loader
Foto

Vocile Teleenciclopedia, în studioul Se zice că... de la TVR

Acum 50 de ani, în 21 mai 1965, TVR difuza prima ediţie Teleenciclopedia. Am sărbătorit una dintre cele mai longevive emisiuni cu  Răzvan Theodorescu, Carmen Movileanu, Mihai Gruia Sandu, Mircea Neacşa.

 

Florina Constantinescu
Se zice că...

Ediţia este disponibilă online pe TVR+

Pe 20 mai, la Se zice că…, am sărbătorit 50 de ani de existenţă a emisiunii Teleenciclopedia, alături de Carmen Movileanu (realizator tv), vocea documentarelor Teleenciclopedia, Mihai Gruia Sandu – actor, voce a aceleiaşi îndrăgite emisiuni, Mircea Neacşa – realizator tv, de asemenea voce a filmelor emisiunii, dar şi împreună cu academicianul Răzvan Theodorescu – consultant ştiinţific.

Emisiunea Se zice că... se transmite în direct în fiecare miercuri, la TVR 1, TVR HD şi online, pe tvrplus.ro, de la ora 17.10.

Eurovision alături de Cerbul de Aur, Tezaur Folcloric, Teleenciclopedia reprezintă câteva dintre cele mai importante branduri ale Televiziunii Române. Acum 50 de ani, mai precis, în 21 mai 1965, se difuza prima ediţie Teleenciclopedia. Celebra arie de pian şi orchestră compusă de Nicolae Kirculescu a fost aleasă de Adolf Oprescu, primul producător al Teleenciclopediei alături de Dumitru Udrescu, drept melodie de generic.

Pentru ca filmele documentare să poată fi urmărite în fiecare sâmbătă seară, o echipă de producători, redactori, ilustratori muzicali, editori a colaborat cu nume sonore ale culturii româneşti în calitate de voci sau consultanţi ştiinţifici. Cum se alcătuieşte sumarul unei ediţii Teleenciclopedia ? Care sunt paşii pe care îi urmează un film de la statutul de propunere până la difuzare? Ce înseamnă munca de consultant ştiinţific? Ce subiecte ar alege fiecare dintre invitaţi dacă ar fi să întocmească un sumar al emisiunii, ce rubrici ar cuprinde acea ediţie Teleenciclopedia? Vocile sunt specializate pe subiecte? Răspunsuri la aceste întrebări, dar şi întâmplări inedite de la realizarea emisiunii de-a lungul timpului puteţi afla de la invitaţii speciali de miercuri ai Ioanei Voicu şi ai Florinei Constantinescu.

„Şi tot la Se zice că..., ne amintim de vocile lui Florian Pittiş şi cea a lui Silviu Stănculescu, de lectura inegalabilei Mariana Zaharescu şi depănăm amintiri la telefon cu o altă voce a emisiunii Teleenciclopedia - Dinu Ianculescu”, spun Ioana Voicu şi Florina Constantinescu, prezentatoarele emisiunii de miercuri după-amiază de la TVR.

În primii 5 ani de difuzare a emisiunii Teleenciclopedia, lectura comentariilor era în direct. Ion Frunzetti, una dintre primele voci ale emisiunii, nu scria textul. Vedea filmul, îşi făcea notiţe şi apoi vorbea în direct. A fost numit de către Răzvan Theodorescu, într-o emisiune tv, „cel mai mare vorbitor pe imagini, din lumea culturală românească”.

Pe 19 mai, la Viena, a avut loc prima semifinală a concursului Eurovision 2015. România, reorezentată de trupa Voltaj, cu piesa De la capăt, s-a calificat aseară în finala de sâmbătă. Prin telefon de la Viena, Călin Goia, solistul trupei Voltaj ne va povesti cum a trăit aseară competiţia pe scena Eurovision de la Wiener Stadthalle.

(w882)

La Se zice că..., Raluca Zaharia este din nou prezentă pentru a ne vorbi despre campania împotriva violenţei verbale, campanie iniţiată de UNICEF.

Iar la rubrica Hituri de legendă, în care ne reamintim melodii româneşti celebre, interpretate de voci excepţionale, aflate la începutul carierei, vine Maria Crăciun să interpreteze Morăriţa. Piesa a fost compusă în 1935 de Vasile Vasilache şi făcută celebră mai târziu de Mirabela Dauer. Cea care interpretează hitul de legendă de astăzi este un mare fan al Mirabelei şi a câştigat premiul al treilea la Sanremo Junior când era… mai mică. De atunci a câştigat numeroase alte concursuri naţionale şi internaţionale şi a fost invitată în multe emisiuni de televiziune. Maria Crăciun va fi acompaniată de Andrei Tudor Band.

Iar în final, vă anunţăm că săptămâna viitoare vom avea două ediţii Se zice că... Luni, 25 mai, la 17.10 - o ediţie specială EUROVISION 2015 la Se zice că... şi, din nou, miercuri cu alţi invitaţi speciali!

(w882)

Despre Se zice că...

Show-ul de divertisment în care publicul este pus la curent cu noutăţile din zona socială, culturală şi mondenă continuă cu al doilea sezon din 18 martie la TVR 1. Se zice că... Ioana Voicu şi Florina Constantinescu le propun românilor o alternativă la programele tv de după-amiază, în fiecare miercuri de la 17.10. Alături de invitaţii lor, cele două prezentatoare tratează subiectele în manieră relaxată, explicativă şi anunţă mai multă muzică în platoul Se zice că... Tocmai de aceea, Andrei Tudor Band, noua trupă a emisiunii, punctează prin muzică orice subiect dezbătut.

Emisiunea Se zice că... poate fi urmărită în fiecare miercuri după-amiază, de la 17.10, la TVR 1, TVR HD şi pe TVR+, disponibil şi pe tabletă sau mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS şi Android.

10:00 Eu pot!

* EU POT este un program dezvoltare personală, de educaţie relaţională de cuplu, familie de origine si la locul de muncă, de gestiune a emoţiilor, de managementul stresului, de lidership, de parenting, de co-parenting, de managementul bugetului de familie, de neuroştiinţă, epigenetică şi mindhacking. Împreună cu specialiştii invitaţi, EU POT generează conţinut de real suport pentru cei interesaţi să îşi îmbunătaţească propriul climat psiho-emoţional.

Invitaţi: Vlad Ciurea şi Mircea Ilie Dumitru

Realizator şi producător Anca Mazilu

11:00 Vedeta familiei

Vedeta familiei (redifuzare) Sezonul campionilor

*Talent-show în care protagonişti sunt copiii

Prezintă: Florina Constantinescu și Costin Desliu

Ediţia 2

Concurenti-SOPHIA DINU, STEFAN STANEV, ELISA MIRON
presedinte juriu-LUMINITA ANGHEL
juriu: Lidia Berceanu-avocat; Izabela Cristea-asistent medical; Georgiana Vasile-profesoara; Andrei Iancu-coregraf-sef Ansamblul Artistic Ciocarlia; Adrian Georgescu-inginer, actualmente pensionar; Anton Bangaci, actor si fotomodel.
Jurnalist Iulia IoaniţoaiaRegia artistică Dan Manoliu

Producător Monica Mihai

 
Stop violenței în școli!

Stop violenței în școli!

publicat: duminică, 16 iunie 2024

Luni, 17 iunie, de la ora 13:00,  revedeți o ediție a emisiunii „Oamenii și legea” despre violența școlară. Invitat: Lavrin Covaci, avocat.

Cultura antică în Egipt: Museion și Serapeum | VIDEO

Cultura antică în Egipt: Museion și Serapeum | VIDEO

publicat: sâmbătă, 15 iunie 2024

Jumătatea lunii iunie nu înseamnă încă vacanță, așadar lecțiile „Teleenciclopediei" sunt o întâlnire potrivită cu istoria, arta ori zoologia. O ...

Accidentul vascular cerebral ischemic și radiologia intervențională

La "Un doctor pentru dumneavoastră", sâmbătă, 15 iunie, de la ora 7:00, la TVR1, urmărim o ediție despre tratarea accidentului vascular cerebral ...

 

#tvr1