loader
Foto

Vedere din Varşovia, la „Teleenciclopedia” | VIDEO

Sâmbătă, 6 mai, de la ora 19:00, la TVR 1, am dus mai departe povestea amorurilor boeme, ne-am delectat cu operele de artă ale lui Bernardo Bellotto şi l-am întâlnit pe simpaticul pui de babuin (Papio cynocephalus).

 

Teleenciclopedia

BERNARDO BELLOTTO: VEDERE DIN VARŞOVIA, DE PE TERASA PALATULUI REGAL

Inițiativele regelui Stanisław Augustus au impulsionat creșterea economică a Poloniei. Pe străzile capitalei se înșirau, bănci, cafenele, brutării și restaurante. Într-adevăr, Varșovia ținea pasul cu timpurile, însă regatul rămăsese în mare parte rural. În pictura lui Bellotto zărim schele, prezicând noi construcții și rămășițe ale clădirilor demolate. Prin aceste detalii, el evidenția atât realitatea, cât și imaginea regelui, satisfăcut de admirația trezită de capitala sa. În mai puțin de un secol, populația crescuse de patru ori – în 1773 ajungând la 100.000 locuitori.

AMORURI BOEME : GEORGIA O’KEEFE & ALFRED STIEGLTZ

Continuăm povestea de dragoste dintre pictorița avangardistă Georgia O’Keeffe și fotograful Alfred Stieglitz, petrecută în efervescentul New York al începutului de secol XX. În iunie 1918, tânăra părăsește Texas-ul, pentru a se stabili la New York. Aici, se poate dedica picturii în compania lui Alfred, care este încă însurat. Când soţia lui, Emmeline, decide să divorţeze în decembrie 1924,  amorezii își legalizează în sfârşit relaţia. Consecventă principiilor și dorinței sale de independență, tânăra O’Keeffe nu vrea o ceremonie tradițională şi decide să-şi păstreze numele de fată.

(w882) amoruri bo

CAVALERUL MONGOL

Experiența și răbdarea îl aduc pe curajosul Shukhert chiar în apropierea hergheliei. Din cauza vremii capricioase și a terenului accidentat, curând după uciderea uneia dintre cabaline, hoţii Tuvan pleacă să se întâlnească cu traficanţii de carne. Neavând de ales, lasă herghelia nesupravegheată. Este momentul mult așteptat de Shukhert, care trece imediat la acţiune.

(w882) cavalerul

CLANUL MICULUI BABUIN

În episodul trecut al documentarului nostru, l-am cunoscut pe cel mai tânăr membru al unui clan de babuini, ce-și cutreieră teritoriul căutând hrană și adăpost. Deocamdată, micul Forty, cum a fost numit, este neputincios și complet dependent de laptele și protecția mamei. Neamurile, prea multe și greu de identificat, îl derutează. Dar a învățat destul de repede că mama și Junior, (fratele său de doi ani) sunt singurii pe care se poate baza. Totodată, a înţeles că șeful „tribului”, un mascul impunător de circa 40 de kilograme și cu temperament imprevizibil, trebuie evitat.

 

17:15 Frumoasa mincinoasă

Frumoasa mincinoasă (THE FORBIDDEN MARRIAGE-Coreea de Sud, 2022)

* Comedie romantică. De şapte ani, familia regală şi membrii guvernului din regatul Joseon încearcă să-i găsească tânărului rege Lee Heon o nouă consoartă, după ce prima lui soţie a murit, lăsându-l cu inima frântă. Spre nemulţumirea populaţiei, a fost impusă şi o lege prin care nicio femeie nemăritată n-are voie să se căsătorească, până când regatul nu va avea o nouă regină. Atmosfera mohorâtă de la curtea regală se schimbă odată cu apariţia pitorească a unei fete neobişnuite: Ye So-Rang, frumoasă şi isteaţă, care se dă drept medium ca să-şi câştige existenţa. Arestată şi adusă în faţa regelui, fata declară că palatul este bântuit de spiritul fostei lui soţii, pe care ea îl poate chema din lumea de dincolo. Angajată să câştige încrederea regelui şi să ajute la restabilirea ordinii în regat, Ye So-Rang trebuie să-şi continue şirul de minciuni şi să se pretindă posedată de spiritul răposatei prinţese, ceea ce provoacă în mod inevitabil şi mai multe încurcături. Redactori: Anca Radu, Cristina Crăciun

18:30 Omul anului

Moderatori: Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci

Campania „Omul Anului” promovează un proiect complex al Televiziunii Române prin care se dorește evidențierea poveștilor impresionante ale unor oameni simpli, care au facut fapte deosebite și au inițiat proiecte extraordinare.

Lansată la finalul anului trecut într-o formulă condensată, campania

”Omul Anului” a atras interesul telespectatorilor, promovând oameni care au făcut fapte, gesturi și proiecte impresionate, demne să inspire pe fiecare dintre noi, dovedind că România este și țara faptelor bune.

Producator Oana Turcu

Coordonator campanie Nicolae Cozma

Transmisiune directă

 
TVR: programe dedicate alegerilor locale şi europarlamentare

Televiziunea Publică difuzează aproximativ 15.000 de minute de emisiuni de promovare şi dezbateri electorale pe 10 posturi din portofoliu.  

Oamenii și legea: Ce trebuie să știi când dai sau ești dat în judecată

Joi, 9 mai, de la ora 13:00, invitatul Mihaelei Olaru la ”Oamenii și legea”, pe TVR 1, a fost Ion Dragne, avocat.

Elisa Leonida Zamfirescu – prima femeie inginer chimist din lume, în galeria „Români universali”

Pe 13 mai, Cristian Tabără ne prezintă o româncă a cărei voinţă a răsturnat mentalităţi în întreaga lume. Un episod în premieră al emisiunii se ...

 

#tvr1