loader
Foto

Ciubo sau „dom doctor bunuţu”, cel mai iubit medic de ţară | VIDEO

A lăsat traiul de lux al oraşului, mutându-se definitiv la ţară, alături de oamenii simpli şi neajutoraţi. Povestea unui iubit medic de țară în documentarul „Ciubo, doctorul moților”, semnat de Catălin Apostol. La „Dosar România”, de la TVR 1, duminică, 21 mai, ora 18.00.

 

Dosar România

Tot mai multe localități din România au rămas fără medici de familie, mii de oameni supraviețuind cu leacuri tradiționale ori din mila lui Dumnezeu. Cu toate acestea, mai sunt încă oameni care au absolvit facultatea de medicină și au lăsat traiul de lux al oraşului, mutându-se definitiv la ţară, alături de oamenii simpli şi neajutoraţi. Christian Ciubotărescu este unul dintre ei. Jurnalistul Cătălin Apostol l-a întâlnit şi ne face bucuria de a-l cunoaşte şi noi.

(w882)

Christian Ciubotărescu a terminat în 1991 Facultatea de Medicină din Bucureşti cu media 10. A fost şef de promoţie. Putea să fie doctor oriunde în lumea asta, la cele mai renumite clinici sau spitale. El însă a ales Gârda de Sus, o comună din judeţul Alba, veche de sute de ani. A venit aici în 1993 și de atunci umblă zi de zi cu rucsacul în spate, zeci de kilometri, pentru a-i trata pe cei aproape 1500 de oameni din satele răsfirate prin văile și versanții munților Apuseni.

(w882)

(w882)

Prietenii îi spun Ciubo, iar localnicii mai bătrâni îl alintă cu o formulă neaoșă: „dom doctor bunuțu”. Asta pentru că e mereu bun cu ei și are pe chip o blândețe care le alină orice durere sau neliniște. Nu e casă în toată comuna în care el să nu fi intrat, nu e om pe care el să nu-l fi consultat sau îngrijit măcar o dată. Fie furtună sau nămeţi cât casa, a traversat munţii de câte ori a fost chemat. Cu sania sau pe jos, pe cărări pustii, uneori în miezul nopţii, cu raniţa burduşită de instrumente medicale. „De 30 de ani, fostul şef de promoție la Medicină face asta necontenit, cu aceeaşi pasiune şi dorinţă de a fi alături de cei uitaţi de lume. E un om de acţiune, de dimineaţa până seara nu stă locului, merge la dispensar, apoi vede bolnavii acasă, iar când e mai liber, pleacă în drumeţii, explorând peșterile din împrejurimi”, ne povesteşte Cătălin Apostol, realizatorul documentarului „Ciubo, doctorul moților”.

(w882)

(w882)

(w882)

Doctorul Ciubo este şi un speolog renumit, iar stabilirea lui la Gârda de Sus are o legătură solidă și cu această pasiune, zona fiind plină de peşteri mai mult sau mai puţin cunoscute. În plus, ca locuitor al comunei Gârda de Sus, duce o luptă înverşunată pentru continuitatea tradiţiilor şi pentru salvarea satelor din Apuseni de la depopulare. Aici, la Gârda de Sus, e singurul loc în care de 30 de ani, doctorul Ciubo, „bunuțul” doctor al moților, și-a găsit împlinirea.

5:40 Floarea nopţii (R)

(KNIGHT FLOWER/NIGHT BLOOMING FLOWER-Coreea de Sud, 2024) Episodul 12(ultimul)

Cu: Lee Hanee, Lee Jong-won, Kim Sang-joong, Lee Ki-woo

*Dramă romantică, serial de aventuri. Redactori: Anca Radu, Cristina Crăciun

(Reluare)

6:55 Imnul României

 
Oamenii și legea: Ce trebuie să știi când dai sau ești dat în judecată

Joi, 9 mai, de la ora 13:00, invitatul Mihaelei Olaru la ”Oamenii și legea”, pe TVR 1, este Ion Dragne, avocat.

Cataracta, principala cauză a pierderii vederii

Cataracta, principala cauză a pierderii vederii

publicat: miercuri, 08 mai 2024

Sâmbătă, 11 mai, de la ora 7:00, urmăriți pe TVR 1 o ediție ”Un doctor pentru dumneavoastră”. Aflați de la specialiștii invitați în cadrul ...

Hieronymus Bosch - Ispitirea Sfântului Antonie | VIDEO

"Teleenciclopedia" vă invită să urmăriți o nouă ediție sâmbătă, 11 mai, de la ora 19:00, la TVR 1.

 

#tvr1