loader
Foto

Misterul unei unei crime despre care s-au scris cărţi şi sute de articole. Documentarul „Ioan Petru Culianu. Ioan, câte dimineţi în numele tău”, în premieră la TVR 1

21 mai 1991. Profesorul  Ioan Petru Culianu, discipolul lui Mircea Eliade, este asasinat, în Chicago, Statele Unite. Un asasinat fără asasini! În premieră la TVR 1, după mai mult de 30 de ani de la asasinarea profesorului Ioan Petru Culianu, vorbeşte sora lui, Tereza Culianu Petrescu. Urmărim filmul documentar realizat de Irina Szasz miercuri, 21 mai 2025, ora 21.00, la TVR 1.

 

Se împlinesc 34 de ani de la asasinarea profesorului Ioan Petru Culianu, pe 21 mai. Era un ilustru profesor de Istorie a Religiilor, discipol al lui Mircea Eliade. Autorii și mobilul crimei au rămas un mister până astăzi. Un asasinat fără asasini! Culianu a fost un critic dur și lucid al regimului politic comunist, iar după decembrie 1989, a atacat virulent regimul neocomunist al lui Ion Iliescu. Asasinarea misterioasă a lui Culianu a rămas la stadiul de ipoteze și întrebări fără răspuns. „Dintre toate ipotezele privitoare la asasinat care au fost formulate, singura în sprijinul căreia au venit dovezi în decursul deceniului scurs de atunci este cea a crimei politice. Pentru cine urmăreşte o anumită parte a preocuparilor lui Culianu din ultimii săi doi ani, plasa ameninţărilor se ţese din două direcţii”, ne dezvăluie Irina Szasz, realizatoarea documentarului. Le vom afla urmărind în premieră documentarul „Ioan Petru Culianu. Ioan, câte dimineţi în numele tău” - la TVR 1 miercuri, 21 mai, de la ora 21.00.

(w882) Ioan Petru

Jurnalista Irina Szasz a cercetat cu dedicaţie o multitudine de surse, a documentat cu minuţiozitate cazul asasinatului lui Ioan Petru Culianu şi a realizat, în 2024, un film documentar despre românul istoric al religiilor, scriitor și eseist. L-a aşezat sub un motto care a ghidat, de altfel, întrega muncă a autorului român: „A cunoaşte nu înseamnă să devii conştient de libertate, ci de propriile-ţi limite: înseamnă să afli ceea ce este deja prestabilit”, Ioan Petru Culianu.

„Cultura înseamnă să ştii ce s-a spus şi ce s-a gândit mai bun şi valoros în lume, fiindcă ea este un sublim templu vizitat de tot mai puţini enoriaşi, din păcate. Să ni-l reamintim pe cel care a fost discipolul și protejatul lui Mircea Eliade, Ioan Petru Culianu, istoric al religiilor, scriitor și eseist, care s-a născut pe 5 ianuarie 1950 la Iași, în urmă cu 72 de ani”, ne invită Irina Szasz, realizatoarea filmului documentar „Ioan Petru Culianu. Ioan, câte dimineţi în numele tău”.

(w882) Ioan Petru

Ioan Petru Culianu a fost profesor de istoria religiilor invitat la Divinity School, University of Chicago. Familia Culianu are rădăcini aromâne, venind din Macedonia în Moldova pe la 1700. Străbunicul patern al lui Ioan Petru Culianu, matematicianul Neculai Culianu, junimist, apropiat al lui Titu Maiorescu, a fost rector al Universității din Iași în perioada 1880-1898. La începutul secolului XX, boierii Culianu erau universitari, agricultori, oameni politici. Familia se înrudea cu Garabet Ibrăileanu, Paul Zarifopol, Zizi Lambrino și Mihail Sadoveanu. Bunicul din partea mamei, Petru Bogdan, întemeietorul primei catedre de chimie fizică din țară, a fost profesor la Universitatea din Iași, fiind alternativ rector și prorector al aceleiași Universități între anii 1926 și 1940.

Absolventul secției de italiană a Facultății de Litere-Universitatea din București, Ioan Petru Culianu beneficiase de o bursă de studii la Perugia în anul 1972, profitând de ocazie pentru a solicita azil politic. A studiat istoria religiilor la Universita Cattolica del Sacro Cuore din Milano, apoi a emigrat în Olanda, la Groningen, ca asistent de limbă română și, din anul 1986, conferențiar la catedra de limbi romanice. Doctoratul de Stat la Sorbona îl obține în ianuarie 1987, cu teza “Recherches sur les dualismes d’Occident. Analyse de leurs principaux mythes”, sub conducerea profesorului Michel Meslin, care dezvoltă lucrarea despre gnosticism, susținută cu un juriu al cărui președinte a fost chiar mentorul său, Mircea Eliade.

Din același an, cu sprijinul lui Mircea Eliade, Ioan Petru Culianu ține cursuri în calitate de profesor-invitat la Universitatea din Chicago. Specializat în gnosticism, creștinism timpuriu, istoria și cultura Renașterii, Culianu este autorul a trei cărți publicate cu ajutorul lui Mircea Eliade la mari edituri din Franța și Italia, traduse apoi în engleză: Eros și magie în Renaștere, Călătorii în lumea de dincolo, Dicționar al religiilor (în colaborare cu Mircea Eliade), Hesperus, Arborele cunoașterii: mitologia gnostică de la creștinismul timpuriu până la nihilismul modern, Gnozele dualiste ale Occidentului, Pergamentul diafan – Ultimele povestiri, Cult, magie, erezii…

(w882) captura do

Culianu a fost un critic foarte dur și lucid al regimului politic comunist, iar după decembrie 1989 a atacat virulent regimul și a considerat Revoluția drept o lovitură de stat pusă la cale în primul rând de KGB, care i-a sprijinit pe beneficiarii ei ulteriori. Documentele aflate în arhiva Securității au arătat că monitorizarea informativă a lui Culianu a continuat și în anii ´70-´80, după emigrarea sa în Occident. În dosarul CNSAS există rapoarte despre el datate din 1973 sau 1984 – 1985, perioade în care se afla în lagărul de refugiați de la Latina și, respectiv, în Olanda, la Groningen. Ioan Petru Culianu a scris numeroase articole de tentă politică pe care le-a publicat în săptămânalul Lumea liberă românească din New York, adunate postum în volumul Păcatul împotriva spiritului, articole împotriva statului totalitarist, fie el comunist, fie fascist. Mișcarea legionară a fost de asemenea o țintă a sa, ironizând-o în nuvela „Jormania” drept „Garda de Lemn”.

(w882) captura do

Filmul documentar „Ioan Petru Culianu. Ioan, câte dimineţi în numele tău” cuprinde interviuri cu personalităţi care l-au cunoscut pe I.P.Culianu, dar şi o exclusivitate: Tereza Culianu Petrescu, sora istoricului religiilor care coordonează cu deosebit profesionalism „Biblioteca I.P. Culianu“, vorbeşte despre fratele ei. Urmărim documentarul realizat de Irina Szasz miercuri, 21 mai, de la ora 21.00, la TVR 1.

foto: capturi documentar „Ioan Petru Culianu. Ioan, câte dimineţi în numele tău”, TVR 1

18:30 Ediţie specială

* Rezultate alegeri prezidenţiale-Tur II

Moderatori: Alina Grigore şi Mihai Rădulescu

Producator Cristian Pestritu

Transmisiune directă

19:45 Sport

Transmisiune directă

 
Contractul de donație, drepturi și obligații

Contractul de donație, drepturi și obligații

publicat: marţi, 20 mai 2025

Ce este contractul de donație? Care sunt obligațiile donatorului și donatarului? De ce acte avem nevoie și în ce constă procedura de încheiere a ...

Misterul unei unei crime despre care s-au scris cărţi şi sute de articole. Documentarul „Ioan Petru Culianu. Ioan, câte dimineţi în numele tău”, în premieră la TVR 1

21 mai 1991. Profesorul  Ioan Petru Culianu, discipolul lui Mircea Eliade, este asasinat, în Chicago, Statele Unite. Un asasinat fără asasini! În ...

Impactul inteligenței artificiale în actul de justiție

V-aţi imaginat cum ar fi ca peste câțiva ani în Tribunal, pe scaunul judecătorului să stea un robot umanoid? Sau poate chiar să nu mai fie ...

 

#tvr1