loader
Foto

În Vinerea Mare ne pregătim pentru „Tainica Lumină”, la TVR 1

Iuliana Tudor ne invită la un program special de cântece pascale vechi, interpretate de coruri celebre de teologi şi interpreţi de folclor. Le ascultăm pe 22 aprilie, de la ora 21.00, la TVR 1.

 

Iuliana Tudor

Sărbătorile Pascale au fost dintotdeauna pentru români prilej de reculegere și apropiere de valorile tradiționale românești.

În perioada pe care o traversăm este nevoie, poate mai mult ca oricând, de credință și de comuniune între oameni. Sfintele Paşti aduc pentru noi toți speranța și puterea de a renaște odată cu Învierea Domnului.

În Vinerea Mare, de la ora 21.00, câteva dintre cele mai prestigioase coruri alcătuite din teologi şi mari artiști ai folclorului românesc aduc la TVR 1 „Tainica Lumină”, un program special de cântece pascale vechi, realizat şi prezentat de Iuliana Tudor.

(w882) Veta Biris

„’Tainica Lumină’ e un program pe care mi l-am dorit de foarte multă vreme, ca realizator. Având în vedere evenimentele prin care am trecut cu toţii – atât în ţară, cât şi pe întreaga planetă – am considerat că e cel mai bun moment ca acest proiect să fie realizat pentru Vinerea Mare”, mărturiseşte Iuliana Tudor.

(w882)

Cum semnificația acestei zile se regăsește în foarte multe cântece pascale vechi, de tradiţie, emisiunea îşi propune „să ofere telespectatorilor noştri o muzică specială, tot mai puţin prezentă în spaţiul media, dar atât de necesară pentru sufletul tuturor. De la pricesne şi muzici bizantine, până la lucrări polifonice, toate aduc împreună coruri celebre de teologi, dar şi artişti din zona muzicii tradiţionale: Grupul psaltic TRONOS al Catedralei Patriarhale, dirijor părintele Arhidiacon Mihail Bucă, Corala bărbătească ortodoxă Armonia din Constanța, dirijor Arhid. Asist. Univ. Dr. Iulian Dumitru, Corala Contrast din Timişoara, dirijor preotul Vasile Bădescu, Veta Biriș și Grupul Vocal Bărbătesc al Institutului Greco-Catolic din Blaj, Grigore Leșe, Alexandru Pugna, Ionuț Fulea, Mariana Anghel, Marcel Anghel”, mai explică Iuliana Tudor.

(w882) tronos

Filmările pentru „Tainica Lumină” au fost realizate în spaţiul exterior al Catedralei Patriarhale, prin bunăvoinţa Preafericirii Sale Preafericitul Patriarh Daniel, dar şi în interiorul bisericii Sfântul Elefterie, din Bucureşti, prin bunăvoinţa părintelui paroh Valer Ulican.

6:00 Teleshopping

6:55 Imnul României

 
„Evadare în lumea filmului”, duminică, la „Miturile comunismului”, pe TVR 1

Irina Luca și invitații ei vorbesc despre, probabil, cea mai mare afacere a Securităţii în anii ’80: fenomenul casetelor video. Duminică, 28 ...

De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Luni, la „Români universali”: omul apelor deschise, Avram Iancu

Pe 29 aprilie, Cristian Tabără ne face cunoştinţă cu bibliotecarul din Petroșani care deține recordul național la înot de anduranță. Un episod în ...

 

#tvr1