loader
Foto

Universul credinţei: Întrevedere istorică la Havana

Duminică, 21 februarie, de la ora 08:10, pe TVR1, ați putut urmări comentarii despre întâlnirea istorică dintre Papa Francisc şi Patriarhul Chiril al Bisericii Ortodoxe Ruse.

 

Universul credinţei

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Dialogurile dimineţii: Întâlnirea dintre Papa Francisc și Patriarhul Chiril

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Chiril, a avut vinerea trecută o întrevedere, considerată istorică, cu Papa Francisc. Întâmpinat pe aeroportul José Marti de președintele cubanez Raúl Castro, patriarhul rus a început un turneu de 11 zile în America Latină, pe parcursul cărora şi-a propus, de asemenea, să viziteze Paraguayul și Brazilia. La rândul său, papa Francisc a făcut o escală în Cuba, în drum spre Mexic. Veţi regăsi o analiză a acestui eveniment realizată de teologul Radu Preda, directorul IICCR si IER.

Se va discuta pe marginea declaraţiei comune a Patriarhului Chiril şi a Papei Francisc, în urma întrevederii care a avut loc săptămâna trecută la Vatican. Vom urmări punctele de vedere ale purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu (consemnate de jurnalistul Andrei Victor Dochia) şi ale purtătorul de cuvânt al Arhidiocezei Catolice-București, Pr. Francisc Doboş (consemnate de jurnalistul Ciprian Dumea)

La rubrica „Însemnări” vom descoperi istoria relaţiilor recente dintre Biserica Ortodoxă Rusă şi Vatican. Realizator Corneliu Vlad Matache.

Reportaj: Comemorare martirii neamului de la Lunca -Herţa, la 75 de ani

S-au împlinit 75 de ani de la masacrul românilor de la Lunca - Herţa. O rană încă deschisă a istoriei noastre. Dupa anexarea Bucovinei, în 1941, de către Uniunea Sovietică, bolşevicii au început represiunea împotriva românilor. În noaptea de 6 spre 7 februarie 1941, peste 500 de ţărani au fost seceraţi de gloanţele mitralierelor pe când încercau sa treacă Prutul.

Toţi cei care au murit pentru dragostea lor de neam şi de libertate au fost pomeniţi în 7 februarie 2016, la 75 de ani de la acel moment dramatic. Pe locul masacrului a fost înlocuită vechea cruce de lemn, ridicată în 1992, cu una nouă, iar în faţa chipului jertfei Mântuitorului Iisus Hristos, au fost pomeniţi cei care s-au jertfit acolo.

Iniţiativa manifestărilor a avut-o doamna Elena Nandris, primar în comuna Mahala, de unde proveneau cei mai mulţi dintre cei care au murit. La slujba oficiată de Preasfinţitul Longhin de Bănceni, de Arhimandritul Melchisedec, stareţul Mănăstirii Putna şi de părinţii protopopi de Storojineţ, Herţa şi Noua Suliţă, au participat profesori şi oameni de cultură, români şi sute de săteni din Mahala şi satele vecine.

Jurnalist Paula Tăbîrcă

 

Din sumar:

 

Ştire: La iniţiativa Părintelui Patriarh Daniel, copiii din Centrul Social Pro Vita al parohiei Valea Plopului au fost în vacanţă la munte.

Actualitate: Aniversare - Catedrala Sfântul Iosif din Bucureşti. Campania 40 de Zile pentru viata. Începutul Triodului. Realizator Corneliu Vlad Matache

Consemnări: Expoziţie de fotografie din Balcani. Realizator Corneliu Vlad Matache

Sinaxar: Sfinții Acvila și Priscila - o familie în slujba lui Dumnezeu. Jurnalist Corneliu Vlad Matache

Dialogurile dimineţii: Divorţul şi psihologia vârstelor copilului

Invitat: Nicoleta Vascan, psiholog

Vorbe de duh: Părintele Paulin Lecca despre Judecata de Apoi. Jurnalist Paula Tăbîrcă

Documentar: Dostoievski. Vedenia. Jurnalist Radu Găină

Pelerin de-o zi: Mănăstirea Robaia. Jurnalist Lucia Toader

Anunţ: Biblia cu ilustraţii

Cartea de duminică: Despre Părintele Iustin Pârvu. Jurnalist Lucia Toader

 

Prezentator: Rafael Udrişte

Coordonator: Ciprian Dumea

Producător: Estela Dincă

 

10:00 Exclusiv în România (R)

/

Prezentator Cristian Tabără

Producători: Cristina Magearu, Marin Găbudean

(Reluare)

11:00 Câştigă România! (R)

Prezintă Virgil Ianţu

Producători: Diana Pascal, Vanda Liche

Quiz manager Cătălina Filip

(Reluare)
 
Ce este „Dincolo de aurul Apusenilor”? Răspunsuri, în primul episod din noul sezon „Dosar România”, la TVR 1 | VIDEO

Documentarul de investigaţie semnat de jurnalistul TVR Gabriel Geamănu a deschis o nouă serie a emisiunii de reportaje, documentare şi anchete ...

Duminică, 31 martie, ora 19.00, vă invităm să urmăriți, la TVR 1, o nouă ediție a emisiunii "Breaking Fake News" despre situația mercenarilor ...

Sezonul 14 al „Anchetelor comisarului Antonescu” continuă seria ediţiilor ce reconstituie cazuri de omor

Fără păcăleală! Colonelul în retragere Dan Antonescu revine la TVR 1 pe 1 aprilie, cu noi cazuri rezolvate de infracţiuni grave. Ediţiile noului ...

 

#tvr1