loader
Foto

Despre Ziua Pământului, la „Inspiră România” | VIDEO

„Investiţi în planeta noastră!" a fost tema Zilei Pământului din acest an. Realizatorii emisiunii „Inspiră România”, de la TVR 1, v-au propus să urmăriți, marți, 26 aprilie, de la ora 17:00, o ediţie dedicată ştiinţei şi cunoaşterii.

 

Inspiră România

Prima Zi a Pământului, organizată în Statele Unite pe 22 aprilie 1970 la iniţiativa senatorului Gaylod Nelson, a declanşat o mişcare globală pentru protecţia mediului.

În 2022, reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, încetinirea încălzirii globale şi schimbărilor climatice, protejarea mediului şi a biodiversităţii sunt obiective pe care le tot auzim menţionate. Din păcate, rezultatele se văd prea puţin. Omenirea face paşi mici pentru rezolvarea problemelor de mediu, în acelaşi timp continuă poluarea.

26 aprilie este Ziua Internaţională de reamintire a dezastrului nuclear de la Cernobîl, unul dintre nenumăratele exemple de distrugere a ecosistemelor terestre. După 36 de ani, urmările şi pericolul persistă, iar mediul va fi afectat pentru mult timp.

Educaţia este calea prin care copiii şi tinerii de azi pot deveni şansa noastră de a salva planeta.

Fizicianul Cristian Presură şi conf. univ. dr. Mădălin Bunoiu, profesor de fizică şi prorector responsabil cu strategia academică la Universitatea de Vest din Timişoara, ne vor ajuta să găsim inspiraţia de a face lucruri bune pentru planeta noastră şi să o cunoaştem mai bine.

Ce ştim şi ce nu ştim despre Univers şi despre Terra? Ce rol are educaţia ştiinţifică şi cum stau românii la acest capitol? Este fizica o materie abstractă şi greoaie? Cum se învaţă fizica la şcoală? Cum ar trebui să se facă educația despre planetă, fenomene fizice, mediu şi ecologie? Care sunt cele mai noi descoperiri din domeniul fizicii? Care sunt aplicaţiile practice ale fizicii? Cum este să fii cercetător în România?

Sunt doar câteva dintre întrebările pe care moderatoarea ediţiei de azi, Roxana Zamfirescu Băjenaru, le va adresa celor doi fizicieni.

***

Producători şi realizatori: Raluca Stroe Brumariu şi Cristina Dănilă

12:00 Teleshopping

12:30 Tribuna partidelor parlamentare

Producător Emilia Rădină

 
La TVR 1, facem „Petrecere... cu cântec!” Iuliana Tudor, alături de mari artişti ai folclorului românesc! | VIDEO

TVR onorează parcursul profesional al personalităţilor muzicii populare și contribuția lor la continuitatea culturii tradiționale din România. În ...

Victimele accidentelor rutiere şi drepturile lor

Victimele accidentelor rutiere şi drepturile lor

publicat: luni, 15 aprilie 2024

Sunteţi victima unui accident rutier, ştiţi ce drepturi aveţi? Cum puteţi obţine repararea prejudiciului suferit? Ce se întâmplă în cazul ...

„Dialog printre comploturi, cu misteriosul domn Virgil Măgureanu”. Joi, la „Dosar România”

Primul director al SRI face dezvăluiri într-un interviu acordat în exclusivitate jurnalistului TVR Răzvan Butaru pentru „Dosar România”. ...

 

#tvr1