loader
Foto

Galerie foto

Universul credinței: Sărbătoarea Sfinților Ioan Casian și Gherman

Duminică, 6 martie, am participat la sărbătoarea Sfinților Ioan Casian și Gherman în mănăstirile dobrogene ce le poartă hramul și călătorim în Suedia pentru a fi prezenți la sfințirea bisericii românești din Jönköping.

 

Universul credinţei

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Pomenirea Sfinților Cuvioși Ioan Casian și Gherman:

Pe parcursul ediției de duminică, 6 martie, vom urmări un reportaj despre sărbătorirea celor doi sfinți în mănăstirile dobrogene care le poartă hramul.

Sfântul şi purtătorul de Dumnezeu Gherman s-a născut în jurul anului 368 în nordul Dobrogei, din părinţi străromâni, fiind din acelaşi sat şi contemporan cu Sfântul Ioan Casian. Sfântul Cuvios Ioan Casian s-a născut în preajma anului 360, în satul care azi îi poartă numele, în „Ținutul Casienilor și Peșterilor”. Localitatea Casimcea rămâne vatra străbună a acestor doi sfinţi de la gurile Dunării.

Schitul Sfântul Gherman din Dobrogea, înființat în toamna anului 2011, se află în rezervația naturală "Canaraua Fetei". Acest loc minunat se află la marginea comunei Dumbrăveni, la doar câțiva kilometri de granița cu Bulgaria. Până la înființarea Schitului Sfântul Gherman, biserica rupestră de la Canaraua Fetii s-a aflat în grija Mănăstirii Dumbrăveni. Părintele protosinghel Gherman Nicolae, starețul noului schit, a venit aici din obștea Mănăstirii Dervent.

Sub un alt cer: Sfinţirea bisericii românești din Jönköping

Sfinţirea bisericii cu hramurile „Acoperământul Maicii Domnului și Sfinții Cuvioși Daniil Sihastrul şi Paisie de la Neamț” din orașul suedez Jönköping - Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord, este un eveniment binecuvântat pentru Biserica ortodoxă, în mod special pentru comunitatea românească din acest oraş. Sfânta Liturghie, săvârșită în limba română, îi apropie sufletește pe românii care trăiesc aici de țară și de cei dragi.

 

Sumarul ediției:

 

Reportaj: Pomenirea Sfinţilor Casian şi Gherman

Actualitate : Întâlnire Campania „40 de zile pentru viaţă”. Ziua Mărţişorului la Muzeul Satului

Pelerin de-o zi: Mănăstirea Negru Vodă, Câmpulung

Rezistenţa prin credinţă : Preoţi mărturisitori în închisorile comuniste, partea a II-a

Dialogurile dimineţii: Misiunea TVR ca televiziune publică – emisiunile religioase. Invitaţi - Şerban Madgeau şi Răzvan Bucuroiu

Reportaj: Viaţa Spirituala

Corespondenţă telefonică: Radu George Serafim

Sub un alt cer: Sfinţirea Bisericii româneşti din Jönköping, Suedia

Uşile pocăinţei: despre Duminica Înfricoşătoarei Judecăţi cu Pr. Vasile Gavrilă

Cartea de duminică: “Să ne rugăm cu Părintele Siluan”

 

Prezentator: Victor Dochia

Coordonatori: Estela Dincă și Rafael Udriște

Producător: Estela Dincă

 

14:00 Telejurnal

* Ştiri* Sport* Meteo

Prezintă Andra Soceanu

Translator mimico gestual Laura Ioana

Producători: Anamaria Panait și Diana Anghel

Transmisiune directă

ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ

14:55 Zi de zi cu părintele Constantin Necula

. Producător Victor Dochia

 
„Cred că trăim vremuri grozave ca să faci teatru”! – Regizorul Thomas Ostermeier în dialog cu Cătălin Ştefănescu, la „Garantat 100%”

Repetiţii, actori, creaţie, clişeu, teatru, relevanţă, pasiune, spectacol, succes, spaţiu, joc, perspectivă asupra lumii... O discuţie ...

Serialul coreean „Floarea nopţii”, producţie 2024, se vede la TVR 1

Din 23 aprilie, urmărim aventurile frumoasei Jo Yeo-Hwa, o tânără văduvă care refuză să se conformeze tradiţiilor absurde ale vremii şi trăieşte ...

„M-am făcut actriță ca să scap de plictiseală”! Cerasela Iosifescu e invitata Marinei Constantinescu la „Nocturne”

Dezarmant de sinceră. Şi talentată. Şi rebelă. Actriţa Teatrului Nottara, Cerasela Iosifescu, vine la „Noctune”, pe TVR 1. Despre iubiri pe ...

 

#tvr1