Ziua Marinei, sărbătorită la TVR cu premiere şi ediţii speciale
vineri, 12 august 2022
Strâns legată de sărbătoarea religioasă a Sfintei Maria, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni, Ziua Marinei Române se aniversează, pe 15 august, pentru a 120-a oară. Iată ce au pregătit posturile TVR pentru această zi.
Ziua Marinei_foto navy.ro_7
Lumina din Lumina_2
In direct cu viata_2
Ziua Marinei_foto navy.ro_5
Ziua Marinei_foto navy.ro_7
Lumina din Lumina_2
In direct cu viata_2
Ziua Marinei_foto navy.ro_5

„Ediţie specială” dedicată Zilei Marinei Române la TVR 1

Prilej de onor al celor care şi-au legat destinele de întinderile de ape, Ziua Marinei Române este aniversată an de an odată cu sărbătoarea creştină a Adormirii Maicii Domnului, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni, pe 15 august. Luni dimineaţă, manifestările de la Constanța vor începe la ora 10.00 în Portul Militar și în Portul Tomis, putând fi urmărite în direct, la TVR 1, într-o „Ediţie specială” dedicată Zilei Marinei Române. Ceremonia este transmisă în direct şi de TVR INFO.

(w640) Ziua Marin

Evenimentul va cuprinde ceremonialul de ridicare a Pavilionului, Geacului și Marelui Pavoaz la bordul navelor militare şi la catargul de la Comandamentul Flotei, concomitent cu intonarea Imnului Naţional al României şi tragerea a 21 de salve de tun.

(w640) Ziua Marin

În Portul Militar, festivitatea va începe cu serviciul religios și va fi urmată de discursurile oficiale ale preşedintelui Klaus Iohannis şi ale ministrul Apărării, Vasile Dâncu și de vizitarea navei-școală „Mircea”, recent întoarsă dintr-un marș internațional de instrucție. Spectaculoase vor fi defilarea aviaţiei şi salutul elicopterelor. În Portul Tomis, pe lângă expoziţia de tehnică şi echipamente militare şi parada de costume de epocă, asistăm chiar la sosirea Zeului Neptun.

(w640) Ziua Marin

Românii din afara ţării asistă, de asemenea, la ceremonie, urmărind „Ediţia specială”, simultan, la TVR Moldova şi TVR Internaţional.

(w640) Ziua Marin

Film şi divertisment la TVR 2

Concertul extraordinar „Ave Maria”, susţinut de Corul Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin", premiera filmului „Maria, Regina României”, în regia lui Alexis Sweet Cahill, dar şi transmisiuni în direct de la festivităţile pregătite de Forțele Navale Române din Constanța, Mangalia, Brăila, Tulcea, Galați, București și Bicaz se numără printre programele de sărbătoare pregătite de TVR 2 de Sfânta Mărie Mare.

Luni, de la ora 16.00, Liana Stanciu ne invită să urmărim o ediţie specială „În Direct cu Viaţa”. Timp de două ore, telespectatorii se vor întâlni cu cele mai iubite „Mării” ale showbizului, artei sau sportului românesc. Şi tot atunci, vedem în direct transmisiuni de la malul Mării Negre, unde Zeul Neptun va da startul unui exerciţiu demonstrativ naval, prezentat de structuri ale forţelor navale, aeriene, terestre, ale forţelor pentru operaţii speciale, precum şi structuri ale Gărzii de Coastă.

(w500) In direct

De la ora 20.00, Irina Păcurariu ne invită să o revedem pe artista Maria Buză, într-o ediţie „Reţeaua de Idoli”, despre care spunea: „Iubita și talentata Maria Buză își pune sufletul pe masă în una dintre cele mai sincere și mai emoționante întâlniri la care puteam spera”.

Programul special dedicat celei de-a 120-a aniversări a Zilei Marinei Române continuă, de la ora 21.00, cu un concert extraordinar - „Ave Maria”, susținut de Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” pe faleza Cazinoului din Constanța. Evenimentul unic de la malul Mării Negre porneşte de la un concept artistic ce îmbină sunetul inconfundabil al acestui celebru ansamblu și o complexă regie de lumini și imagini. Actorul Marius Manole va completa programul „Ave Maria” cu interpretarea unei colecții emoționante de psalmi.

(w640) Marius Man

Spectacolul va fi întregit de vocile copiilor corului Cantus Mundi din Constanța, precum și de o scenografie spectaculoasă și un design de lumini ce vor pune în valoare celebra faleză a Cazinoului constănțean. Regia spectacolului „Ave Maria” este semnată de Emil Pantelimon, iar conducerea muzicală aparține Annei Ungureanu. Designul de lumini este coordonat de Alin Popa, video mapping-ul de Dorin Popovici, iar sunetul de Gabriel Scîrlet.

(w640) Imagine Av

Imediat după încheierea concertului, de la 22.20 telespectatorii TVR 2 sunt invitaţi la film. Drama istorică „Maria, Regina României” (România, 2019), în regia lui Alexis Sweet Cahill, cu Roxana Lupu, Adrian Titieni, Daniel Plier, Şerban Pavlu, Anghel Damian şi Ronald Chenery în rolurile principale, a fost filmată în București, Paris și Londra. Producţia cinematografică difuzată în premieră la TVR 2 a avut lansarea pe 8 noiembrie 2019, la o sută de ani de la recunoașterea internațională a Marii Uniri la Conferința de Pace de la Paris.

(w500) film Maria

În primăvara anului 1919, imediat după încheierea Primului Război Mondial, într-o Românie marcată de sărăcie şi de controverse politice, Regina Maria luptă să-şi aşeze ţara pe harta Europei. La Conferinţa de Pace de la Paris, ea va face lobby pentru recunoașterea internațională a Marii Uniri, reuşind să obţină sprijinul celor trei mari decidenţi care vor trasa graniţele lumii: prim-ministrul britanic Lloyd George, prim-ministrul francez Georges Clemenceau şi preşedintele american Woodrow Wilson.

 

Transmisiuni religioase şi perfecţiunea muzicii, la TVR 3

Şi TVR 3 dedică o serie de programe zilei de Sfânta Maria. De la 8.50, într-o ediţie specială „Lumină din lumină”, urmărim Sfânta Liturghie Arhierească, în transmisiune directă de la catedrala arhiepiscopală majoră „Sfânta Treime” din Blaj.

(w640) Lumina din

În fiecare an, la 15 august, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, zeci de mii de credincioși catolici se îndreaptă în pelerinaj spre Sanctuarul Național al Maicii Domnului de la Cacica, unde au loc celebrări speciale. De la ora 10.45, realizatoarea şi moderatoarea Carmen Olaru ne propune un dialog în direct cu preotul Cristian Diac, consilier episcopal, redactor la Oficiul pentru Comunicaţii Sociale, în ediţia specială „Lumina Creştinului”. Ediţia cuprinde şi momente din Sfânta Liturghie din ziua de Hram a Sanctuarului Sfintei Fecioare de la Cacica.

Iar la ora 17.00, telespectatorii TVR 3 văd, sub genericul „Madrigal - Sunetul Perfecţiunii”, un concert susţinut de Corul Madrigal „Marin Constantin”, la Zagreb, în luna iunie, cu ocazia împlinirii a 30 de ani de relaţii diplomatice româno-croate.

 • 23:30
  Drumul spre Qatar
  (Road to the World Cup) Episodul 2 Producator Dan Vasile
 • 00:00
  Garantat 100%
  Moderator Cătălin Ştefănescu Realizator Cătălin Ştefănescu Producător Adrian Ionică
 • 00:55

  Zide zi cu părintele Constantin Necula Producător Victor Dochia
 • 01:00
  Toamna bobocilor
  ( România, 1975) Regia Mircea Moldovan Cu: Draga Olteanu-Matei, Marin Moraru, Dumitru Furdui, Maria Ploae Comedie. Redactor Gabriela Onea
 • 02:45
  Ai luat plasă!
  (TRICKED UK, 2013-2015, Regatul Unit) Episod 4 (sezon 2) Redactor Cristina Crăciun
 • 03:30
  Pro patria
 • 03:55
  Sport
 • 04:10
  Telejurnal
 • 05:00
  Universul credinţei
  * Bucuria credinţei Producător Victor Dochia
 • 05:25
  Guşti! Şi apoi mănânci
 • 05:55
  Yanxi, palatul suspinelor
  Yanxi, palatul suspinelor (THE STORY OF YANXI PALACE-China, 2018) Episodul 65 Cu: Wu Jinyan, Charmaine Sheh, Qin Lan, Nie Yuan * Dramă istorică. Redactor Mirela Străinu
 • 06:55
  Imnul României
 • 07:00
  3 ceasuri bune
  *Matinal*Ştiri*Sport Prezintă Maria Smarandache şi Bogdan Muzgoci Producător Raluca Neagu Transmisiune directă
 • 09:45
  Teleshopping
 • 10:00
  Agrostrategia
  * Invitat studio : Daniel Buda-europarlamentar Rubrica Fermierii României : Fermă de vaci cu cea mai nouă tehnologie-Gavrilă Tuchiluș, Matca-Galați
 • 11:00
  Teleenciclopedia
  Producător Oana Haşegan Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca
 • 12:00
  Teleshopping
 • 12:30
  Tribuna partidelor parlamentare
  Producator Ion Stavre
 • 13:00
  Garantat 100%
  Moderator Cătălin Ştefănescu Realizator Cătălin Ştefănescu Producător Adrian Ionică
 • 13:55
  Vorbeşte corect!
  Jurnalist Iulia Ioaniţoaia Producători si realizatori: Radu Dănilă, Cristina Dănilă
 • 14:00
  Telejurnal
  * Ştiri* Sport* Meteo Prezintă: Loredana Iordache, Alina Stancu Translator mimico gestual Laura Ioana Producători: Codruţa Marinescu/Alina Pagu Mihai ACEST PROGRAM SE ADRESEAZĂ ŞI PERSOANELOR CU DEFICIENŢE DE AUZ
 • 14:55
  Vorbeşte corect!
  *Jurnalist Iulia Ioaniţoaia Producători si realizatori: Radu Dănilă, Cristina Dănilă
 • 15:00
  Maghiara de pe unu
  (I) Cronica săptămânală. Moderator Mosoni Emőke Reportaj -dinastia Sütő de la Vârghiş Redactor T. Bíró Hajnal (REDIFUZARE) In memoriam Rák József- film portret din 1998 Redactor: Bartha Ágnes (REDIFUZARE) Avanpremiera emisiunilor viitoare Redactor coordonator Kacsó Edith Producător Kacsó Sándor Transmisiune directă + înregistrare
 • 15:55
  Maghiara de pe unu
  (II) Producător Kacsó Sándor Transmisiune directă+înregistrare -
 • 16:55
  Mic portret de mari românce
  (redifuzare)Producator Cornel Mihalache
 • 17:00
  Atelier de sănătate
  * Realizator și moderator Smaranda Vornicu-Shalit * Mic dictionar de termeni medicali-Biopsia Invitat dr. Horatiu Muresan-medic primar anatomopatologie-despre biopsii, de ce nu trebuie sa ne sperie biopsia, de ce este esentiala pt un diagnostic si tratament corect, riscuri, complicatii *DE CE? * De ce tuşim? * Care este cea mai buna varianta de pachetel pentru copil la scoala, cum reuseste sa se mentina in forma cu un program incarcat-Eda Marcus-prezentator TVR * IN CAUTAREA STARII DE BINE* Starea de bine Producător Florența Dăscălescu inregistrare
 • 17:50

  Zide zi cu părintele Constantin Necula . Producător Victor Dochia
 • 17:55
  Yanxi, palatul suspinelor
  Yanxi, palatul suspinelor (THE STORY OF YANXI PALACE-China, 2018) Episodul Cu: Wu Jinyan, Charmaine Sheh, Qin Lan, Nie Yuan * Dramă istorică. Redactor Mirela Străinu
 • 18:55
  Dincolo de alb şi negru
  *Moderator Marius Constantinescu Invitat Radu Paraschivescu Producători: Ioana Mureşan, Livia Serban-Iancu Inregistrat
 • 19:40
  Sport
 • 20:00
  Telejurnal
  *Ştiri Prezintă Radu Andrei Tudor Producători: Anamaria Panait / Diana Anghel Transmisiune directă
 • 20:51
  Meteo
 • 21:00
  Câştigă România!
  Prezintă Virgil Ianţu Producător Diana Pascal
 • 22:00
  Scrisoare către un prieten şi înapoi către ţara-Manifest
  de Ruxandra Cesereanu Un spectacol de Cornel Mihalache * Documentar. La 30 de ani de la Revolutie, regizorul Cornel Mihalache propune un ”one woman show”-documentar, productie proprie , un gen hibrid nemaifăcut în Teatrul de Televiziune, care are la baza ”Scrisoarea” Ruxandrei Cesereanu. Textul reunește, poetic și demistificator, istoria celor 30 de ani din urmă, cu cele mai importante sloganuri-graffiti rămase în mentalul colectiv. Criticii contemporani spun ca „Ruxandra Cesereanu intonează în acest remarcabil poem „Rapsodia Română de-acum”, în care se rotesc, însă, imagini emblematice ale Țării dintotdeauna, <<rapsodia extremă și fatală>>. O face cu forța tulburătoare a disperării și cu puterea biciuitoare a speranței sale evanghelice, menită să-i trezească <<pe cei adormiți>>.” Actrita Mara Opris gaseste profunzimea si resursele necesare ca, sub conducerea regizorului Cornel Mihalache si cu sprijinul echipei TVR, sa ofere publicului nostru oportunitatea de a deveni martor , timp de o ora, la un spectacol de teatru-manifest, coborât din Piscator, cu ajutorul fotografiilor și arhivei video politice pe fundal și în inserturi. Organizator productie Marius Flonta Montare décor: Florin Tudorache, Viorel Gheorghe Lumini: Bogdan Penciu, Aurel Ghinea Teleficare: George Oancea, Sorin Nedelcu Sunet:Valentin Bartolomeu, Radu Paraschivescu Asistenti imagine: Valentin Ciolan, Grigorut Stoica, Alexandru Bengescu Recuzita Marian Cerchez Costumiera Elena Cerchez Machiaj Roxana Pletea Scenografia Raluca Chelaru Cameramani Andrei Tones, Mihai Covrig Director de imagine Dan Constantinescu jr. Regizor CORNEL MIHALACHE Producator Diana Dumitru Producator coordonator Demeter Andras Istvan *** Documentar distins cu 3 premii la International Police Award Arts Festival 2022 (Italia)
 • 23:00
  Nocturne
  *Moderator şi realizator Marina Constantinescu Invitat Valentin Albesteanu, muzician. Regia artistica Aurel Badea Producător Oana Cucuruzeanu
 • 00:00
  Dincolo de alb şi negru
  Producători: Ioana Mureşan, Livia Serban-Iancu
 • 00:55

  Zide zi cu părintele Constantin Necula Producător Victor Dochia
 • 01:00
  Atelier de sănătate
  Realizator și moderator Smaranda Vornicu-Shalit Producător Florența Dăscălescu
 • 01:55
  Meteo
 • 02:00
  Nocturne
  Moderator şi realizator Marina Constantinescu Regia artistica Aurel Badea Producător Oana Cucuruzeanu
 • 02:50
  Tezaur folcloric
  Prezintă Gheorghiţa Nicolae Producător Roxana Pletea Popuşoi
 • 03:45
  Sport
 • 04:00
  Telejurnal
 • 05:00
  Agrostrategia
 • 05:50
  Vorbeşte corect!
  Jurnalist Iulia Ioaniţoaia Producători si realizatori: Radu Dănilă, Cristina Dănilă