Universul credinței: Sărbătoarea Înălțării Domnului
vineri, 29 mai 2020
Duminică, 31 mai 2020, urmăriți o nouă ediție a emisiunii „Universul Credinței” pe TVR1, TVR Moldova, TVR Internațional și online pe TVR+. Prima parte a emisiunii începe la ora 7:00, iar cea de-a doua parte de la 8:00.

Ediţia din această duminică a emisiunii, prezentată de Rafael Udrişte, va începe cu Jurnalul ”Universul Credinţei":

Cartea săptămânii:

Anul trecut, în intervalul 31 martie – 2 iunie, România primea cea de-a doua vizită a unui Papă, de data aceasta nu doar în capitală, ci şi în alte locuri din ţară, unde toată suflarea creştinilor romano şi greco-catolici îl aştepta cu bucurie şi înfrigurare. Numeroase au fost pregătirile, între ele, aflându-se şi unele cărturăreşti. Despre o apariţie editorială de excepţie, în rubrica noastră, „Carte de învăţătură”.

(w500)

Daruri neconvenționale:

Tablete electronice pentru copiii defavorizaţi social, aflaţi în clase terminale, cu rezultate bune la învăţătură. Acestea au fost oferite de Arhiepiscopia Dunării de Jos în cursul săptămânii care de-abia s-a încheiat.

(w640)

Sfântul Ioan Rusul sărbătorit la maternitatea Polizu:

Sfântul Ioan Rusul a devenit, după Revoluţie, unul dintre sfinţii foarte iubiţi de români. Sărbătorit pe data de 27 mai, ocrotitorul capelei Maternităţii Polizu din Bucureşti, adună zi de zi mărturii ale oamenilor care i-au simţit grabnic ajutorul. Mănăstirea Sfântul Ioan Rusul din localitatea Slobozia de Giurgiu şi-a sărbătorit, joi 27 mai, ocrotitorul spiritual. Sfânta Liturghie a fost săvârșită la altarul de vară al mănăstirii de către Preasfinţitul Ambrozie, Episcopul Giurgiului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Așezământul monahal este singurul din țara noastră care are hramul „Sfântul Ioan Rusul“.

Săptâmâna aceasta Biserica Ortodoxă a sărbătorit Înălţarea Domnului:

La finalul praznicului Învierii Mântuitorului Iisus Hristos, în Arhiepiscopia Tomisului au fost stabilite rânduieli şi slujbe speciale pentru a permite credincioşilor să se bucure cu adevărat de sărbătoarea şi lumina Învierii.​ De Înălțare sunt cinstiți și eroii neamului. Clopotele bisericilor au fost trase în semn de recunoştinţă faţă de cei care s-au jertfit pentru țară, neam, credinţă. Cu acest prilej, IPS Teodosie a oficiat slujba de pomenire a eroilor la Cimitirul Internațional de Onoare de la Mircea-Vodă.

(w500)

Între două mari praznice - Înălţarea Domnului şi Pogorârea Duhului Sfânt - odată cu Înălţarea la Ceruri, Domnul Iisus Hristos şi-a încheiat misiunea răscumpărătoare. Martori ai Înălţării, Sfinţii Apostoli s-au întors în Ierusalim aşteptând ca asupra lor să se pogoare Duhul Sfânt potrivit făgăduinţei Mântuitorului. Despre începutul misiunii apostolice va fi vorba în eseul realizat de Corneliu-Vlad Matache.

Funeralii arhierești:

Săptămâna trecută, Biserica Ortodoxă Română s-a despărţit de unul dintre cei mai vrednici ierarhi ai ei, ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. TVR a transmis în direct slujba de înmormântare a înaltului prelat de la Mănăstirea Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava. Trupul neînsufleţit al ÎPS Pimen a fost înhumat, apoi, la Mănăstirea Sihăstria Voronei. Echipa Universul credinţei v-a pregătit o sinteză a evenimentelor. Ecourile înmormântării ÎPS Pimen s-au stins. TVR a transmis în direct evenimentul, însă martorul ocular cel mai important are câteva lucruri de zis. Este vorba despre PS Episcop vicar Damaschin, cel care i-a fost ca un fiu sufletesc marelui păstor al Bucovinei, şi care a organizat funeraliile.

(w500)

Ca în fiecare săptămână, vă invităm la o nouă întâlnire cu jurnalistul Silviu Andrei Vlădăreanu, care a cercetat pentru noi şi ne va oferi cele mai importante repere spirituale ale săptămânii care începe astăzi.

Editorialul săptămânii:

Jurnalistul Răzvan Bucuroiu ne prezintă un punct de vedere asupra celor mai importante evenimente ale vieţii duhovniceşti, dar şi ale realităţii ecleziale ale momentului.

Părintele Eugen Tănăsescu va face şi în această ediţie, în direct, prin Skype, o revistă a presei.

Ora de Religie:

“Limpede nu vezi decât cu inima. Miezul lucrurilor nu poate fi văzut cu ochii. Iar pentru orice copil este obositor să le tot explice asta oamenilor mari care nu pricep şi aşteaptă mereu ca Dumnezeu sa le facă cu mâna şi să le spulbere astfel îndoiala”, aşa cum ne spune Micul Prinţ, copilul teribil al literaturii universale.

Un an de la vizita apostolică în România a Sanctităţii Sale, Papa Francisc:

A trecut deja un an de la vizita Papei Francisc în ţara noastră din 31 mai - 2 iunie. Iar noi, jurnaliştii Televiziunii Române, care am fost martori la cele întâmplate, dorim să vă reîmprospătăm memoria cu imaginile care au făcut atunci ocolul televiziunilor din lumea întreagă.

(w500)

În partea a doua a emisiunii urmăriți reportajele Universului credinţei:

Văratecul, străveche vatră de credinţă

Vizitând frumuseţile de piatră şi de credinţă ale Moldovei, am trecut pragul Mănăstirii Văratec, una dintre cele mai îndrăgite aşezări monahale nemţene. Situată într-o poiană la poalele munţilor împăduriţi ai Stănişoarei, mănăstirea a fost dintotdeauna loc de popas şi de odihnă pentru numeroase personalităţi din domeniul culturii şi al artei care se bucurau de peisajul blând, de ospitalitatea şi de dragostea măicuţelor. În satul mănăstiresc de la Văratec, care cuprinde 170 de case, trăieşte cea mai numeroasă comunitate de monahii din ţară, şi poate, din tot spaţiul răsăritean, de peste 400 de vieţuitoare. Vă invităm să cunoaşteţi acest loc binecuvântat, unde rugăciunea nu încetează niciodată, într-un reportaj semnat de Paula Tăbîrcă.

(w640)

Interviu - portret al unei învingătoare

Monica Bunaciu este o supravieţuitoare veselă şi încrezătoare. Încrezătoare în destinul său şi în misiunea pe care o are de îndeplinit, după ce în urmă cu 24 de ani i s-a spus ca mai are de trăit cel mult o săptămână. Avea o leucemie în fază terminală. Să urmărim povestea ei. Un interviu realizat de Lucia Toader.

Bucuria Credinţei

Duminică, în calendarul ortodox este Duminica Sfinţilor Părinţi de la Sinodul l Ecumenic. Despre semnificaţia acestei zile ne vor vorbi de la Sibiu, din Piaţa Mică, Părintele Constantin Necula şi Andrei-Victor Dochia.

(w640)

Coordonator ediţie: Daniel Vistorovschi

Producător: Andrei-Victor Dochia

 • 11:00
  Levintza prezintă
  *Emisiunea “Levintza prezintă” își propune să celebreze creativitatea, bunul gust și esteticul. Creatoarea de modă Doina Levintza face o incursiune în lumea stilului şi a eleganței, dar și a istoriei modei. Vom descoperi în această emisiune noile tendințe în fashion şi ce propuneri au creatorii internaționali pentru sezonul toamnă-iarnă 2020-2021, având în vedere perioada dificilă prin care trece întreaga lume. Realizatori: Doina Levintza, Claudia Nicolau Producător Luiza Fulea
 • 11:30
  #Creativ
  Realizator Claudia Spătărescu Producător Anamaria Pleşcan
 • 12:00
  Eu pot!
  Prezintă Anca Mazilu * Emisiunea aceasta este o poartă către o viaţă mai senină. Este un curs condensat despre linişte şi fericire. Pentru că fericirea este noua formă de succes! Realizator şi producător Anca Mazilu
 • 13:00
  Ediţie specială
  *Bilant cazuri coronavirus Transmisiune directa
 • 13:15
  Exclusiv în România
  Producători: Cristina Madgeru, Marin Găbudean
 • 14:00
  Telejurnal
  * Sport*Meteo Prezintă: Loredana Iordache, Alina Stancu Producător Violeta Iorgulescu
 • 14:30
  Ora regelui
  * Producător Lidia Voicu
 • 15:30
  Cooltura
  Prezintă Mirela Nagâţ Producător Anca Lăzărescu
 • 16:00
  Lumea azi
  *Prezintă Ioana Dumitrescu Realizator Ioana Dumitrescu Producători: Anca Lăzărescu, Octavian Manciu Transmisiune directă
 • 16:30
  Banii tăi
  Prezentator şi realizator Monica Ghiurco Producător Otilia Găinar Transmisiune directă
 • 17:00
  Vedeta populară
  (I)Prezintă Iuliana Tudor Jurnalişti: Steluţa Matios, Ana Maria Voicu, Mădălina Mija Producător Iuliana Tudor
 • 17:55
  Vedeta populară
  (II) Prezintă Iuliana Tudor Jurnalişti: Steluţa Matios, Ana Maria Voicu, Mădălina Mija Producător Iuliana Tudor
 • 18:50
  Teleenciclopedia
  Gustave Courbet-atelierul artistului (ep.2/2) (R din 13.06.2020) Pentru chipurile din tabloul Atelierul artistului, Gustave Courbet a recurs și la tehnica fotografiei. Deși intenția critică a pânzei e de necontestat, lucrarea nu și-a dezvăluit toate tainele și contradicțiile-cum însuși autorul afirma: „Tabloul e destul de misterios. Să ghicească cine ce vrea.” Consultant de specialitate acad. Răzvan Theodorescu Lectura Mihai Gruia Sandu Editor imagine Dragoș Oproiu * Războiul Rece (ep. 3/5) (R din 14.03.202) După nici jumătate de an de la Conferința de la Ialta, o altă conferință-cea de la Potsdam-reconfigura taberele. Înfrânt în alegeri, Winston Churchill a fost înlocuit de laburistul Clement Attlee-moment ce marca intrarea Marii Britanii într-un con de umbră. Tot atunci, Harry Truman afla despre reușita testării primei bombe atomice (Proiectul Trinity). În estul Europei, Stalin își continua marșul triumfal al comunismului prin alegeri trucate și lovituri de stat „cosmetizate”. Consultant de specialitate: General dr. Mihail E. Ionescu Lectura Iulia Verbancu. Traducere Sanda Sersescu Editor imagine Dragoș Oproiu * Ochiul Beiului și Cascada Beușnița În partea de sud a Munţilor Aninei, din judeţul Caraş-Severin, se află Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița-loc cu misterioase și neasemuit de frumoase comori, precum Ochiul Beiului și Cascada Beușnița. Lectura Mircea Neacșa Editori imagine: Cornel Tudorache, Dragoș Oproiu * Insectele (ep. 3/5) (R din 16.11.2019)- Fluturii (ordinul Lepidoptera) își asigură cele mai bune căi de adaptare și supraviețuire de-a lungul fiecărui stadiu al evoluției. Tactica simulării este folosită de aproape toate speciile, vertebrate sau nevertebrate. Unele insecte au aspect de bastonaș și ating dimensiuni impresionante, camuflându-se și stând complet nemișcate ore, chiar zile. Libelulele, pe de altă parte, sunt extrem de agile și de iuți, fiind capabile să se acupleze chiar în timpul zborului. Consultant de specialitate Alexandru Marinescu Traducere Anca Bănărescu Editor imagine Dragoș Oproiu Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca. Producător Oana Haşegan
 • 19:45
  Sport
 • 19:51
  Meteo
 • 19:56
  Zi de zi
  cu părintele Constantin Necula Producător Victor Dochia
 • 20:00
  Telejurnal
  * Sport Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Eva Matei,Cristian Petru
 • 21:10
  Arhiva de Aur
  Teatru TV * O scrisoare pierdută de I L Caragiale Spectacol preluat de la teatrul „ Lucia Sturdza. Bulandra” In distributie: Victor Rebengiuc, Mariana Mihut, Fory Etterle, Petre Gheorghiu, Dem Radulescu, Mircea Diaconu, Octavian Cotescu, Jean Reder, Simion Hetea, Stefan Banica, Aurel Cioranu Costume Doris Jurgea, Regia de montaj Alexandru Capuşneac, Operator sef Edwiga Adelman Regia artistica si decorurile Liviu Ciulei *Pierdută, o scrisorică de amor de la o persoană importantă, becher, către o doamnă din lumea "bună", dezlănţuie un bulversant cameleonism politic, care răvăşeşte toată urbea, în plină campanie de alegeri parlamentare. O viziune regizorala memorabila semnata de Liviu Ciulei. Caragiale , cu a sa scrisoare pierduta, revine in forta, la fel de proaspat si actual. Redactor George Mladen
 • 23:45
  Dosar România
  Realizator Cristina Ţilică Producător Răzvan Butaru
 • 00:45
  Profesioniştii... cu Eugenia Vodă
  ...cu Eugenia Vodă *Best of Invitată Maria Labiş Emisiune de Eugenia Vodă
 • 01:45
  Lumea azi
  Prezintă Ioana Dumitrescu Realizator Ioana Dumitrescu Producători: Anca Lăzărescu, Octavian Manciu
 • 02:15
  Cooltura
  Prezintă Mirela Nagâţ Producător Anca Lăzărescu
 • 02:40
  Sport
 • 02:50
  Meteo
 • 02:55
  Telejurnal
  Sport Prezintă: Dorina Florea, Radu Andrei Tudor Producători: Eva Matei,Cristian Petru
 • 03:45
  Viaţa satului
  Partea I Producător Viorel Popescu
 • 05:00
  Viaţa satului
  Partea a II-a Producător Viorel Popescu
 • 05:55
  Imnul României