loader
Foto

„Exclusiv în România”, acasă la Arsenie Boca | VIDEO

Pe 26 decembrie, de la ora 17.10, la TVR 1, Cristi Tabără ne-a invitat în Apuseni, la Vaţa de Jos, să participăm la obiceiuri locale de Crăciun.

 

Cristian Tabără
Exclusiv în România

De Crăciun, Cristi Tabără şi echipa „Exclusiv în România” ne-au invitat la Vaţa de Jos, în inima Apusenilor, pe tărâmul în care a văzut lumina zilei părintele Arsenie Boca. Un ţinut în care frumuseţea ce-ţi taie respiraţia se îmbină cu tradiţia şi spiritualitatea.

(w882) Vata de Jo

Primul popas este pe dealul Bujoara, unde se află casa în care s-a născut cel supranumit „Sfântul Ardealului”. Nu departe de casa din lemn şi chirpici ce stă parcă de strajă peste Ţara moţilor, pe altă vale, la Ciungani, localnicii au aflat un izvor cu ape tămăduitoare. Izvorul de leac nu pare a fi doar o legendă, mărturii despre vindecările sale dând chiar preotul satului, Gheorghe Bisorca.

(w882) izvorul cu

Tot în comuna ce a dat României pe unul dintre cei mai mari duhovnici ai secolului trecut, a văzut lumina zilei şi taragotistul Pera Bulz. Tezaur uman viu UNESCO, artistul şi-a modelat muzica după duhul locurilor sale natale.

Localnicii din Vaţa de Jos, o comună cu 13 sate, ţin încă la şezătorile lor, astfel că, de Crăciun, participăm şi noi la una dintre ele, prin intermediul lui Cristi Tabără şi al echipei „Exclusiv în România”.

(w882)

(w882) pricesne

Cum Crăciunul este aproape, la Vaţa de Jos umblă cete de colindători, pe care îi întâlneşti prin sat, îmbrăcaţi în straie populare. Ne bucurăm de atmosfera de sărbătoare, ascultând o priceasnă interpretată de Vlad Linţă, unul dintre tinerele talentele locale. Şi tot acolo, asistăm şi la un obicei ce precede Crăciunul românilor de când lumea, tăiatul porcului şi prepararea lui după datini.

(w882) taiatul po

18:00 Punctul critic

Dezbatere care aduce zilnic in fata telespectatorilor fenomene, trend-uri, probleme de interes, cu accent pe teme din sfera sociala, civica, culturala.

Punctul critic înseamnă atât echilibru, cât şi iminența schimbării. Este locul perfect pentru analiza unei situaţii /unui fenomen şi a potenţialului/ direcţiilor de evoluţie viitoare. Este locul în care, la nivelul societăţii, trebuie să aflăm, să înţelegem şi să cântărim care este drumul pe care dorim să continuăm, în respectiva privinţă.

* Vârstnicii României: singuratate de sarbători

Prezintă Bogdan Muzgoci

Co-moderator Dorin Chioțea

Prof. dr. Gabriel Prada, sef catedra sef de catedra la UMF Carol Davila,

dep. geriatrie si gerontologie, Catalin Dinu, presedinte Asociatia Niciodata Singur, Mugurel Mărgărit, director executiv Fundația Regală Margareta a României

Jurnalişti: Mădălina Mija, Dana Rusu, Roxana Segneanu, Delia Apostol Hanzelik,

Raluca Alecu

Producatori: Raluca Neagu, Florenţa Dăscălescu.

Regia artistică Dan Manoliu

Realizator Smaranda Vornicu-Shalit

Transmisiune directă

19:35 Jocurile Olimpice

* Eroii. Episodul 2

Producător Daniela Enăchescu

 

Echipa un "Un doctor pentru dumneavoastră" vă invită să urmăriţi sâmbătă, 27 aprilie, la TVR 1, de la ora 7:00, o nouă ediţie în care vom afla ...

Divorțul, costuri și rezolvări legale

Divorțul, costuri și rezolvări legale

publicat: marţi, 23 aprilie 2024

Care sunt motivele și condiţiile pentru obţinerea divorţului? Ce acte trebuie ataşate la cererea de divorț? Ce înseamnă în practică anularea ...

"Lili Marleen", la Telecinemateca, pe TVR1 | VIDEO

publicat: marţi, 23 aprilie 2024

Dacă e marți, este "Telecinemateca" la TVR1! Pe 23 aprilie, de la ora 22:00, vedem drama „Lili Marleen" (Germania, 1981).

 

#tvr1