loader
Foto

Galerie foto

Dosar România prezintă: „SIDA – fenomenul românesc"

Cristina Ţilică şi echipa Dosar România s-au întors la primii copii români infectaţi cu HIV în '89 şi împreună cu medicii specialişti români au făcut o analiză a impactului bolii SIDA, a fenomenului românesc. Su biectul a fost prezentat sâmbătă, 28 octombrie, ora 21.00, la TVR 1.

 

Irina Păcurariu
Dosar România

Cristina Ţilică ne propune un documentar pornind din mijlocul celor care, acum 30 de ani, în judeţul cu cele mai multe cazuri de infectare cu HIV, nu primiseră nicio şansă la viaţă.

Cu câteva luni înainte de decembrie 1989, în România – ţară comunistă - nu se vorbea despre vreun copil infectat cu virusul HIV sau bolnav de SIDA. Când primul copil a fost diagosticat pozitiv, s-au continuat analizele şi spre surprinderea şi panica medicilor, s-a descoperit  că 10 la sută dintre copiii internaţi în spitalele din Constanţa, Bucureşti şi din ţară erau bolnavi.

(w882)

(w882)

„Oh, Doamne, spitalul era plin de copii seropozitivi. În secţia de pediatrie, pentru că spitalul era organizat şi pentru adulţi, şi pentru copii, în secţia de pediatrie veneau zilnic zeci de copii”, îşi aminteşte Ioana Popescu, fosta asistentă şefă a secţiei de pediatrie a Spitalului de Boli Infecţioase, Constanţa.

(w882)

„Nici până astăzi nu avem un răspuns definitiv vis a vis de cum a fost posibil că să se infecteze copiii în câteva regiuni din ţară, pentru că, din punct de vedere epidemiologic, fenomenul încă este discutat şi nu avem... raspuns. Părinţii acelor copii acuză permanent sistemul şi, personal – pentru că sunt inclusiv colegi de-ai mei - nu suntem in măură să dăm un răspuns: ce s-a întâmplat atunci? Unii şi-au pierdut unicul copil...”, declară profesorul doctor Sorin Rugină, rectorul Universităţii Ovidius din Constanța.

(w882)

Deşi nimeni nu le dădea nici o şansă de supravieţuire până la majorat, copiii infectaţi cu HIV în 1989 trăiesc şi fac eforturi în fiecare zi pentru a ne convinge că merită şanse egale la educaţie, la îngrijire medicală şi la angajare. Mulţi dintre ei au fost retraşi din şcoli, izolaţi social, până la excluderea totală. Li s-a atribuit o vină care nu a fost niciodată a lor. Nu le-a rămas decât să spere ca, într-o bună zi, să ajungă într-un loc unde o pot lua de la capăt, neştiuţi de nimeni.

(w882)

„Avem o cohortă care este reprezentată de copiii născuţi înainte de ‘90 şi care au făcut parte dintr-un accident epidemiologic, aşa se cheamă, deci nu e vorba de transmitere sau de transmitere spitalicească, ci este vorba de un accident epidemiologic”, punctează, la Dosar România, prof. doctor Adrian Streinu Cercel, pentru a explica ceea ce s-a întâmplat în perioada 1988-1992.

(w882)

„Teama de SIDA a existat şi există, să ştiţi, ca şi acum. Şi nu numai în România, ci şi în lumea largă. Sigur că exista teamă, pentru că nu se cunoşteau multe despre SIDA. După aceea, specialiştii au ştiut, dar s-a făcut mult prea puţină informare despre transmiterea infectiei HIV, despre SIDA în general. Şi este mare păcat că, de exemplu, nu se face educaţie sexuală în şcoli, SIDA fiind preponderent o boală cu transmitere sexuală”, afirmă Rodica Mătuşa, medic specialist în AIDS, care s-a ocupat timp de peste 30 de ani de copiii, persoanele şi mamele infectate cu HIV SIDA din județul Constanţa.

Concluzii, puncte de vedere pertinente, povestea în imagini a ceea ce s-a întâmplat cu copiii de atunci şi care este astăzi soarta unui bolnav infectat cu HIV vom vedea în documentarul „SIDA – fenomenul românesc”, realizat de Cristina Ţilică.  Sâmbătă, 28 octombrie, de la ora 21.00, în Dosar România de la TVR 1.

Producător: Ioana Mureşan, producător delegat: Răzvan Butaru

 

10:00 Agrostrategia

Producator Vlad Macovei

11:00 Câştigă România! (R)

Prezintă Virgil Ianţu

Producători: Diana Pascal, Vanda Liche

Quiz manager Cătălina Filip

(Reluare)
 
La TVR 1, facem „Petrecere... cu cântec!” Iuliana Tudor, alături de mari artişti ai folclorului românesc! | VIDEO

TVR onorează parcursul profesional al personalităţilor muzicii populare și contribuția lor la continuitatea culturii tradiționale din România. În ...

Victimele accidentelor rutiere şi drepturile lor

Victimele accidentelor rutiere şi drepturile lor

publicat: luni, 15 aprilie 2024

Sunteţi victima unui accident rutier, ştiţi ce drepturi aveţi? Cum puteţi obţine repararea prejudiciului suferit? Ce se întâmplă în cazul ...

„Dialog printre comploturi, cu misteriosul domn Virgil Măgureanu”. Joi, la „Dosar România”

Primul director al SRI face dezvăluiri într-un interviu acordat în exclusivitate jurnalistului TVR Răzvan Butaru pentru „Dosar România”. ...

 

#tvr1