loader
Foto

Decorații și distincții conferite de Majestatea Sa Margareta, la „Ora Regelui” | VIDEO

Majestatea Sa Margareta a conferit decorații regale mai multor personalități din România, din Republica Moldova și din alte țări. Sâmbătă, 30 aprilie, de la ora 14:30, v-am invitat să urmăriți, la TVR 1, o nouă ediție a emisiunii „Ora Regelui”. | VIDEO

 

Ora Regelui

Este modul în care Casa Regală mulțumește persoanelor și instituțiilor care cinstesc numele României.

Tradiția a fost începută de Regele Carol I care a acordat medalii prima oară militarilor, apoi a recunoscut în acest fel valoarea altor persoane, din domeniul artelor, educației, științelor, industriei, agriculturii. Acest eveniment s-a păstrat până în anul 1945 și a fost reluat abia în 2005, după 60 de ani, de Regele Mihai.

 

De atunci, an de an, Familia Regală a realizat noi decorații pentru a răsplati meritele deosebite ale primitorilor față de Statul român și de Casa Regală a României. Ceremoniile respectă și ele tradiția și se organizează, la aniversările regale.

(w882) sala tronu

La evenimentul care a avut loc recent în Sala Tronului din Palatul Regal, printre cei a căror activitate a fost remarcată, sunt și cîțiva jurnaliști: Ion M. Ioniță (revista ”Historia”), Silviu Matei (Agerpres) și realizatorii Camelia Csiki, Cristina Ionescu și Bogdan Șerban-Iancu, de la Televiziunea Română.

(w882) invitati d

(w882) decorare e

Marea soprană britanică de origine română, Nelly Miricioiu, a devenit Comandor al Ordinului Coroana României. A primit distincția acordată de Custodele Coroanei chiar în ziua în care a împlinit 70 de ani şi se afla pe scena Operei Naționale a României.

După o carieră de mai bine de 40 de ani, timp în care a strălucit pe toate marile scene ale lumii, românca a cărei voce a fost comparată cu cea a Mariei Callas, a vrut să se retragă din viața artistică, într-un ultim spectacol, acasă, în România.

(w882) nelly

Excepționalul concert de adio, susținut la Opera Naţională din capitală, a fost și un cadou pentru prietenii săi, renumiți artiști străini, care au venit la București să cînte alături de ea, dar și un cadou pentru publicul român de care i-a fost dor. În seara concertului, soprana Nelly Micicioiu a acordat un interviu pentru emisiunea ”Ora Regelui”.

De-a lungul istoriei, pe lista furnizorilor regali au fost croitori, brutari, producători de mașini de lux, crame cu tradițe, case de modă, de parfumuri, de bijuterii, fotografi și multe alte companii care au asigurat produse de calitate și servicii regilor și reginelor României, ca și în alte țări.

Instituția furnizorilor regali a fost reînființată în România, în 2003, de Regele Mihai. De atunci, tot mai multe firme au râvnit la acest titlu, care nu le aduce bani, ci prestigiu. Ultimii doi ani au fost grei și pentru furnizorii regali care, la fel ca noi toți, au fost nevoiti să facă față provacărilor timpului: pandemia și mai apoi un război în vecinătate, care a adus în România mii de refugiați. Luând exemplul Majestății Sale Margareta, multe companii le-au venit în ajutor.

***

Program de difuzare:

TVR 1 – sâmbătă, 30 aprilie 2022, ora 14.30

TVR Internațional – sâmbătă, 30 aprilie 2022, ora 16.00

TVR MOLDOVA – joi, 5 mai 2022, ora 16.00 (6 mai, ora 3.00)

***

Editor de imagine: Nicolaie Cernat / Redactor: Diana Ilica

Producător: Lidia Voicu

Realizator: Camelia Csiki

14:00 Telejurnal

* Ştiri* Sport* Meteo

Prezintă: Claudiu Lucaci și Mihai Rădulescu

Producători: Diana Anghel şi Dorin Munteanu

Transmisiune directă

14:30 Ora regelui

Tinerii din București și din Iași care au finalizat nivelul de aur al programului Duke of Edinburgh, în acest an, au obținut cea mai înaltă distincție și, în cadrul unei ceremonii organizate de Majestatea Sa Margareta, la Palatul Elisabeta, au primit certificatul de recunoaștere.

Alteța Sa Regală Principele Radu a vizitat un liceu special al Buzăului, Colegiul Economic ”Regele Mihai”. După București, aici este al doilea centru de învățământ din țară din care provin mulți dintre studenții Academiei de Studii Economice din capitală.

Într-o clădire-monument de arhitectură din Craiova, a fost inaugurat Muzeul Cărții și Exilului Românesc. Noul muzeu ce deține 38 de colecții, reprezintă una dintre atitudinile necesare în rescrierea istoriei noastre postbelice și în reconsiderarea istoriei literaturii și culturii românești.

Arhiva primei agenții de presă din țară a început să se constituie cu 135 de ani în urmă. În acest timp, Agerpres a consemnat zi de zi evenimentele românilor și ale lumii. Povestea agenției care își păstrează menirea de a informa corect, impartial și prompt, o aflăm în ”Ora Regelui”.

Prezentator: Bogdan Șerban-Iancu

Editor de imagine: Nicolaie Cernat

Realizatori: Bogdan Șerban-Iancu, Adelina Dumitrescu, Sandrino Gavriloaia

Producător Lidia Voicu

 
Cum se dezbate partajul succesoral?

Cum se dezbate partajul succesoral?

publicat: sâmbătă, 20 aprilie 2024

Ce este partajul succesoral și cine moștenește averea în familie după un deces? Cine poate solicita ieșirea din indiviziune? Care este Instanța ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...

„Cred că trăim vremuri grozave ca să faci teatru”! – Regizorul Thomas Ostermeier în dialog cu Cătălin Ştefănescu, la „Garantat 100%”

Repetiţii, actori, creaţie, clişeu, teatru, relevanţă, pasiune, spectacol, succes, spaţiu, joc, perspectivă asupra lumii... O discuţie ...

 

#tvr1