loader
Foto

Exclusiv în România: Poveşti din Ţara Haţegului

Pe 13 octombrie, de la ora 19:00, călătorim cu echipa "Exclusiv în România" pe Drumul Vulcanilor din Haţeg, pe urmele zmeului din Retezat, în satul Peşteana, să vedem temuta plantă carnivoră Roua Cerului.

 

Cristian Tabără
Exclusiv în România

Ne-am dat seama că despre unicitatea Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului putem vorbi la nesfârșit. Chiar atunci când credem că ar fi ultimul episod filmat în zonă, găsim alte trasee și alte povești care numai aici pot fi spuse. De data aceasta, o vom afla pe cea a vulcanilor contemporani cu dinozaurii, pe un drum ingenios trasat, ce poate fi parcurs de turiști în comuna Densuş. Tot acolo, în satul Peșteana crește o temută plantă carnivoră, Roua Cerului.

(w882)

Temută, da, dar numai pentru insectele pe care le atrage, pentru a le devora apoi. Oamenii nu au a se teme decât de mlaștina din jur, despre care se spune că... nu ar avea fund. Așa să fie? Vom afla pe propria noastră răspundere.

(w882)

Și dacă trecem proba mlaștinii, ne-am propus să cucerim două înălțimi reprezentative ale munților din apropiere: Peleaga, cel mai înalt pisc al Masivului Retezat și – cum se putea altfel? – Retezatul însuși, vârful care dă numele întregului lanț muntos. Un vârf a cărui legendă este legată de zmeul cel înfricoșător din vechime.

(w882)

Ultimul obiectiv, legat cumva de legenda Retezatului, este Cetatea Mălăiești, aflată la poale, a cărei poveste ne va fi istorisită, cum e și firesc, de către o domniță.

(w882)

***

Cetatea dacică Bănița este unică nu doar prin faptul că se numără printre cele incluse în patrimoniul UNESCO, ci și prin acela că este la fel de inaccesibilă ca pe vremea dacilor. Chiar mai inaccesibilă, ar spune unii. Echipa noastră își va croi totuși drum prin hățișul care o înconjoară, pentru a vă dezvălui povestea ei.

Mai jos, în bazinul Streiului, îi vom întâlni pe paleontologii de la Universitatea din București, care studiază istoria mult mai veche a zonei și care deschid un nou traseu geoturistic: „Povestea Mării Thetis”. Veți putea să îl parcurgeți în curând, în cadrul aceluiași Geoparc Internațional UNESCO Țara Hațegului la care ne întoarcem în mod repetat.

Și dacă ne aflăm pe malul Streiului, râul în care se spune că și-ar fi ascuns dacii comorile, ne vom ocupa acum și de afluenții lui. Pe râul Bărbat în sus, vom ajunge până la Tăul Țapului, despre care se spune că ar fi cel mai frumos lac din Retezat. Este, în orice caz, singurul lac din masiv care are o insulă. Va urca, apoi, până în partea dificil de parcurs a crestei, numită – semnificativ – Porțile Închise. Încercăm să le deschidem, pentru a admira minunata priveliște care ni se dezvăluie de acolo. Iar pe un alt afluent, vom parcurge prin apă Cheile Crivadiei – doar așa pot fi parcurse - și vom face pentru prima dată în emisiunea noastră canyoning, într-una dintre frumoasele cascade ale locului.

Așadar, să ne luăm bocancii, rucsacii și paloșul și să pornim la drum!

 

15:55 Maghiara de pe unu

(II) Redactor coordonator Kacsó Edith

Producător Szilágyi Gödri Ildikó

Transmisiune directă + înregistrare

16:45 Floarea nopţii

 

Echipa un "Un doctor pentru dumneavoastră" vă invită să urmăriţi sâmbătă, 27 aprilie, la TVR 1, de la ora 7:00, o nouă ediţie în care vom afla ...

Divorțul, costuri și rezolvări legale

Divorțul, costuri și rezolvări legale

publicat: marţi, 23 aprilie 2024

Care sunt motivele și condiţiile pentru obţinerea divorţului? Ce acte trebuie ataşate la cererea de divorț? Ce înseamnă în practică anularea ...

"Lili Marleen", la Telecinemateca, pe TVR1 | VIDEO

publicat: marţi, 23 aprilie 2024

Dacă e marți, este "Telecinemateca" la TVR1! Pe 23 aprilie, de la ora 22:00, vedem drama „Lili Marleen" (Germania, 1981).

 

#tvr1