loader
Foto

Galerie foto

La TVR 1, Aimée Iacobescu este Domniţa Ralu, rolul cu care a cucerit generaţii

„Zestrea Domniţei Ralu”, al cinicilea film al seriei Haiducilor, despre întâmplările spectaculoase puse la cale pentru a intra în posesia zestrei de un milion de galbeni a Domniţei Ralu, s-a difuzat sâmbătă, 12 septembrie, ora 21.10, la TVR 1.

 

Zestrea Domniţei Ralu (România 1971), regizat de Dinu Cocea după un scenariu scris de Eugen Barbu şi Mihai Opriş, este al cincilea film al seriei Haiducilor. Florin Piersic, Marga Barbu, Toma Caragiu, Constantin Codrescu, Aimée Iacobescu, Mihai Mereuţă şi Colea Răutu sunt actorii cu care ne-am întâlnit sâmbătă seară, la TVR 1, într-o nouă poveste cu haiduci, dar şi cu mult umor. După o spectaculoasă evadare din temniţă pusă la cale de tovarăşii săi, Anghel Şaptecai (Florin Piersic), căpetenia cetei de haiduci, porneşte pe urmele domniţei Ralu (Aimée Iacobescu) şi a zestrei ei de un milion de galbeni. Aventurile îi poartă pe haiduci la Viena, unde domniţa a cumpărat o casetă cu bijuterii, care va deveni motiv de discordie şi de lupte pe viaţă şi pe moarte.

(w882)

(w882)

Cu rolul Domniţei Ralu, din pelicula lui Dinu Cocea, Aimée Iacobescu a cucerit generaţie după generaţie. Este una dintre marile actriţe ale teatrului românesc, care a rămas în memoria spectatorilor prin rolurile din cele peste 20 filme, dar şi cu mult mai numeroasele roluri din teatru. De-a lungul timpului, publicul a recompensat-o cu aplauze, căldură, iubire necondiţionată.

(w882)

Întrebată într-un interviu din anul 2014, de ce şi de unde vine numele Aimée, actriţa a răspuns: „Aimée era un nume neobişnuit la noi în ţară. Tata obişnuia să se adreseze mamei mele, atunci când îi scria scrisori cu «Ma bien aimée». Astfel că acest alint a devenit numele meu. Am avut de-a lungul timpului probleme cu el. Autorităţile acelor vremuri habar nu aveau habar că vine din franceză, ce înseamnă nu mai spun, cât despre efortul de a-l pronunţa, nu mai vorbesc... Evident, îl citeau ca atare. De câte ori m-au luat la întrebări pentru el... De atunci mi-am dat seama că mediocritatea exclude umanismul”.

(w500)

Aimée lacobescu (iunie 1946 - martie 2018) a absolvit Secţia de Actorie a Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din Bucureşti (IATC), azi Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din Bucureşti, în 1968, la clasa profesoarei Beate Fredanov, asistenţi Octavian Cotescu şi Laurenţiu Azimioară. Aimée a fost sora geamănă a actorului Doru Iacobescu, cei doi au intrat împreună la IATC. După absolvire, Aimée s-a angajat la Teatrul Naţional din Bucureşti (1968-2008), iar fratele ei a plecat în Franţa, fiind profesor de limbi străine acolo.

(w882)

Pe cea care a fost peste 40 de ani actriţă a Tatrului Naţional din Bucureşti, am cunoscut-o drept Charlotte din Cu mâinile curate (1972), regia Sergiu Nicolaescu, sau Lucia din Nu filmăm să ne amuzăm (1975), în regia lui Iulian Mihu, Magda Pârâianu în Osânda (1976), regia Sergiu Nicolaescu. A fost damă de companie în Revanşa (1978) sau femeie de moravuri uşoare în Ultima noapte de dragoste (1980), ambele în regia lui Sergiu Nicolaescu, dar şi Sora Soarelui în Dumbrava minunată (1980), regia Gheorghe Naghi şi Amy Andronache în Cuibul de viespi (1987), regia Horea Popescu. Dar a rămas în amintirea publicului cu rolul Domniţei Ralu, rol în care o vom vedea sâmbătă seară, de la ora 21.10, la TVR 1.

„Aimée lacobescu şi-a găsit parcă locul în film şi personajul: o Ralu năbădăioasă, dornică de plăceri lumeşti, chiar dacă nu toate accentele puse de interpretă sunt cele mai potrivite”, scrie Alexandru Racoviceanu pe aarc.ro, realizând un portret al interpretei domniţei Ralu.

(w500)

Actriţa a fost protejata scriitorului Eugen Barbu, a filmat cu regizorul Dinu Cocea şi a devenit apoi preferata lui Sergiu Nicolaescu.

Aimée Iacobescu a suferit de o boală grea, iar mijloacele ei financiare modeste făceau cu greu faţă tratamentului costisitor. În dimineaţa zilei de 27 martie 2018 s-a stins din viaţă.

11:00 Câştigă România! (R)

Prezintă Virgil Ianţu

Producători: Diana Pascal, Vanda Liche

Quiz manager Cătălina Filip

(Reluare)

12:00 Teleshopping

 
Ce este „Dincolo de aurul Apusenilor”? Răspunsuri, în primul episod din noul sezon „Dosar România”, la TVR 1 | VIDEO

Documentarul de investigaţie semnat de jurnalistul TVR Gabriel Geamănu a deschis o nouă serie a emisiunii de reportaje, documentare şi anchete ...

Duminică, 31 martie, ora 19.00, vă invităm să urmăriți, la TVR 1, o nouă ediție a emisiunii "Breaking Fake News" despre situația mercenarilor ...

Sezonul 14 al „Anchetelor comisarului Antonescu” continuă seria ediţiilor ce reconstituie cazuri de omor

Fără păcăleală! Colonelul în retragere Dan Antonescu revine la TVR 1 pe 1 aprilie, cu noi cazuri rezolvate de infracţiuni grave. Ediţiile noului ...

 

#tvr1