loader
Foto

Mărgineanu şi Florin Iaru la ora de română, în Emisiunea de luni, cu Mircea Radu

Luni, 7 decembrie, de la ora 19.00, Mircea Radu şi cei doi invitaţi ai săi au vorbit despre importanţa cunoaşterii limbii române .

 

Mircea Radu

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Globalizarea aduce cu ea schimbări pe toate planurile. În ultimii ani, importurile de limbă engleză şi-au făcut loc şi în vocablarul românilor. Ne petrecem timpul la job, în weekend mergem la shopping, seara ne uităm la show-uri tv sau suntem invitaţi la party-uri. Limba română a „înghiţit” numeroase englezisme, utilizate cu precădere în mediul urban. Că deh, aşa e... trend-ul. Pe 7 decembrie, de la ora 19.00, Mircea Radu propune o discuţie despre limba română în Emisiunea de luni, transmisă în direct la TVR 1 şi pe platforma online TVR+.

Scriitorul şi jurnalistul Florin Iaru a răspuns invitaţiei lui Mircea Radu de a dezbate acest subiect. Alături de el şi de gazda Emisiunii de luni, în studioul TVR vine şi Mihai Mărgineanu, cunoscut actor şi interpret care a ştiut să le vorbească românilor „pe limba lor”, adresându-li-se tuturor într-o română neaoşă.

Despre cum comunicăm, despre cât de important este să ne cunoaştem limba şi despre limbă, ca fenomen social, ne vor vorbi, prin intermediul unor materiale filmate, şi matematicianul şi lingvistul Solomon Marcus şi Rodica Zafiu, lingvist, profesor universitar la Facultatea de Litere. De asemenea, vom afla şi care este părerea despre acest subiect a românului de rând, interpelat pe stradă de reporterii Emisiunii de luni.

Tronsonul de dezbateri de la ora 19.00, realizat de Direcţia Ştiri şi Emisiuni Sportive, aduce în faţa telespectatorilor TVR 1 invitaţi care au ceva de spus în domenii precum: social, sport, economie, politică, dar şi cultural. Mircea Radu discută, la Emisiunea de luni, subiecte din zona socială, pe care le va dezbate cu celebrităţi, dar va asculta, în materiale filmate, şi opinia oamenilor întâlniţi pe stradă. Marţi, Marian Olaianos pune sportul în prim plan la Repriza a III-a, miercuri, Lidia Moise şi Daniel Apostol dezbat subiecte din domeniul economic la Expres economic; joi, Ramona Avramescu trece în Prim-plan actualitatea politică, iar vineri, Mirela Nagâţ răsfoieşte actualitatea culturală internă şi externă, la Cooltura.

Toate emisiunile menţionate pot fi urmărite, în direct şi înregistrate, şi online, pe TVR+, disponibil şi pe tabletă sau mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS şi Android.

7:00 Telejurnal matinal

*Matinal*Ştiri*Sport* Meteo

Prezintă: Laura Fronoiu şi Marius Popa / Maria Chiriţă şi Ionuţ Gheorghe

Producători: Andreea Vişan şi Delia Nicola

Transmisiune directă

9:45 Teleshopping

 
Procedura în materia dreptului administrativ

Procedura în materia dreptului administrativ

publicat: miercuri, 17 aprilie 2024

Ce este procedura în materie de contencios administrativ şi care sunt normele procedurale aplicabile? Într-un litigiu, care pot fi părţile ...

Hipertensiunea arterială, principala cauză de deces la nivel mondial

Sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 7:00, la TVR 1, urmărim o  ediție "Un doctor pentru dumneavoastră" despre hipertensiunea arterială, Caravana ...

1917: Un an, două revoluții, la

O nouă ediție a emisiunii "Teleenciclopedia" este difuzată sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 19:00, la TVR 1.

 

#tvr1