loader
Foto

Despre monturi și proteze, la Vreau să fiu sănătos

În ediția de luni, 14 aprilie, la „Vreau să fiu sănătos”, s-a discutat despre operația de monturi, protezele ortopedice și artrita reumatoidă.

 

Sonia Argint Ionescu
Vreau să fiu sănătos!

UPDATE: Ediția din 14 aprilie este disponibilă online pe TVR+

Operația de monturi

Monturile sunt o problemă pentru foarte mulţi dintre noi. Cele mai afectate sunt femeile, susţine dl.dr.Petre Mihai Băleanu, specialist în chirurgia piciorului. Cele mai importante cauze sunt moştenirea genetică şi purtarea încălțămintei cu toc înalt.

Dr. Băleanu vine periodic de la Roma - unde profesează - pentru a opera în București. Tehnicile operatorii au evoluat atât de mult, încât pacientul poate merge la o zi după operatie, iar la trei luni poate face chiar sport. Astăzi, datorită noilor tehnologii, oasele sunt așezate în poziţia corecta cu câteva şuruburi şi lame asemeni unor agrafe.

Realizator: Dana Armașu



Artrita reumatoidă

Invitat: dr. Cătălin Codreanu - medic primar reumatologie Centrul Metodologic de Reumatologie și dr. Ion Stoia, București

Artrita reumatoidă, numita uneori și reumatism sau sinovită, tinde să afecteze persoane peste vârsta de 40 de ani. Femeile sunt afectate de două-trei ori mai frecvent decât bărbații. Afecțiunea poate apărea și la copii, în special la fetițe cu vârtsa între 2-5 ani. La persoanele vârstnice, artrita reumatoidă poate provoca în cele din urmă deformarea și aspectul noduros al mâinilor și picioarelor, pe măsură ce mușchii slăbesc, tendoanele se contractă, iar capetele oaselor devin anormal de mărite.

Realizator: Adina Slave



Proteze ortopedice

Invitat: dr.Vlad Georgeanu - medic primar ortoped

În urma unor accidente sau a unor boli se recurge la amputarea chirurgicală a unui membru sau a mai multora. Ingineri și medici încearcă împreună să creeze dispozitive cât mai apropiate de structura și de funcționalitatea segmentului pe care ar trebui să-l înlocuiască.

Performanțele din domeniul protezării ortopedice sunt atât de mari, încât se poate reda aproape integral mobilitatea și funcționalitatea membrelor amputate. Aceste proteze moderne, de contact, sunt realizate din fibră de carbon și titan, iar suprafața care intră în contact cu pielea pacientului este făcută dintr-un gel special.

Realizator: Adina Slave



Emisiunea poate fi urmărită şi pe TVR+, pe tabletă sau mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS şi Android.

10:00 Exclusiv în România (R)

/

Prezentator Cristian Tabără

Producători: Cristina Magearu, Marin Găbudean

(Reluare)

11:00 Câştigă România! (R)

Prezintă Virgil Ianţu

Producători: Diana Pascal, Vanda Liche

Quiz manager Cătălina Filip

(Reluare)
 
Ce este „Dincolo de aurul Apusenilor”? Răspunsuri, în primul episod din noul sezon „Dosar România”, la TVR 1 | VIDEO

Documentarul de investigaţie semnat de jurnalistul TVR Gabriel Geamănu a deschis o nouă serie a emisiunii de reportaje, documentare şi anchete ...

Duminică, 31 martie, ora 19.00, vă invităm să urmăriți, la TVR 1, o nouă ediție a emisiunii "Breaking Fake News" despre situația mercenarilor ...

Sezonul 14 al „Anchetelor comisarului Antonescu” continuă seria ediţiilor ce reconstituie cazuri de omor

Fără păcăleală! Colonelul în retragere Dan Antonescu revine la TVR 1 pe 1 aprilie, cu noi cazuri rezolvate de infracţiuni grave. Ediţiile noului ...

 

#tvr1