loader
Foto

20 de ani de la prima ediţie a emisiunii de limbă română „Corect!”

Din 1 aprilie, la TVR 1, începe un nou sezon al emisiunii „Vorbeşte corect!” - un sezon aniversar, cu invitaţi surpriză şi cu o nouă campanie, de promovare a scriitorilor români.

 

Vorbeşte corect!

Se împlinesc 20 de ani de la prima ediţie a emisiunii de limbă română „Corect!”

(w882)

atunci

(w882)

şi acum - Cosmin Ionescu

(w882)

„Limba română e predată la TVR de un puşti!” scriau ziarele în vara anului 1999. În vara anului 1999, debuta la TVR 1 o emisiune cu un format inedit şi îndrăzneţ: un băiat cu ochelari ne învăţa, cu ajutorul cărţii magice - Dicţionarul explicativ al limbii române - să descoperim ce greşim atunci când vorbim. Însă, a-i urma faimoasei emisiuni a lui George Pruteanu, „Doar o vorbă săţ-i mai spun”, nu era deloc o sarcină uşoară.

(w882)

Emisiunea „Corect!”, proiectul regizorului Radu Dănilă, a devenit curând o emisiune-brand a Televiziunii Române. I-au fost alături, în primul sezon, regretatul scenarist şi realizator de televiziune Ovidiu Dumitru şi regizorul de animaţie Dinu Şerbescu.

Programul s-a reinventat permanent pentru a fi în pas cu vremurile. În 2001, copilul Cosmin Ionescu şi actorii Magda Catone, Dorina Lazăr, Claudiu Istodor şi Constantin Dinulescu alcătuiau „Familia Corect”.

(w882)

(w882)

Din 2002, emisiunea „a coborât” din nou în stradă, printre oameni. Ruxandra Gheorghe, pe atunci studentă, a fost aleasă pentru a surprinde oamenii cu întrebări-capcană. În 2003, a venit rândul artiştilor să răspundă unor provocări, în versuri de această dată, în „Corect Show”.

(w882)

În anii ce au urmat, emisiunea „Corect” a încercat să fie cât mai actuală, iar din 2015, sub titulatura „Vorbeşte corect!”, ne îndeamnă „să acordăm măcar 5 minute pe zi, limbii române”.

Miile de ediţii realizate şi difuzate din 1999 până azi au avut pe generic o echipă mică, din care au făcut parte, de-a lungul anilor: Sorana Belciu, Cristina Spiru, Cristina Anton, Cristina Dănilă, Iulia Ioaniţoaia (redactori), directorii de imagine Viorel Nicolau şi Mihai Adrian Buzura, editorii de montaj Dan Doroftei şi Ionuţ Andrei, scenaristul Ovidiu Dumitru, regizorul de animaţie Dinu Şerbescu, Ionuţ Popa, actorul Dan Creţa - voice-over, Radu Dănilă – autorul proiectului Corect!, regizor artistic şi realizator. Explicaţiile de specialitate au fost redactate, pe rând, de prof. univ. Cristian Moroianu, prof. univ. dr. Theodor Hristea, cercetătorul Andreea Dinică.

(w882)

„Pentru noi, cei care am participat în aceşti 20 de ani, emisiunea Corect! a însemnat fie debutul unei cariere în televiziune, fie primii ani din viaţa copiilor noştri, fie un proiect cu un format inedit şi provocator. Iar pentru mine a fost şi o ocazie de a colabora cu oameni valoroşi, de care îmi aduc aminte cu nostalgie şi fără contribuţia cărora emisiunea nu ar fi avut acelaşi succes.” (Radu Dănilă).

(w882)

Realizatorii Cristina şi Radu Dănilă, împreună cu Cosmin Ionescu

„Pot să spun, astăzi, în 2019, că emisiunea Corect! înseamnă cu adevărat o mare parte din viaţa mea. 20 de ani nu este chiar puţin...Nu pot uita cum, în primii ani, desfăceam în redacţie saci cu mii de scrisori sau cum vizionam, seară de seară, înregistrările a zeci ore de emisiuni pentru a găsi o anumită greşeală menţionată într-unul dintre mesaje.” (Cristina D.)

Despre noutăţile sezonului "Vorbeşte corect!" - aici

11:00 Câştigă România! (R)

Prezintă Virgil Ianţu

Producători: Diana Pascal, Vanda Liche

Quiz manager Cătălina Filip

(Reluare)

12:00 Teleshopping

 
Demontăm şi explicăm mituri de pe la noi, în noul sezon „Exclusiv în România”

Mitul despre locul în care s-a răsturnat căruţa cu proşti, unicatele mondiale ale Sucidavei din Corabia sau o vizită în Valea Jiului, pe Planeta ...

Ce este „Dincolo de aurul Apusenilor”? Răspunsuri – joi seară, în primul episod din noul sezon „Dosar România”, la TVR 1

Documentarul de investigaţie semnat de jurnalistul TVR Gabriel Geamănu deschide o nouă serie a emisiunii de reportaje, documentare şi anchete ...

Mesaj către lumea de azi: Ei sunt „Români universali”!

Cutia de viteze automată, testul Papanicolau, declanșarea artificială a ploilor, implantul dentar sau scaunul ejectabil pentru avioane sunt doar ...

 

#tvr1