loader
Foto

Galerie foto

Unul dintre cele mai frumoase filme despre România, la TVR 1 şi TVR HD

Prima parte a trilogiei Wild Carpathia, intitulată "Wild Carpathia – Transilvania", a fost difuzată sâmbătă, 13 septembrie, de la ora 17.55, la TVR 1 și TVR HD.

 

Wild CarpathiaTransilvania (WILD CARPATHIA – Transylvania, Marea Britanie, 2011), este prima parte a seriei britanice Wild Carpathia, pe care telespectatorii TVR 1, TVR HD şi cei care urmăresc programul TVR online, pe TVR+, au putut să o vadă pe 13 septembrie, de la ora 17.55. Este unul dintre cele mai frumoase filme despre România, prezentând frumuseţea Munţilor Carpaţi din ţara noastră, în încercarea de a le arăta străinilor extrema diversitate a faunei şi florei, dar şi  pentru a ne ajuta să ne dăm seama de ce „comoară nepreţuită" dispunem şi pe care suntem datori să o conservăm pentru generaţiile viitoare.

Charlie Ottley afirmă că A.S.R. Prinţul de Wales, moştenitorul coroanei britanice - care şi apare preţ de câteva minute în acest prim episod al trilogiei - este îndrăgostit de România de peste 15 ani şi încearcă să facă tot ceea ce îi stă în putinţă pentru a promova în întreaga lume zonele rurale autentice româneşti.

Filmările au avut loc pe parcursul a două săptămâni, în luna mai a anului 2010, în zone precum Munţii Retezat, Munţii Zarandului, Munţii Apuseni, Negreasa şi pe Valea Zălanului. Pentru cele aproape 50 de minute ale acestui prim episod s-au adunat peste douăsprezece ore de filmări, atât de la sol, cât şi din elicopter.

Pădurile seculare ale Transilvaniei adăpostesc lupi, urşi şi râşi - animale pe cale de dispariţie. Zona este puţin cunoscută în restul lumii, această porţiune din Carpaţi fiind ultima regiune sălbatică nedegradată din Europa. Filmul oferă o perspectivă unică asupra frumuseţii şi culturii originare a Transilvaniei, explorând istoria sa bogată, de la ruinele mistice ale anticei civilizaţii dacice, până la oraşele şi satele sale medievale, multe dintre acestea supravieţuind până în zilele noastre.

Seria Wild Carpathia este o trilogie aparte de filme documentare despre minunile naturii din munţii şi pădurile României. Prezentatorul şi poetul Charlie Ottley, care semnează şi scenariul seriei, îşi conduce telespectatorii prin ţara noastră şi le dezvăluie satele tradiţionale, mănăstirile, cultura autentică. De la splendidele rezervaţii naturale din Transilvania şi până la Delta Dunării, realizatorii au descoperit zone întinse al căror peisaj a rămas neschimbat de mii de ani. Trilogia poate fi urmărită şi pe TVR+, pe tabletă sau mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS şi Android.

15:00 Akzente

(I) Pregătiri de Paşti la Colegiul naţional ʺDecebalʺ din Deva. Cuvânt de învăţătură pentru Săptămâna Mare, de dr. Daniel Zikeli. Târg de Paşti la Sibiu.

Transmisiune directă +înregistrare

15:55 Akzente

(II)​ Pregătiri de Paşti la Sânpetru. Maria Rill. Noutăţi editoriale cu dr. Markus Fischer.​

Transmisiune directă +înregistrare

 
Sezonul 14 al „Anchetelor comisarului Antonescu” continuă seria ediţiilor ce reconstituie cazuri de omor

Fără păcăleală! Colonelul în retragere Dan Antonescu revine la TVR 1 pe 1 aprilie, cu noi cazuri rezolvate de infracţiuni grave. Ediţiile noului ...

Partajul succesoral. Împărțirea bunurilor moștenite

Cine are dreptul la moştenire şi cum se împart bunurile comune? Ce este rezerva succesorală şi care sunt moştenitorii rezervatari? Care sunt ...

Demontăm şi explicăm mituri de pe la noi, în noul sezon „Exclusiv în România”

Mitul despre locul în care s-a răsturnat căruţa cu proşti, unicatele mondiale ale Sucidavei din Corabia sau o vizită în Valea Jiului, pe Planeta ...

 

#tvr1