loader
Foto

Galerie foto

„Un târg tihnit” şi întâlnirea cu oamenii lui | VIDEO

În inima secuimii, la Târgu Secuiesc. Cristian Tabără şi echipa „Exclusiv în România” ne-au invitat să ne cufundăm în poveştile locului şi să ne bucurăm de întâlnirea cu oamenii lui. Ediţia s-a difuzat la TVR 1 duminică, 30 aprilie, ora 17.00.

 

Cristian Tabără
Exclusiv în România

Echipa „Exclusiv în România” a ales să exploreze în ediția de duminică, 30 aprilie, un oraș puțin cunoscut ca destinație turistică, în ciuda istoriei lui bogate și obiectivelor turistice demne de vizitat. Târgu Secuiesc este un „târg tihnit”, în care să te cufunzi pentru câteva zile, să afli poveștile locului și să te bucuri de întâlnirea cu oamenii lui, în inima secuimii.

(w882)

(w882)

Un lucru surprinzător, unic la noi în țară, este felul în care s-a format orașul Tg. Secuiesc şi cum s-a păstrat, până în zilele noastre. Centrul localității este format din curți radiale, în loc de străzi, într-o structura urbanistică cum nu s-a mai văzut. Am descoperit-o duminică, de la ora 17.00, la TVR 1.

(w882)

Excursia noastră a inclus şi una dintre cele mai spectaculoase parade din câte am văzut, eveniment care are loc pe 15 martie, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. Personaje din alt timp, în costume de epocă, au defilat, prin centrul orașului, călare pe bidivii dintre cei mai frumoși. Am văzut imaginile la „Exclusiv în România”.

(w882)

Mai departe, drumul ne-a dus la Casa Colecțiilor, unde am găsit exponate fabuloase, precum obiecte ce aparțin artei tranșeelor, apoi zeci și sute de mii de timbre, vederi, butoni, lacăte și un proprietar carismatic: domnul  Beke Ernő, cel care a strâns aceste colecții impresionante de obiecte de la vârsta la care alții merg la grădiniță.

(w882)

(w882)

Nu ne-am oprit din explorare și am intrat și în Muzeul Breslelor, unde ne-am bucurat de explicaţii bogate din partea domnului director Atilla Dimeny, care ne-a fost ghid. Pe lângă istoria locului și a breslelor, ne-au atras atenția mai multe perechi de încălțări care, pe vremuri, nu erau gândite special pentru cele două picioare - stâng și drept, ci erau identice. Oare cum se descurcau oamenii atunci cu astfel de încălțări? Atilla Dimeny ne-a explicat în reportajul de la „Exclusiv în România”.

(w882)

Tot un loc interesant din orașul Târgu Secuiesc este Muzeul Fotografiei, care a fost amenajat într-un studio foto vechi de 150 de ani și care a funcționat până în anul 1998. Am aflat cât de greu se făceau fotografiile la sfârșitul secolului XIX și cât de mult costau, în noua ediție „Exclusiv în România” duminică, 30 aprilie, de la ora 17.00, la TVR 1.

 

 

4:35 Floarea nopţii (R)

(KNIGHT FLOWER/NIGHT BLOOMING FLOWER-Coreea de Sud, 2024) Episodul 11

Cu: Lee Hanee, Lee Jong-won, Kim Sang-joong, Lee Ki-woo

*Dramă romantică, serial de aventuri. Redactori: Anca Radu, Cristina Crăciun

(Reluare)

5:40 Floarea nopţii (R)

(KNIGHT FLOWER/NIGHT BLOOMING FLOWER-Coreea de Sud, 2024) Episodul 12(ultimul)

Cu: Lee Hanee, Lee Jong-won, Kim Sang-joong, Lee Ki-woo

*Dramă romantică, serial de aventuri. Redactori: Anca Radu, Cristina Crăciun

(Reluare)
 
Oamenii și legea: Ce trebuie să știi când dai sau ești dat în judecată

Joi, 9 mai, de la ora 13:00, invitatul Mihaelei Olaru la ”Oamenii și legea”, pe TVR 1, este Ion Dragne, avocat.

Cataracta, principala cauză a pierderii vederii

Cataracta, principala cauză a pierderii vederii

publicat: miercuri, 08 mai 2024

Sâmbătă, 11 mai, de la ora 7:00, urmăriți pe TVR 1 o ediție ”Un doctor pentru dumneavoastră”. Aflați de la specialiștii invitați în cadrul ...

Hieronymus Bosch - Ispitirea Sfântului Antonie | VIDEO

"Teleenciclopedia" vă invită să urmăriți o nouă ediție sâmbătă, 11 mai, de la ora 19:00, la TVR 1.

 

#tvr1