loader

Cel mai bun chef din România pariază pe noua bucătărie, la TVR1 | VIDEO

„Guşti! Şi apoi mănânci - cu chef Alex Petricean”, cel mai nou show culinar de pe piața media din România, aduce rețete reinterpretate, trucuri în bucătărie, invitați din lumea gastronomiei. Din 2 noiembrie, de luni până joi, de la ora 13:30, la TVR 1.      

 

Alex Petricean
Guşti! Şi apoi mănânci cu Alex Petricean

Edițiile emisiunii sunt disponibile online pe TVR+.

Înalt, brunet, ochi pătrunzători, școlit în străinătate... fac treabă în bucătărie. Cam așa ar suna, poate, un anunț la Mica publicitate, cu care Alex Petricean ar avea, cu siguranță, mare succes. Dar acesta NU este un anunț la Mica publicitate. Iar Alex Petricean are de oferit mult mai mult decât atât.

După ce a mânuit spada timp de 15 ani, tânărul „d’Artagnan” al bucătăriei românești a decis că preferă lama din oțel inoxidabil a cuțitelor profesionale, astfel că, în 2018, la Romanian Hospitality Awards, era declarat cel mai bun chef din România – titlu pe care l-a redobândit și la Gala din acest an, desfășurată cu doar câteva zile în urmă.

Din 2 noiembrie, chef Alex Petricean ne invită să privim cu alți ochi bucătăria românească, în cel mai nou show culinar autohton. „Guşti! Şi apoi mănânci - cu chef Alex Petricean” se vede la TVR 1 și online pe TVR+, de luni până joi, de la ora 13.30.

(w882)

Emisiunea își propune să provoace telespectatorii, ea aducând nu doar celebre rețete reinterpretate, ci și un adevărat spectacol de texturi, gusturi și, mai ales, oameni. Printre rubricile ei, vom regăsi „Rețeta zilei”, „Tips & Tricks”, „Rețete cu doar 10 lei”, „Invitați din lumea gastronomică”.

(w882) foa

Filosofia lui Alex Petricean este una modernă, avangardistă, el dorindu-și, printe altele, să descopere și implementeze o nouă bucătărie românească: „Bucătăria românească e văzută ca fiind foarte grea, cu multe prăjeli, multe aluaturi și, cumva, noi încercăm să diminuăm această faimă și să pregătim meniuri moderne, dar și ușor de digerat”, spune el. Mai mult, cunoscutul chef este recunoscător pentru diversitatea pe care spațiul românesc o oferă gastronomiei: „Mi-am dat seama, după tot ce am învățat în străinătate, ca avem un mare potențial: avem tradiție, avem ingrediente, avem un terroir foarte interesant: de la Marea Neagră la Vârful Moldoveanu – înseamnă că ai o diversitate, ai cu ce să lucrezi, pentru că România și natura sunt darnice cu noi”, mai declară Alex Petricean.

(w882) cutit

Ceafă la grătar, mici cu cartofi prăjiți, tocănițe sau sarmale – toate vor căpăta noi valențe odată ce le vom vedea gătite cu măiestrie de mâinile lui Alex Petricean. Celebrul chef este convins că până și cele mai pretențioase gusturi vor fi satisfăcute și că nimeni nu se va opri din mâncat după o singură îmbucătură. „Guşti! Şi apoi mănânci” – e pariul chefului Alex Petricean în acest sfârșit de toamnă, la care ne provoacă din 2 noiembrie, de luni până joi, de la ora 13.30 la TVR 1 și online pe TVR+.

(w882) gusta

 

15:00 Opre Roma

* Emisiune cu şi despre comunitatea romă

Zita Moldovan și Sorin Sandu în dialog cu soprana Izabela Stănescu, în limba romani.

-Știri și actualitate din viața romilor.

-Conferința „Sclavia în Moldova și Țara Românească: Tăceri, Memorie și Rezistență” de la Casa Cesianu-Filipescu, cu prezentări științifice, lansarea Critical Romani Studies și expoziția realizată de Memorobia și Amare Rromentza.

-Premiul Tajsa pentru Patrimoniul Cultural Roma, în cadrul ceremoniei organizate de Institutul European al Romilor pentru Arte și Cultură (ERIAC).

-Școala „Spiru Haret” din Țăndărei, Ialomița, cu elevi remarcați la Olimpiada de Istoria și Tradițiile Romilor, la limbi străine și în activități de lucru manual.

-Secvențe din spectacolul susținut de Marian Mexicanu și invitații săi; spectacolul integral va fi difuzat în edițiile festive din preajma sărbătorilor de iarnă.

Producător Oana Roșca Crețulescu

15:55 ETNICITY

* Viața comunităților etnice urbane, acolo unde tradiția întâlnește ritmul orașului.

Un spectacol dedicat eforturilor pentru pace a avut loc la Ateneul Român din capitală. Natalia Pancec, violonistă de origine ucraineană și-a unit fortele cu Juliya Belyanevich, violonistă și refugiată din Ucraina la Galați iar, împreună cu încă alte trei interprete de excepție, au interpretat piese create de compozitori ucraineni și ruși.

Intrăm, imediat, într-o lume a gusturilor și poveștilor multietnice. În cartea ,,Sărut mâna pentru masă,, sau altfel spus , în peste 800 de pagini dedicate gastronomiei. Autorii și-au propus să-i aducă pe toți, majoritari și minoritari, în jurul aceleiași mese, oferind un potret culinar complet. Rezultatul depășeste orice așteptare.

Oraşul multietnic sau anti-multietnic? Venera Dimulescu și Bogdan Burdușel ne-au însoțit într-o călătorie prin Bucureşti. Nu ne-am lăsat copleșiți de mesajele de ură, pentru că niciodată ura nu a construit nimic trainic. Bogdan Burdușel, activistul rrom, activistul civic, creatorul de conținut și militantul pentru drepturile minorităților a simțit de multe ori ura care nu rămâne la nivel ilustrativ pe pereții orașului.

Călătoria noastră vizuală continuă cu o vizită la Casa Memorială ,,Anton Pann,, din București, loc unde a trăit și a creat în ultimii ai vieții. Vom descoperi, printre altele, multe compoziții muzicale, religioase sau laice, diferite instrumente orientale dar și interesanta povestea a imnului național.

Producător Nicoleta Epure

 
Exodul tinerilor, violenţa şi singurătatea în secolul comunicării – în dezbatere la „Punctul critic”

Emisiunea de dezbateri „Punctul critic” propune pentru zilele 9, 10 și 11 decembrie trei ediții dedicate unor teme sociale relevante în pragul ...

„Tezaur folcloric”, duminică la TVR 1: o ediție dedicată Festivalului Național „Strugurele de Aur”

Duminică, 7 decembrie, de la ora 13:00, Gheorghița Nicolae ne invită la o ediție specială „Tezaur folcloric”, închinată unuia dintre cele mai ...

Economia României, între stagnare și „oboseală” socială

Vineri, 5 decembrie, de la ora 18:15 Narcis POPESCU îi are ca invitați pe acad. Daniel DĂIANU, preşedintele Consiliului Fiscal și Sterică ...

 

#tvr1