loader
Foto

Galerie foto

Bodo, Proconsul: „Textul melodiei Cerul a fost scris în 15 minute”| VIDEO

Iar povestea melodiei continuă la Cerbul de Aur #Generaţii, show-ul pregătit de TVR 1 pentru duminică, 13 septembrie, ora 21.00.

 

Cunoscută, dar mai ales iubită şi fredonată cu plăcere de toată lumea, piesa trupei Proconsul, Cerul, are o poveste specială.

„Specială pentru sufletul meu și, din acest motiv, a luat naștere foarte repede. Textul piesei Cerul a fost scris într-un sfert de oră! Deci în aproximativ 15 minute. M-am gândit la mama mea, pe care, la vremea aceea o pierdusem de puțin timp și mi-a venit să cânt și să scriu așa...”, ne-a povestit într-un interviu Bodo, solistul trupei Proconsul. Cu această melodie, în 2001, trupa a câştigat marele premiu al Festivalului Cerbul de Aur. Despre ce înseamnă acest festival pentru Bodo, ce porţi s-au deschis după câştigarea trofeului, dar şi despre duetul pe care artistul îl va face împreună cu Dora Gaitanovici în ediţia specială Cerbul de Aur #Generaţii, difuzată de TVR 1 duminică, 13 septembrie, aflăm în articolul de mai jos.

Bodo: „Cerbul de Aur este un loc în care am trăit un vis, în care visul a devenit realitate și ne-am bucurat ca niște copii de Trofeul câștigat”

„Pentru noi, Cerbul De Aur, la vremea aceea, a însemnat un statement, o treaptă pe care am urcat-o, apoi urma să vedem ce facem mai departe... Avem ceva muzică în cap și vrem să o dăruim prietenilor și lumii. Multă muzică bună. Și ne-am canalizat mult pe compoziție și pe promovare de piese, nu pe promovare de Trofeu”, mărturiseşte artistul, care însă e ferm convins că „întotdeauna istoria te pune pe locul pe care îl meriți, după ceva timp”. Bodo trăieşte cu emoţie participarea, la Televiziunea Română, în show-ul care nu ne lasă să uităm că în această perioadă a anului se întâmplă Festivalul Cerbul de Aur.

„Cerbul de Aur este un loc în care am trăit un vis, în care visul a devenit realitate și ne-am bucurat ca niște copii de Trofeul câștigat. Dar noi, ca trupă, la vremea aceea nu am profitat la maximum de acest Trofeu câștigat. E drept că nu ne-a ajutat nici casa de producție, dar nu vreau să dau vina pe nimeni”, a completat interpretul.

Cerbul de Aur înseamnă o bucurie imensă pentru Bodo, solistul trupei Proconsul, o bucurie pe care a gustat-o din plin în anul 2001 și din care gustă ori de câte ori îşi aduce aminte și retrăieşte momentele de pe scena de la Brașov. Interpretul este unul dintre artiştii invitaţi de Televiziunea Română în show-ul special Cerbul de Aur #Generaţii, care va putea fi urmărit la TVR 1, duminică, 13 septembrie, de la ora 21.00. În acest spectacol, Bodo va face un duet de neuitat cu tânăra şi talentata interpretă Dora Gaitanovici.

Cum a fost ediţia din 2001 a concursului din cadrul Festivalului Internaţional Cerbul de Aur, ne povesteşte tot Bodo: „Concursul a fost foarte, foarte greu, pentru că erau mulţi concurenţi. În anul acela a fost împărțit pe sectiuni: rock, pop-rock, dance, folclor. La secţiunea la care am participat noi, pop-rock, au fost mulți concurenți și țin minte că mi-a fost puțin teamă de concurentul Lituaniei. Dar, auzindu-l la repetițiile din Piața Sfatului, m-am liniștit, am știut că îl pot depăși”, ne dezvăluie interpretul.

Bodo, Proconsul: Piesa „Cerul” a ajuns la urechile publicului prin cele două festivaluri produse de Televiziunea Română.

Dragoș, colegul său de trupă, a înscris piesa la preselecție și la Festivalul Mamaia, și la Cerbul de Aur. „Asta, pentru a ne dovedi, atât nouă, cât și publicului, că melodia Cerul nu este un copil mort din fașă, cum preconizaseră, pe vremea aceea, cei de la casa noastră de producție. Așa au spus atunci: „Cerul” este un cântec frumos, dar, într-o epocă a celor de la BUG Mafia, care spun că pop-rock-ul suntem noi, o piesă în care versurile sună aşa: „Aș culege în palme o stea/ Să te am pe tine”, nu credem că va face mare succes și nu prea credem în ea. Numai că avem un Dumnezeu sus și el a hotărât! Iar piesa a ajuns la urechile publicului prin cele două festivaluri produse de Televiziunea Română! Şi, dacă la Cerbul de Aur verdictul a fost dat de zece membri ai juriului, la Mamaia a fost decizia publicului”. Practic, confirmarea deplină pentru un hit a venit atât direct, din partea publicului, cât şi din partea specialiştilor.

Bodo: „În anii 2000, Cerbul de Aur era locul în care se întâlneau marile valori muzicale ale lumii. Puteai întâlni oameni extraordinari, iar noi am legat multe prietenii”

„Amintiri extraordinare am de la Cerbul de Aur, cu mâini strânse cu căldură din partea celor de la Boyz II Men, care au venit să ne felicite pentru Trofeu. Cu cântece în Jam Session, cântate cu cei de la Scorpions. Multe, multe amintiri frumoase, alături de artiști pe care i-am iubit dintotdeauna și pe care am avut prilejul să îi întâlnesc la Cerbul de Aur. Cu oameni frumoși pe care îi cunoști în spatele scenei, oameni din Televiziune, oameni care nu se văd, dar care te ajută ca tu să apari perfect acolo pe scenă”, ne-a mai povestit Bodo zâmbind.

Cât despre duetul şi întâlnirea pe scenă cu Dora Gaitanovici, Bodo ne-a povestit: „Nu vă ascund că pe Dora (Gaitanovici) am cunoscut-o cu mult timp în urmă, la un festival la Buzău și mi-a plăcut foarte mult. Atunci era un copil, nu era nici măcar adolescentă și deja cânta foarte bine. Cântecul pe care îl cântăm împreună este greu pentru Dora, ar trebui să o limiteze, dar ea are capacitatea cameleonică de a trece cu bine peste faptul că a fost compus pentru o voce de băiat. Şi îl cântă foarte bine! Veţi vedea duminică seară!”, a mai adaugat solistul trupei Proconsul.

***

Festivalul Cerbul de Aur de anul acesta a fost anulat din cauza pandemiei de COVID-19, însă spectacolul trebuie să continue. Pe 13 septembrie, de la ora 21.00, la TVR 1, povestea noastră continuă cu un super show de televiziune.

Cerbul de Aur 2020 #Generaţii va fi un spectacol cu totul unic, aşa cum promit artiştii care au participat, în ultimele zile de iulie, la filmările pentru proiect, la sediul Televiziunii Române, în condiții de maximă siguranță. Monica Anghel, Connect-R, Lidia Buble, Bella Santiago, Mircea Baniciu, Ana Baniciu, Raluka, Bodo, Andrei Tudor Band, Echoes, Claudia Andas, Roxen, DJ Project & Andia, Dora Gaitanovici sunt doar câţiva dintre artiştii pe care îi veţi putea vedea în ediţia specială. Împreună au pregătit un program de televiziune strălucitor, în care atât tinerii cât și cei nostalgici vor avea ocazia să asculte muzica românească a tuturor generațiilor.

***

Spectacolul Cerbul de Aur #Generaţii este realizat cu sprijinul AuchanCasa Herr Strudel-Ciocolateria Ardeleană şi Farmec.

15:55 EURO polis

*Emisiune despre comunitățile etnice din România

Minoritati din jud. Valcea
Minoritati dobrogene in muzeul de etnografie, Tulcea

Participă: Angela Tomaselli-artist plastic
Florin Epure-istoric
Gilda Mologhianu-fiica Ervant Nicogosian
Alexandru Chiselef-muzeograf

Producător Nicoleta Epure

16:45 Fiica regelui

Fiica regelui (THE KING'S DAUGHTER, SOO BAEK-HYANG-Coreea de Sud, 2014)

Regia: Lee San-yeob, Choi Joon-bae

Cu: Seo Hyun-jin, Seo Woo, Lee Jae-ryong, Jo Hyun-jae

* Dramă istorică. La începutul secolului VI, pe vremea celor trei vechi regate coreene, generalul Yung devine conducătorul regatului Baekje, după ce fostul rege este ucis în urma unui complot de la curte. Împrejurări dramatice îl despart pe Yung-devenit regele Mu-ryeong-de femeia pe care o iubeşte şi care îi poartă copilul. Mica Seol-nan se naşte şi creşte într-o casă modestă, împreună cu sora ei vitregă Seol-hee, fără să-şi cunoască adevărata identitate. Cele două fete sunt diferite ca ziua şi noaptea: Seol-nan, veselă şi blândă, se bucură de viaţa ei simplă în mijlocul naturii, în timp ce ambiţioasa Seol-hee visează la averi şi titluri importante. Pe patul de moarte, mama lor mărturiseşte secretul identităţii lui Seol-nan, dar singura care o aude este Seol-hee, iar aceasta profită de ocazia nesperată şi fuge în capitala regatului, dându-se drept prinţesă. Între timp, adevărata fiică a regelui crede că sora ei a fost răpită şi jură că va face orice pentru a o regăsi. Soarta îi îndreaptă paşii tot către palatul regal, unde va deveni o mare luptătoare, înainte să-şi descopere trecutul şi adevăratul nume: Soo Baek-hyang. Redactori: Cristina Crăciun, Anca Radu

 
Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...

„Cred că trăim vremuri grozave ca să faci teatru”! – Regizorul Thomas Ostermeier în dialog cu Cătălin Ştefănescu, la „Garantat 100%”

Repetiţii, actori, creaţie, clişeu, teatru, relevanţă, pasiune, spectacol, succes, spaţiu, joc, perspectivă asupra lumii... O discuţie ...

Serialul coreean „Floarea nopţii”, producţie 2024, se vede la TVR 1

Din 23 aprilie, urmărim aventurile frumoasei Jo Yeo-Hwa, o tânără văduvă care refuză să se conformeze tradiţiilor absurde ale vremii şi trăieşte ...

 

#tvr1