numără printre invitaţii noului sezon „Nocturne”, care a început la TVR 1 pe 23 octombrie 2023.

20:00 Telejurnal

*Ştiri* Prezintă: Claudiu Lucaci și Mihai Rădulescu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

Transmisiune directă

20:55 Meteo

 
Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

Programe speciale de Paşte, la TVR | VIDEO

publicat: vineri, 03 mai 2024

TVR a pregătit un program dedicat şi divers pentru perioada sărbătorilor de Paşte. Transmisii în direct ale slujbelor religioase, filme ...

Despre instrumente muzicale și mamifere marine, sâmbătă, la

Sâmbătă, 4 mai, de la ora 18:59, la TVR 1, "Teleenciclopedia" vă invită să urmăriți o nouă ediție ce prezintă subiecte din artă, muzică, istorie ...

 Anul omagial 2024, dedicat pastorației și îngrijirii bolnavilor

În Sâmbăta Mare vă invităm să cunoașteți ”Doctori fără de arginți”. Într-o ediție ”Un doctor pentru dumneavoastră”, de la ora 7:00, pe TVR 1.

 

#tvr1